Kraljica Rania odgovorila na kritike: Bez ijednog dokaza me prikazuju kao moćnu poslovnu ženu s milionima

Piše: Redakcija

Kraljica Rania, supruga jordanskog kralja Abdullaha II, putem svog Facebooka je kroz dugo pismo na arapskom i engleskom jeziku odgovorila na masovne kritike koje ovih dana pristižu na njen račun. U uvodnom dijelu je pojasnila da je njeno javno obraćanje neobičan potez, ali da to ipak mora učiniti. Naime, kako piše “Dana Press”, kraljicu napadaju najviše na društvenim mrežama zbog rada “Queen Rania Teacher Training akademije“. Njena akademija sarađuje s jordanskim Ministarstvom obrazovanja te djeluje u sklopu Univerziteta u Jordanu od početka 2019. godine. Mnogi se pitaju zašto institut prima javna sredstva, dok pozivi na povećanje plaća za nastavnike u javnim školama niko ne čuje. U posljednje vrijeme u Jordanu su se odvijali razni štrajkovi koji su pogoršali tenzije između vladajuće elite i naroda.

-Mislila sam da sam se navikla na namjerno guranje niotkuda u javne rasprave, sve do nedavnog štrajka nastavnika, koji se srećom završio povratkom naših učenika u škole. Ovoga puta sam „upala“ u oluju usred neproporcionalne kampanje, bez ikakve ideje zašto sam uključena – odgovara Rania.

View this post on Instagram

يوم مميز في الضليل اليوم خلال زيارتي لمدرسة حي الأمير عبدالله بن الحسين الثانوية المختلطة ولقائي بالعاملات في جمعية سيدات الضليل للتربية الخاصة للاطلاع على جهودهن في مجال التدريب المهني بهدف توفير فرص عمل لذوي الإعاقة ودمجهم في المجتمع #الأردن #حب_الأردن A wonderful day in Al Dulayl during a visit to Prince Abdullah Bin Al-Hussein District Secondary Mixed School. It was also a pleasure meeting members of Al Dulayl Women's Association for Special Education, who are working hard to provide jobs for people with disabilities and support their social integration #Jordan #LoveJO

A post shared by Queen Rania Al Abdullah (@queenrania) on

Majka četvero djece požalila se naročito na klevetu kojoj je izložena na društvenim mrežama.

-Bez ijednog dokaza neki su me prikazali kao moćnu poslovnu ženu koja ima stotine miliona dolara ili kao osobu od značajnog političkog utjecaja na poslove države. A nakon što je kleveta eskalirala, osjetila sam da živim u dvostrukoj stvarnosti; u virtualnom svijetu, u kojem čitam cinizam i teškoće, i stvarnom, gdje u svakom gradu, svakom selu i svakoj kući koju posjetim, pronađem samo naklonost i iskrenost. Nadala sam se da će 26 godina javne službe na području zaštite porodice i djece, osnaživanju lokalnih zajednica i žena i inicijativa poput obrazovanja siročadi biti dovoljni da dokažem svoje namjere. Nastojala sam pružiti najbolje našem Jordanu i nikad se nisam ustručavala učiniti ono što sam smatrala ispravnim – napisala je 49-godišnja kraljica Rania.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti