Kako sami možete napraviti mascarpone sir

Piše: Redakcija

Nije potrebno previše iskustva, samo pažljivo pratite naša uputstva “korak-po-korak” data u galeriji slika.

Potrebno vam je: 1,5 l mlijeka, 3 dcl kisele pavlake, kašičica morske soli i procijeđen sok od dva limuna, bez pulpe.

mascarpone sir 1. Zagrijte mlijeko, pavlaku i so na srednjoj temperaturi i često miješajte kako se ne bi hvatao kajmak. Nemojte dozvoliti da mješavina provri, već je zagrijte samo do, otprilike, 90 stepeni. Trebalo bi da to bude za oko 15 minuta.

mascarpone sir1 2. Dodajte limunov sok i polako promiješajte. Sklonite šerpu s vatre i ostavite da stoji oko pet minuta. Kombinacija kiseline i toplote će izazvati zgrušavanje mlijeka pa će se izdvojiti čvrsta masa i surutka.

mascarpone sir33. Postavite u cjediljku gusto cjedilo – ili triput presavijeno obično cjedilo – i polako sipajte smjesu sa surutkom. Ostavite da stoji oko 20 minuta i povremeno odlivajte surutku.

mascarpone sir44. Spojite krajeve cjedila tako da se usirena masa skupi i izručite u činiju. Ako želite gušći sir, možete da ostavite da se cijedi još sat vremena. Mascarpone može da stoji u frižideru do četiri dana.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti