Dalal Midhat-Talakić: Kćerki sam rekla da je Iman kao djevojčica sa šibicama

Piše: Redakcija

“Svaki bi razred trebao imati jednu Iman. Onu Jednu koju svi vole i koja voli sve. Jednu mudru, blagu, nasmijanu i toplu. A bilo nas je svakakvih u odjeljenju 4, u našoj Drugoj. Hirovitih, plahih, blesavih, prepotentnih, ali svi smo voljeli Iman Midhat. Čak i kad nismo voljeli jedni druge, ona je bila kao svjetlo po strani, iznad svih nas. Nadnaravna, nasmijana, kao penicilin. Nije nas gnjavila svojim problemima, a imala ih je bez sumnje. A za naše blesavštine uvijek je imala barem osmijeh. Njen odlazak rastužio je duboko naše odjeljenje 4, iako se dugo nismo vidjeli, iako nas je život rasuo na neke druge strane, na neke svoje puteve. Kud god kreneš, gimnazijski dani ostaju urezani duboko. I žestoko. Mirno spavaj naš mali anđele, naša mala, mila drugarice…”

Ovim riječima se od Iman Midhat oprostila Emela Burdžović, njena nekadašnja drugarica iz gimnazijskih dana. Ko nije poznavao Iman, valjda će je kroz ove riječi najlakše prepoznati.

Sve je pogodila vijest o preranom odlasku Iman. Stariju sestru naše proslavljene pjevačice Dalal su očito svi voljeli, a još jedna tragična priča za one koji godine broje sa trideset – puno je. Dalal se još nije oporavila od smrti oca, kad ju je zadesila ova tuga na pragu 2015. Kako se to uopće desilo? Je li dugo bila bolesna?

– Svake godine, zimi, Iman je imala pad imuniteta. Pa tako i ove godine. Samo ovog puta srce više nije moglo izdržati i prestalo je kucati.

Dva velika gubitka u malo više od godinu. Kako se nosiš sa svojom boli?

– Tek sam naučila kako da živim sa gubitkom oca, a gubitak sestre bio je strašan šok, s obzirom na to da je ona imala samo 34 godine.

Kako si objasnila May za dedu, kako za tetku?

– Kada je moj otac umro, May je imala tri i po godine i bilo je veoma teško, rekli smo joj tek nakon nekoliko mjeseci. Sada May ima pet godina i objasnila sam joj da je njena tetka Iman kao djevojčica sa šibicama, da joj je njen otac pružio ruku sa neba i da su sada zajedno tamo, i da paze na nju. May je bila jako vezana za njih, i mnogo liči na moju sestru.

Kad su počeli zdravstveni problemi tvoje sestre?

– Zdravstveni problemi moje sestre počeli su kada je sa tri mjeseca života primila vakcinu DTP. Nakon toga se jedna stvar nizala na drugu, ali se ona naučila nositi s time, kao i mi. Bila je izvrstan učenik, pa je u drugom srednje dobila i Soroš stipendiju. Nažalost, 1998. godine u Engleskoj tokom školovanja desio joj se prvi značajan pad imuniteta i završila je u bolnici. I pored toga, završila je Drugu gimnaziju i Srednju muzičku školu, i kasnije fakultet. Diplomirala je engleski jezik i književnost.

 

Kompletan intervju možete pročitati u printanim izdanju magazina AZRA (br: 933).

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti