Shiloh Jolie-Pitt: Zašto osmogodišnja djevojčica želi biti dječak

Piše: Redakcija

Kada se s ocem, bakom, djedom i braćom sredinom decembra pojavila na premijeri majčinog novog rediteljskog ostvarenja “Unbroken”, Shiloh Jolie-Pitt je privukla pažnju svih medija u Los Angelesu. Osmogodišnja djevojčica na crvenom tepihu bila je obučena kao i njena starija braća: Maddox (13) i Pax (11), u crno odijelo i kravatu, dok joj je kosa bila zalizana, što je dodatno istaklo njen dječački look.

Slavne mame Angeline te večeri nije bilo, jer je zbog vodenih ospica morala ostati kući, ali imala je dostojnu zamjenicu, svoju kćerkicu, koja, kako dani odmiču, sve više liči na mamu. Ali, za razliku od mame, koja i danas važi za najljepšu glumicu u Hollywoodu i jednu od najljepših žena svijeta, i koja se ne libi istaknuti svoj ženski seksepil, Shiloh ne voli haljinice i isključivo nosi mušku odjeću.

shiloh3

Baka Jane

– Shiloh se voli oblačiti kao dečko. Voli sve što vole dečki i ponaša se kao da je ona dečko jer se tako bolje osjeća. Insistirala je čak da je ošišamo, jer je htjela što više ličiti dječacima – priznala je Angelina 2010. godine u intervjuu “Vanity Fairu”.

Njene riječi potvrdio je suprug Brad Pitt. Pričavši zanimljive detalje o svojoj porodici, glumac je kazao kako je svoju kćerkicu, kada je imala tri godine nazvao Šaj, na šta ga je ona prekinula i rekla mu: “Ja sam John”.

– Od tada je ostalo da se ona unutar porodice zove John – prenosi “The Telegraph” Bradovu izjavu.

Za razliku od roditelja, koji sasvim normalno prihvataju kćerkinu želju da bude dječak, njena baka, Bradova mama Jane Pitt, se ne miri s ovom činjenicom, te želi da njena unuka bude prava djevojčica.

Neimenovani izvor je ispričao za “Evening Standard” 2012. godine kako je Angelina bila bijesna na Bradovu majku zato što je Johnu (Shiloh) uporno nastavila kupovati žesku odjeću, i smatrala je da ona time ne poštuje djevojčicu ni njenu želju.

Iako većina djevojčica voli iste igračke i odjeću kao i dječaci, šta se dešava kada dijete želi da bude drugog spola? Da li se to smatra krizom spolnog identiteta ili normalnim dijelom odrastanja? O ovome su raspravljali i američki zdravstveni stručnjaci.

“The Telegraph” je intervjuirao Lindu Blair, kliničkog psihologa i autoricu knjige “Happy Child” (Sretno dijete), koja kaže da je normalno da djeca žele da istraže oba spola, ali problem nastaje zbog ustaljenih moralnih normi u društvu zbog čega se često ova potreba potiskuje. U ovoj fazi je važno, napominje ona, da roditelji ne pretjeruju u nekim odgojnim metodama. Način na koji se Angelina i Brad ponašaju predstavlja pravi primjer.

shiloh1

Tri brata

– Moj odgovor roditeljima koji kažu: “Moja djevojčica nosi jeans i ne ponaša se kao djevojčica, ili moj dječak je u haljinicama”, jeste, posmatraj, prihvati i čekaj. Ukoliko tvoje dijete to radi samo da bi privuklo pažnju, ta faza će nestati sama od sebe; ako je riječ o fazi istraživanja, to znači da će ono dobiti dozvolu za to od vas; ukoliko je to stvarno, onda mu vi time dajete vrijeme koje mu je potrebno da sredi svoje misli – pojašnjava Blair.

Linda kaže da je za dijete kao što je Shiloh, koja želi da bude John, odlučujuće možda prisustvo tri brata u porodici.

– Kada je dijete u društvu starijih članova porodice koji su suprotnog spola, normalno je da ono hoće da ih imitira. S druge strane, Shiloh ima mlađeg brata i sestru, kao i još troje starijih, pa možda želi da bude u centru pažnje – napomenula je Blair.

 

Pročitajte još