Pod stresom ste? Lijek je u društvenim mrežama

Piše: Redakcija

Tako su ovi podaci dodali jednu novu dimenziju u raspravama o psihološkim efektima društvenih mreža. Naime, društvene mreže se povezuju s mnoštvom negativnih ishoda, od narcisoidnosti do destruktivnog ponašanja i depresija, ali i višim nivoom stresa.

U istraživanju je učestvovalo 1.800 ljudi, te se u njemu koristio uređaj, kojim se mjerio nivo stresa ispitanika, koji su pritom morali da odgovaraju na opća pitanja o stresu koji su doživjeli u posljednjih mjesec dana. Nakon toga, ispitanici su morali da popune i drugu anketu vezanu za njihovo korištenje društvenih mreža i ostalih tehnologija. Pitanja su glasila kojim se mrežama služe, koliko često, koliko prijatelja imaju na njima i slično.

– Otkrili smo da za većinu ljudi ne postoji veza između toga koliko se oni koriste tehnologijom i stresa. Jedina je zamjerka bila za žene koje se koriste tehnologijom i onih koje se ne koriste njome toliko često, odnosno da su kod ovih prvih otkrivene i manji nivoi stresa i sve to ako se društvene mreže koriste u pravilnim uvjetima – otkrili su istraživači za “Today”.

No, iako neke žene, koje češće koriste tehnologiju, generalno imaju niži nivo stresa, one su još više svjesnije problema koje imaju njihovi prijatelji i poznanici, što saznaju na istim tim društvenim mrežama. “Na taj način, stres je zarazan”, zaključilo je istraživanje.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti