Ovih dana pašu stvari lagane

Piše: Redakcija

Najmanje što možete učiniti za svoje zdravlje nakon novogodišnjih praznika jeste da jedete laganiju hranu. Tijelo će vam biti zahvalno.

Pečeno povrće s mozzarelom

lagano2

Sastojci: 250 g tikvica, 200 g crvene paprike, 250 g patlidžana, 1 kašika mješavine suhih mediteranskih začina, 1 kašika maslinovog ulja, 200 g mocarela sira; Za preliv: 2 kašike isjeckanog bosiljka, 3 kašike maslinovog ulja, 1 prstohvat mljevene slačice, 1/2 kašičice bijelog luka u granulama, 1 kašika sirćeta, malo bibera

Priprema: Tikvice, paprike i patlidžan isijecite na tanke kriške, pospite suhim začinom i poprskajte uljem. Na tavi prepecite pripremljeno povrće. Bosiljak pomiješajte s maslinovim uljem, slačicom, isjeckanim bijelim lukom, sirćetom i biberom. Toplo povrće složite na tanjir, pa po njemu rasporedite isječenu mocarelu i prelijte pripremljenim prelivom. Poslužite ukrašeno listićima bosiljka.

Pita od starog hljeba

lagano3

Sastojci: 500 g starog hljeba, 2 jajeta, 600 ml mlijeka, 400 ml jogurta, 2 kašike sira, susam, so, maslinovo ulje, biber, bosiljak, peršun, origano, 300 g kobasica

Priprema:  Hljeb isijecite na kocke i prelijte ga mlijekom i jogurtom, pa dodajte sir i ostavite oko 20 minuta da hljeb upije sastojke i nabubri. Zatim dodajte razmućena jaja, začine i na kocke isjeckanu kobasicu. Smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i poprskan sa par kapi maslinovog ulja. Odozgo pospite susamom i opet poprskajte maslinovim uljem. Pecite 20-30 minuta na 220 stepeni.

Riblja čorba

lagano4

Sastojci: 350 g krompira, 700 g paradajza, 200 g crvenog luka, 1 veza peršuna, 2 čehna bijelog luka, 70 ml maslinovog ulja, 500 g škarpine, 2 kašike mješavine suhih začina, 50 g riže

Priprema: U hladnu vodu stavite krompir isječen na veće kocke, dodajte oljušteni paradajz, luk, pola veze peršuna, bijeli luk, maslinovo ulje, pa kuhajte dok krompir ne bude gotov. Povrće zatim ubacite u električnu sjeckalicu i dobro usitnite. U hladnu vodu stavite ribu, kašiku maslinovog ulja, mješavinu začina i kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Kuhanu ribu izvadite na tanjir. U usitnjeno povrće dodajte 500 ml tečnosti u kojoj se kuhala riba, kuhanu rižu i promiješajte. U čorbu dodajte komadiće kuhane ribe i pospite je preostalim nasjeckanim peršunom.

Punjena piletina

lagano5
Sastojci: 4 pileća filea, 200 g špinata, 25 g sira, 500 g paradajza, glavica crnog luka, 2 kašike suhog biljnog začina, 3 kašike maslaca, malo svježeg peršuna
Priprema: Bijelo pileće meso operite i osušite, a onda zasijecite na nekoliko mjesta tako da dobijete džepove. Špinat operite i propržite na malo maslaca sa sitno sjeckanim lukom, a zatim sklonite s vatre i masi dodajte sir isječen na kockice. Ovom smjesom punite meso i džepove zatvarajte čačkalicama. Meso natrljajte začinima. U tavi ugrijte maslac i na njemu propržite meso tako da sa svih strana dobije zlatnožutu boju.

Savijača od tikve i šampinjona

lagano6

Sastojci: kašika ulja, 1 glavica crvenog luka, 2 režnja bijelog luka, 200 g šampinjona, 200-250 g ribane tikve, 1 kašičica soli, ? kašičice suhe mješavine začina, biber, ostali začini: origano, malo đumbira i mažuran, 250 g svježeg kravljeg sira, 1 jaje, peršun svježi, 4 kore za savijaču (ili 2 integralne kore), kiselo vrhnje – za premaz

Priprema: Narendajte tikvu, nasjeckajte šampinjone, luk i bijeli luk. Nasjeckani luk prodinstajte na ulju. Dodajte usitnjeni bijeli luk i dinstajte još oko pola minute. Zatim dodajte šampinjone narezane na tanke rezance te nakon par minuta naribanu tikvu, so, biber i ostale začine po želji. Dinstajte na laganoj vatri dok ne omekša i ohladi.
U svježi sir dodajte sjeckani peršun, jaje te ohlađenu smjesu tikve i šampinjona. Dobro promiješajte da se sve sjedini. Dodamo još soli i začina ako je potrebno. Nadjev raspodijelite po kori za savijaču te zarolajte, premažite kiselim vrhnjem i pecite u rerni 30-ak minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Ako koristite integralne kore za pitu (koje su malo deblje), onda za svaku savijaču po jednu koru. A ako koristite obične kore, onda za svaku savijaču po 2 kore (između kora premazati s malo ulja da se slijepe međusobno). Poslužite toplo uz kiselo vrhnje, ajvar ili neki umak po želji.

Proso u patlidžanu

lagano7

Sastojci: 200 gr skuhanog prosa, 1 patlidžan,100 gr praziluka, 1 veći paradajz, 120 gr mozzarela sira, 10 listova svježeg bosiljka, so, biber, origano

Priprema: Patlidžan presijecite na pola, po dužini, pa mu izdubite meso ali tako da ostane mesa (malo manje od pola centimetra) uz koru. Premažite maslinovim uljem i stavite u zagrijanu rernu na umjerenu temperaturu da se peče dok vi pripremate smjesu kojom ćete puniti patlidzan.Isijecite na kockice izdubljeno meso patlidžana, paradajz i praziluk, pa propržite na malo maslinovog ulja. Kada povrće omekša, dodajte začine i skuhani proso i sve dobro izmiješajte pa smaknite sa vatre. U pečenu koru patlidžana sipajte smjesu do pola, zatim pospite s malo mozzarela sira, pa opet smjesa i na kraju opet mozzarela sir. Nafilovani patlidžan vratite u rernu, tek toliko da se sir otopi.

Dagnje na mornarski način

lagano8

Sastojci: 100 g zelenih rezanaca, 2 veća luka, 2 čehna bijelog luka češnjaka, 3 kašike maslinova uja, 500 g dagnji, 100 g zelene i crvene paprike, 50 g pelata, 2 slane srdele, kašičica kapara, 1/2 dl bijelog vina, majčina dušica, riblji temeljac

Priprema: Na maslinovu ulju popržite luk i bijeliluk. Dodajte papriku narezanu na rezance. Dinstajte dvije minute te dodajte domaće ili konzervirane pelate. Promiješajte pa dodajte slane srdele, kapare i dagnje, te riblji temeljac i vino. Lagano miješajte dvije-tri minute ili treskajte posudu. Začinite solju, biberom i majčinom dušicom te pomiješajte s rezancima.

Frittata od povrća

lagano9

Sastojci: 25 g maslaca, 200 g šampinjona, 2 paradajza, 4 jaja, 75 g naribanog celera, stručak peršuna, 150 g sira, so, biber

Priprema: Rastopite maslac, dodajte šampinjone i paradajz. Dinstajte 3-4 minute. Izvadite ih u zdjelu i ostavite sa strane. Istucite jaja. Umiješajte celer, peršun, gljive i paradajz. Posolite i pobiberite. Rastopite maslac u tavi, dodajte smjesu od jaja, pospite sirom i kratko zapecite u rerni.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti