Pronađen grob oca modernog romana: Uskoro bi se mogao znati uzrok smrti Miguela Cervantesa

Piše: Redakcija

Proteklog vikenda, u subotu, u kripti samostana Trinitarias Descalzas u Madridu pronađen je lijes s inicijalima M.C. s ljudskim ostacima za koje se smatra, kako javlja El Pais, da pripadaju slavnom španjolskom piscu Miguelu Cervantesu, autoru romana “Don Quixote” iz 1605. godine, najutjecajnijeg djela ikada napisanog na španjolskom jeziku i knjige od koje je samo Biblija prevedena na više jezika.

Mjesto gdje je pokopano tijelo pisca, koji je u povijesti svjetske književnosti ostao zapisan kao otac modernog romana, bilo je nepoznato stotinama godina. Jedino što se znalo o posljednjem počivalištu Miguela de Cervantesa Saavedre jest da je pokopan u neoznačenom grobu u krugu samostana u Madridu. Trinitarias je lociran kao najvjerovatnije mjesto groba slavnog pisca tek u aprilu prošle godine. Nakon naporne potrage, prošlog je vikenda konačno objavljeno ovo značajno otkriće, a sada je na redu tim arheologa i forenzičara koji trebaju potvrditi da ostaci pronađeni u kripti doista pripadaju Cervantesu.

Na raspolaganju im je nekoliko mogućih tragova. Prvo će utvrditi postoje li tragovi povreda na kostima, jer je poznato da se Cervantes borio u pomorskoj bici kod Lepanta 1571. godine. U toj bitki, koja je trajala pet sati, Cervantes je zadobio povrede ruke, ramena i prsa. Nadalje, forenzičari će za analizu imati na rasplaganju i tkaninu kojom je prekriveno tijelo pokojnika, kao i drvo lijesa.

Također, forenzični stručnjaci napokon bi mogli svijetu dati odgovor o uzrocima smrti književnog velikana, koji je preminuo 1616. godine u svojoj 68. godini. Do sada se nagađalo da je za okončanje njegovog života bila presudna sklonost alkoholu, koja je dovela do ciroze jetre, dok su drugi spekulirali o malariji ili pak o srčanom udaru, piše Jutarnji list.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti