Britansko kraljevstvo slavi: Kate je rodila dječaka

Piše: Redakcija

U 16 sati i 24 minuta po lokalnom vremenu Kate, vojvotkinja od Cambridgea je u Londonu rodila dječaka.

-Dječak je zdrav, težak je 3.800 grama. Sve vrijeme uz Kate je bio i suprug, princ William – javila je press služba Buckinghamske palače.

Kate je rano jutros (ponedjeljak) primljena u londonsku bolnicu St. Mary nakon što je počela osjećati jake trudove, te je odmah smještena u privatno krilo bolnice  Lindo. Insistirala je da se porodi prirodnim putem. Vijest o rođenju, trećeg u redu prestolonasljednika, kraljevska porodica je obznanila putem dokumenta na stalku postavljenom ispred kapije Buckinghamske palače.

-Njeno Veličanstvo i njeno dijete su dobro, ostat će preko noći u bolnici – kazao je glasnogovornik Palače.

Izvori iz Buckinghamske palače dodaju da su sretni roditelji odlučili odgoditi javno objavljivanje rođenja kako bi mogli naredne sate provesti zajedno i što kvalitetnije. Interes za rađanje kraljevske bebe danima je veliki. Ispred londonske bolnice St. Mary stražarilo je na stotine novinarskih ekipa i fotoreportera kao i strastvenih obožavatelja britanske kraljevske porodice. Vrijeme su kratili internom kladionicom o tome kad će vojvotkinja roditi i kojeg će spola dijete biti.

– Moja supruga i ja smo veoma sretni zbog rođenja prvog unuka. To je poseban trenutak za Williama i Catherine, uzbuđeni smo zbog njih i njihovog sinčića. Biti djed jedinstven je trenutak u životu, jako sam ponosan i sretan i veselimo se uskoro vidjeti bebu – objavio je Princ Charles u saopćenju.

Radosni zbog prinove su i kraljica Elizabeta II., vojvoda od Edinburgha, princ Harry kao i Kateina porodica. Djetetovo ime vjerovatno će se znati tek za nekoliko dana: Britanci su morali čekati sedam dana da bi saznali Williamovo ime, a Charlesovo je objavljeno nakon punih mjesec. Dok se ne sazna ime djeteta, oslovljavat će ga titulom „Princ od Cambridgea“, odnosno „Kraljevsko veličanstvo“.

[nggallery id=60]

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti