Princeza Fawzia Fuad: Zvali su je Venera iz Egipta

Piše: Redakcija

– Ako bi Botticelli ikada poželio da reinkarnira i ponovo naslika svoju čuvenu Veneru, ali porijeklom iz Afrike, vjerovatno bi za modela izabrao princezu i kraljicu Fawziju Fuad. Savršeno bi na platno prenio njeno srcoliko lice, predivne plave oči, rumene usne i savršenu kosu boje kestena – kazao je jednom prilikom čuveni fotograf Cecil Beaton, opisujući jednu od najljepših žena na svijetu – iransku kraljicu Fawziju Fuad.

Čuvana od vanjskog svijeta

Rođena je kao princeza Egipta, a tokom života bila je poznatija po svojoj ljepoti i eleganciji, nego titulama koje je nosila. Rođena je 5. novembra 1921. godine u Aleksandriji. Njen otac, sultan Fuad kasnije će postati kralj Egipta. Ironično, vodeća egipatska porodica i dinastija Muhhammad Ali nije bila čisto egipatskog porijekla. Njeno porijeklo bilo je albansko, čerkesko i francusko. Možda to najbolje opisuje ljepotu koja se objedinila u Fawzijinom liku. Imala je još šestero braće i sestara, a obrazovala se u Švicarskoj. Osim maternjeg arapskog jezika, tečno je govorila francuski i engleski.

princeza fawzia fuad1

Kao i mnoge druge princeze iz tog vremena, princeza Fawzia uživala je u svojoj mladosti, te se socijalizirala po evropskim metropolama i Kairu. Kako je Kairo u to vrijeme bio pravi kozmopolitski grad, princeza je uživala u luksuzu. Bila je najdraža sestra svog brata Faruka, koji će kasnije postati kralj. No, ipak je čuvana od vanjskog svijeta i u palači su je pratili čuvari. Adel Sabit, jedan od dvorjanina, opisao ju je kao “krajnje naivnu, previše zaštićenu, celofaniranu, zamotanu u poklon, malu djevojčicu”. No, život će joj se promijeniti kada bude zaprošena. Prosidba je dolazila iz Teherana 1938. godine.

U iranskoj prijestolnici, u to vrijeme, vladao je Reza Shah iz dinastije Pahlavi. Zbacio je s trona staru dinastiju Qajar i zavladao Iranom. Kako je dolazio iz skromne porodice, Reza Shah želio je na dvor dovesti mladu kraljevske krvi, da bi i na taj način učvrstio svoju dinastiju. Želio je uspostaviti vezu s Egiptom, koji je tada važio za najmoćniju i najbogatiju zemlju u regionu, pa se princeza Fawzia činila  kao odličan izbor. A i samom egipatskom kralju Faruku dopala se ideja da u porodicu dovede još jednog kralja. Tako se Fawzia, koja je tada imala samo 17 godina, udala za dvije godine starijeg Mohammeda Rezu Pahlavija, krunisanog princa Irana.

princeza fawzia fuad2

Poput holivudske dive

Kako je tada izjavljivala Mohammedova sestra blizanka, princeza Ashraf, par se s medenog mjeseca vratio zaljubljen. Oči su im bile pune ljubavi jednog za drugo. Možda je sve počelo kao politički brak, ali poslije se rodila prava ljubav. Lijepa princeza i poželjni princ važili su za najljepši par u to vrijeme. Fawzia je uskoro rodila i prvo dijete, djevojčicu Shahnaz. Bilo je to 1940. godine. Godinu kasnije, Fawzia i njen suprug doći će na prijestolje Irana, jer je Reza Shah abdicirao. No, to je bio početak kraja njihovog braka i ljubavi.

Kraljica Fawzia se nikada nije mogla prilagoditi životu u Iranu. Kako je bila naviknuta na sav luksuz i komfor koji je dobijala u Egiptu i Evropi, iranski strogi zakoni i konzervativni Iran nikako joj nisu odgovarali. Smatrala ih je nedovoljno razvijenim. Kraljica je tada uporno ponavljala: “Je m’ennuie!” ( na fran. “Dosadno mi je”) i potpuno se povukla iz društvenog života. Nikako se nije mogla nositi ni s nevjerstvima svog supruga, te je počela patiti od depresije i malarije. Kada ju je jednom prilikom posjetio egipatski ambasador, Fawzijino psiho-fizičko stanje bilo je toliko loše da je njena ramena opisao kao peraja neuhranjene ribe. Takvom kraljicinom stanju doprinio je i konstantan pritisak da rodi muškog nasljednika. Njena svekrva Kraljica Majka je također bila nevjerovatno dominantna i nesnošljiva osoba, a zaova, princeza Ashraf bila je ljubomorna na svakog ko bi okupirao pažnju njenog brata.

princeza fawzia fuad3

Fawzia se vratila u Egipat na nekoliko mjeseci, kako bi se oporavila. Mjeseci su se pretvorili u godine. Odbijala je da se vrati u Iran. Zahtijevala je razvod i šah je, nakon duže vremena, pristao. Zvanično su se razveli 1948. godine. Fawzija će se kasnije udati za Colonela Ismaila Shirina, egipatskog aristokratu. Nakon što se desila revolucija, pritajili su se u Aleksandriji, te dobili dvoje djece.

– Kao i svi koji bi je vidjeli, bio sam fasciniran njenom ljepotom. Vidio sam njen portret. Bila je u crnoj svilenoj haljini bez rukava, a na glavi je nosila tijaru. Pomislio sam kako to ne može biti princeza, nego glumica zlatnog holivudskog doba. Princeza je podsjećala na zvijezde poput Hedy Lamar i Vivien Leigh. Mnogi su je nazivali najljepšom ženom na svijetu – kazao je čuveni fotograf tog vremena Cecil Beaton, koji ju je slikao za naslovnicu magazina “Life”.

Junakinja naše priče preminula je u julu 2013. godine. Imala je 91 godinu. Čuveni “The Telegraph” tada je napisao: ” U očima svijeta Fawzia je bila epitom glamura, njen stil bio je mix evropske mode i orijentalne mističnosti”. Takav utisak o njoj i danas se čuva. Živjela je dovoljno dugo da dočeka aboliciju monarhije (njene vlastite porodice) i da svjedoči dvjema egipatskim revolucijama, 1952. i 2011. godine. Šta li je mislila o njima?

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti