Zimska jela koja griju tijelo iznutra

Piše: Redakcija

Kome je zimi hladno, treba da jede i pije namirnice koje griju tijelo iznutra. To su: divljač, janjetina, ovčetina, suho voće, kiseli i svježi kupus, poriluk, tikva, luk, orasi, lješnjaci, kesten, leće; začini: biber, đumbir, bijeli luk, chili, curry, origano, peršun; jaka alkoholna pića, yogi čaj, kafa, kakao itd. Ovo su recepti s nekim od ovih sastojaka.

Krem supa od krompira

zimska hrana2
Sastojci: 350-400 g krompira, 2-3 čehna bijelog luka, 1 mrkva, muškatni oraščić, puter, so, bijeli biber, 2 dl mlijeka velika kašika kiselog vrhnja, vlasac, 2 kriške hljeba

Priprema: Sirovi krompir ogulite, narežite na veće komade pa potopite u loncu hladne vode (tek da zamakne) s malo soli i 2-3 čehna bijelog luka i skuhajte. Možete dodati i mrkvu.
Kada su mrkva i krompir kuhani, za 30-40 minuta, dok je sve još toplo, dodajte kašiku putera, usitnite štapnim mikserom da dobijete jednoličnu smjesu i dodajte muškatni oraščić. Začinite po ukusu pa miješajući dodajite otprilike dva decilitra mlijeka i veliku kašiku kiselog vrhnja. Izmiješajte i vratite na šporet da se kuha još 5-10 minuta. Pobiberite. Poslužite toplo i posuto kockicama preprženog hljeba, te nasjeckanim vlascem.

Varivo od heljde i prosa

zimska hrana3

Sastojci: 30-40 g suhih vrganja, glavica luka, 2 mrkve, 400 g muškatne tikve, bijeli luk, šoljica heljde, šoljica prosa, so, biber, maslinovo ulje

Priprema: Heljdu namočite pola sata, proso isperite. Vrganje namočite u mlakoj vodi. Luk i bijeli luk nasjeckajte nasitno, a mrkvu na kolutiće. Tikvu izrežite na kockice pa dodajte s ostalim namirnicama na luk koji ste pirjali do staklastog na maslinovom ulju. Podlijevajte pilećim temeljcem ili mlakom vodom dok svi sastojci ne omekšaju. Tada dodajte proso i heljdu, dolijte još mlake vode, začinite i ostavite da kuha na laganoj vatri. Kuhajte još 20-ak minuta, dok heljda i proso ne omekšaju. Po želji pospite peršunom ili vlascem.

Ljutenica od mrkve

zimska hrana4
Sastojci: 2 kg mrkve, 250 g ljutih papričica, 1 veza peršuna, 1 veća glavica bijelog luka, 4 kašike soli, 1 kašičica esencije

Priprema: Mrkve i ljute papričice oprati, očistiti i isjeći na kolutove. Bijeli luk i peršun sitno isjeckati, a ulje, so i esenciju promiješati u posudi i miješati dok se so skroz ne rastopi.
Povrće izmiješati, staviti ga u tegle i preliti tečnošću. Pripremljenu salatu držati na hladnom i tamnom mjestu. Salata se može jesti već nakon 10 dana, a idealan je prilog uz zimska jela, poput sarme, podvarka i slično.

Pita od heljde sa šampinjonima

zimska hrana5

Sastojci: 1/2 kg heljdinih kora, 1/2 kg šampinjona ili bukovača, 2 struka prase ili običnog crnog luka, 2 čehna bijelog luka, 1 komadić đumbira, 1 čaša kisele pavlake, 2 supene kašike sira (gauda, trapist ili sl.), 1 jaje, malo začina (vegete, origano)

Za preliv: 1,5 dcl ulja, 2 dcl jogurta, 1 kašičica soli, 2 supene kašike griza, 1 kesica praška za pecivo, 2-3 kašike kisele pavlake, 1-2 kašičice ljute papričice

Priprema: Prvo gljive isjeckati. Prasu izdinstati na malo ulja, dodati rendani đumbir i bijeli luk, malo mješavine suhih začina. Zatim dodati gljive i 3-4 kapi limunovog soka i dinstati nepokriveno na srednjoj temperaturi. Staviti ostale začine. Kad su gljive gotove, malo prohladiti i dodati jednu čašu kisele pavlake, dvije kašike rendanog sira i umućeno jaje. U posebnoj posudi umutiti jogurt, ulje, griz, kesicu praška za pecivo i jednu kašičicu soli. Kore podijeliti na tri dijela. Prvu trećinu kora redati u pleh i svaku premazati prelivom.
Staviti pola količine fila od gljiva, zatim redati i premazivati drugu trećinu kora. Staviti drugi dio fila. Na kraju redati i premazivati posljednju trećinu kora. Isjeći pitu na komade i premazati je ostatkom fila, ako je ostalo. Ako nije, premazati uljem. Staviti u rernu da se peče 30-ak minuta na 200 stepeni. Izvaditi je i na svako parče staviti malo kisele pavlake i sitne ljute papričice. Vratiti u rernu još pet minuta.
Prohladiti malo i poslužiti uz neku salatu.

Buhtle s džemom od šljiva i čokoladom

zimska hrana6
Sastojci za tijesto: 1/2 kg brašna, malo soli, 1 kocka svježeg kvasca, 130 g putera (sobne temp.), 1 jaje, 2 dcl mlijeka, 100 g šećera

Za fil: džem od šljiva, čokolada

Priprema: Stavite brašno i so u posudu pa u sredini napravite jamicu. Izmrvljeni kvasac izmiješajte s malo šećera i 100 mililitara mlijeka i pustite kratko na toplom da se digne pjenica. Dignut kvasac ulijte u udubinu od brašna, dodajte razmućeno jaje, šećer i puter narezan na listiće, pa sve dobro umijesite u kompaktno tijesto. Tijesto prekrijte krpom i ostavite ga dok se ne udvostruči. Tad ga još jednom premijesite i ostavite da se diže još 30-ak minuta. Dignuto tijesto razvaljajte na debljinu jedan centimetar, u pravougaonik, oštrim nožem ga izrežite okomito i vodoravno da dobijete 16 manjih pravougaonika. Zatim kašikom u manjim hrpicama rasporedite marmeladu, te stavite po kockicu čokolade. Spojite buhtlama rubove tako da fil ne može ispasti i premažite s malo otopljenog putera ili ulja. Poslažite ih u četvrtasti kalup prethodno premazan puterem sa spojem prema dolje, a potom ih ostavite da se dižu još 15-ak minuta. Za to vrijeme zagrijte rernu na 180 C. Pecite ih 40-ak minuta. Pečene buhtle malo ohladite, pospite šećerom u prahu i poslužite tople.

Sočni, citrusni kuglof

zimska hrana7

Sastojci: 150 g putera (omekšao na sobnoj temperaturi), 200 g šećera, 300 g oštrog (T400) brašna, 5 jaja, 100 ml cijeđene narandže, kora od dvije veće narandže (narendana), 1/2 svježe iscijeđenog limuna, 5 g svježeg đumbira (narendanog), 1 slatka jabuka (narendana), 1/2 mahune vanile (ili 2 kesice vanil šećera), 1 prašak za pecivo

Za čokoladni preliv: 100 g crne čokolade, 100 g neutralne pavlake, 2 kašike šećera, 5 g putera te izmrvljeni pistaći za posipanje

Priprema: Uključiti rernu na 175 Celzijevih stepeni. Puter i šećer pjenasto umutiti. Dodati narendanu koru narandže, vanilu, iscijeđenu narandžu, limun i đumbir. Izmiješati. Dodavati jedno po jedno jaje i mikserom mutiti između svakog. Nakon toga dodati brašno, prašak za pecivo i jabuku i sve dobro izmiksati. Sipati u kalup za kuglof i peći 60 minuta. Dok se kuglof hladi, u šerpici, na srednjoj temperaturi, istopiti čokoladu, dodati neutralnu pavlaku, mlijeko i šećer i mutilicom miješati dok se sve u popunosti ne sjedini. Dodati puter, miješati dok se ne rastopi i skloniti sa šporeta. Kuglof preliti čokoladnim prelivom, posuti mrvljenim pistaćijem.

Mađarski gulaš

zimska hrana8

Sastojci: 800 g mesa, 2 glavice luka, 1 kašika putera, 1 velika kašika mljevene ljute crvene paprike, 1 kašika paradajz pirea, 1 čehno bijelog luka, 200 ml goveđeg temeljca, 1 kašičica mažurana, pola kašičice zdrobljenih zrna kima, korica od pola limuna naribana, vezica peršuna, so, biber

Priprema: Luk narezan na kockice pržite na puteru dok ne požuti. Dodajte ljutu papriku, pire od paradajza i meso izrezano na kockice i dobro promiješajte. Poklopite gulaš i dinstajte ga na niskoj temperaturi sat i po. Temeljac dosipajte postepeno, kad ponestane tečnosti, a sitno nasjeckan bijeli luk i začine dodajte oko pola sata prije završetka kuhanja. Posolite i pobiberite, te dodajte sitno nasjeckan peršun.

Zimski sladoled

zimska hrana9
Sastojci: 100 g tamne čokolade (70% kakaa) rastrgane na komadiće, 300 ml punomasnog mlijeka, 85 g šećera, 3 žumanjca, 300 ml slatkog vrhnja, 6 korneta, po želji mljevena ljuta papričica

Priprema: Stavite komadiće čokolade i mlijeko u lončić, zagrijavajte na laganoj vatri, miješajući dok se ne stvori glatka jednolika smjesa. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Tucite šećer i žumanjca u gustu smjesu, potom ih prelijte u lončić i dodajte otopljenu čokoladu. Sve zajedno kuhajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje dok se smjesa ne sjedini. Način na koji ćete provjeriti željenu gustoću jeste da drvenu kuhaču umočite u smjesu, kada se smjesa ne odvaja od kuhače znači da je gotova. Kremu ostavite da se hladi, povremeno miješajući kako biste spriječili nastanak kore na vrhu. Istucite šlag od slatkog vrhnja i sjedinite ga s čokoladnom kremom. Smjesu stavite u zamrzivač dva sata, dok se u potpunosti ne stvrdne. Zamrznuto ubacite u blender i miksajte dok ne dobijte gustu, ljepljivu teksturu. Potom poslužite.

Savjet: U sjedinjenu čokoladnu smjesu i tučeno vrhnje po želji možete dodati mljevene orahe, bademe ili zamrznuto voće. Prije posluživanja čokoladne kornete nakratko možete umočiti u rastopljenu čokoladu i posipati cimetom, naribanom bijelom čokoladom ili, ako ste skloni novim okusima, mljevenom ljutom papričicom.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti