Karfiol i brokula

Piše: Redakcija

Ove dvije vrste povrća su savršen izvor zdravlja tokom zimskih mejseci, kada je ponuda voća i povrća ionako smanjena. Od njih možete pripremiti ukusne supe, čorbe, salate, ali i glavna jela

Brokula i karfiol u bijelom sosu

brokula2

Sastojci: 500 gr brokule, 500 gr karfiola, 1 veća glavica crvenog luka, 2 kašike maslaca, 2 kašike brašna, 1 kašikica soli, ? kašikice bijelog luka u prahu, ? kašikice bosiljka, osušenog, ? kašikice bibera, 350 ml mlijeka, 100 gr kremastog sira, 80 gr prezle, 3 kašike parmezana, 2 kašike istopljenog maslaca

Priprema: Brokulu i karfiol skuhati u slanoj vodi, ocijediti, pa ostaviti na stranu. Isjeckani crveni luk propržiti na maslacu, zatim umiješati brašno, so, bijeli luk u prahu, bosiljak i biber. Dodati mlijeko, pa kuhati smjesu uz konstantno miješanje dok se ne zgusne. Umiješati i kremasti sir, pa cijelu smjesu preliti u posudu sa brokulom i karfiolom. Nakon što se ova smjesa izjednači, preliti je u pleh za pečenje. U posebnoj posudi izmiješati prezlu, parmezan i 2 kašike istopljenog maslaca, preliti preko smjese od povrća i peći 25-30 minuta na 180 °C.

Musaka s karfiolom i brokulom

brokula3

Sastojci: 2-3 mrkve, 1 manji karfiol (oko 75 dag), 50 dag brokule, 70 dag purećih ili pilećih prsa, 20-25 dag sira mozzarelle, 8 kriški suhog mesa, 8 listova kadulje, 1 dl slatkog vrhnja, 1-2 žlice naribanog parmezana, gustin, ulje, so, biber

Priprema: Očistite mrkvu i narežite na komade, karfiol i brokulu operite i razdvojite na roščiće. Mrkvu i karfiol kuhajte 10-12 minuta u 5 dl zavrele i posoljene vode, a nakon 5 minuta dodajte brokulu.

Pureća ili pileća prsa operite, posušite i narežite tako da dobijete 8 odrezaka. Pržite ih na vrućem ulju sa svake strane 3-5 minuta. Pobiberite i posolite. Mozzarellu narežite na 8 debljih kriški i položite svaku na jedan odrezak. Odozgo stavite listić kadulje pa sve omotajte suhim mesom.  Kuhano povrće procijedite, ali odvojite oko 3 dl supe u kojoj se kuhalo pa u nju umiješajte vrhnje. Posolite i pobiberite, a ako želite gušći sos, umiješajte malo gustina. Povrće posložite u namašćenu vatrostalnu posudu, rasporedite odreske i sve prelijte sosom. Pospite odozgo parmezanom i zapecite 10-15 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stupnjeva.

Čorba od karfiola i brokule

brokula4

Sastojci: 1 manja glavica karfiola, 1 manja glavica brokula, 2 manje mrkve, 1/2 čaše kisele pavlake, 1 žumance, 1 kašika brašna, malo ulja, so, biber, začin, limun

Priprema: U šerpu sipati malo ulja i kada se zagrije dodati kašiku brašna, propržiti i dodati pola litra vode. Kad počne da kuha, dodati očišćeno i sitno isjeckano povrće. Dodati još pola litra vode. Smanjiti temperaturu i kuhati oko pola sata. Kad je povrće kuhano, skloniti sa šporeta i dodati žumance umućeno sa pavlakom. Začiniti, i na kraju po želji dodati peršun.

Krompir punjen brokulom i karfiolom

brokula5

Sastojci: 4 krompira srednje veličine, malo bibera i soli, 100g karfiola,  100g brokula, pola šolje mlijeka, 100g polutvrdog sira (gauda, cheddar, trapist)

Priprema: Krompire ispeći u rerni (45 minuta do 1 sat na 200 stepeni C). Potom ih prepoloviti i izvaditi kašikom krompir iz sredine tako da ostanu samo zdjelice. U posoljenoj vodi i u poklopljenoj posudi kuhati karfiol i brokule 3 minuta. Izvaditi brokule, a karfiol kuhati još  5 minuta. Nakon toga ga malo isperite. Zagrijte rernu na 200 stepeni C. Poredajte krompir zdjelice u tepsiju. Od krompira koji ste izvadili napravite pire, a u istu posudu istresite karfiol, mlijeko, narendani cheddar sir (ili trapist, gaudu) i posolite i pobiberite. Sve izmiješajte i izgniječite gnječilicom. Dobijenom mješavinom napunite krompir zdjelice. Na vrh dodajte kuhane brokule, a preko njih još malo narendanog sira. Pecite 5-10 minuta.

Zapečeni karfiol

brokula6

Sastojci: glavica karfiola, šoljica prezle, 2,5 dl kiselog vrhnja, 1 jaje, mješavina suhih začina, so, biber

Priprema: Karfiol očistiti od listova, razdvojiti na manje cvjetove i kuhati u kipućoj slanoj vodi 15tak minuta dok ne postane mekan, ali ne prekuhan. Vatrostalnu posudu namazati maslacom, posipati sa malo prezle, rasporediti kuhani karfiol, preliti mješavinom jaja i kiselog vrhnja, posuti ostatkom prezle i zapeći u rerni na 200?C oko 20-25 min.

Salata od brokule i jogurta

brokula7

 

Sastojci: 2 brokule, 1/2l jogurta, polovica limuna, 3 čehna bijelog luka, đumbir, peršun, so, biber

Priprema: Operite i očistite brokulu, te odrežite vanjski dio stabljike koji je poprilično žilav. Stavite brokulu u slanu kipuću vodu i kuhajte 5-10 min. U međuvremenu pripremite umak. Sitno nasjeckajte peršun, đumbir i češnjak. Količine po želji i ukusu. Dodajte jogurt. Posolite i pobiberite. Iscijedite polovicu limuna i zajedno s ocijeđenom brokulom sve skupa dobro promiješajte.

Salata od brokule i karfiola

brokula8

Sastojci: 1/2 kg karfiola, 1/2 kg brokule, smrvljena suha chilli papričica ili sitno nasjeckana svježa, 1 čehno bijelog luka, malo jabukovog octa, maslinovo ulje, so, biber, soja sosa, 2 kašičice narendanog svježeg đumbira, kašičica sjemenki sezama

Priprema: Brokulu i karfiol kuhajte u slanoj vodi 6-8 minuta. Kada je povrće kuhano premjestite ga u zdjelu s ledenom vodom. Dobro ga ocijedite. U zdjeli pomiješajte chilli papričicu, zgnječeni bijeli luk, đumbir, 3 kašičice soja sosa, maslinovo ulje i 2 kašike jabukovog octa. U sos dodajte ohlađeno povrće, dobro promiješajte, posolite i pobiberite po ukusu. Pri serviranju salatu posipajte sa sjemenkama sezama

Pita s brokulom i kuhanim jajima

brokula9

Sastojci za tijesto: 150 g  integralnog pšeničnog brašna, 150 g bijelog mekog pšeničnog brašna,  60 ml maslinovog ulja, 170 ml vode, kašika sode bikarbone, kašičica soli; Za punjenje: 330 g svježe brokule, 3 čehna bijelog luka, 70 g kukuruza šećerca 6 jaja, 100 gr kiselog vrhnja, so, biber

Priprema: U dubljoj posudi pomiješajte integralno i meko brašno, kašičicu soli i sode bikarbone. Dodajte maslinovo ulje te postepeno hladnu vodu dok ne formirate tijesto za pitu. Zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta. Za fil skuhajte tvrdo 4 jaja i očistite ih od ljuske. Brokulu operite i očistite, a cvjetove kratko (oko minutu) blanširajte u kipućoj vodi. Usitinite je u veće mrvice u sjeckalici skupa s bijelim lukom. U dubljoj posudi pomiješajte usitnjenu brokulu s kukuruzom, kiselim vrhnjem, jednim cijelim sirovim jajetom i jednim bjelanjkom. Dodajte 2 kašičice soli i jednu kašičicu bibera te sve dobro promiješajte. Tijesto podijelite na dva nejednaka dijela te ih razvaljajte na debljinu oko pola centimetra. Veći dio stavite na dno posude obložene papirom za pečenje. Jedan dio smjese od brokule stavite na dno, zatim preko nje 4 kuhana jaja (možete ih prepoloviti ili staviti cijela), a preko jaja i ostatak smjese od brokule. Na kraju zadnji dio tijesta stavite preko punjenja, zavrnite rubove te ga premažite žumanjkom kojeg ste sačuvali. Pita se treba peći oko 30 minuta na 200 stepeni.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti