Vlora Citaku: Moj princ nije daleko

Piše: Redakcija

Kosovska ministrica za evropske integracije Vlora Citaku (36) jedna je od onih političarki čije će mišljenje kolege rado saslušati, ali koju će sigurno rado i gledati. Vlora podjednako izaziva oduševljenje muškaraca i žena gdje god se pojavi u Regiji. Elegantna, lijepa, obrazovana i ambiciozna, ostvarila je san mnogih političarki.Prije ove funkcije bila je vd. ministra vanjskih poslova i zamjenice ministra vanjskih poslova, sastavila je prvi diplomatski kor na Kosovu i predstavljala je svoju zemlju u bilateralnim i multilateralnim prilikama, kao što su Vijeće sigurnosti UN-a.

Na posljednjim izborima dobila je mandat kao zastupnica s najvećim brojem osvojenih glasova u svojoj stranci, Demokratskoj partiji Kosova.Na samom početku karijere ministrica Citaku radila je kao savjetnica za medije, jer je magistrica u oblasti medija i novinarstva. U žižu javnosti dospjela je prije nekoliko mjeseci, kad joj je, navodno, srbijanski premijer Ivica Dačić uputio kompliment, koji nije naišao na oduševljenje kolega iz stranke. Mada nije često u medijima, Vlora je pristala da o karijeri, ali i privatnosti, govori za naš magazin.

Počnimo razgovor Vašim interesiranjem za politiku. Šta je bio Vaš osnovni motiv da se angažirate, a šta cilj kad ste u toj oblasti počeli graditi svoju karijeru?

– Odrastajući kasnih osamdesetih i početkom devedesetih godina na Kosovu, ali i svuda na Balkanu, svi smo bili politički aktivni, od djece do odraslih. Ni ja nisam bila iznimka. Ušla sam u politiku kao veoma mlada osoba i nekako se vezala za sve to. Počela sam slično bilo kome od nas i nekako je to s vremenom postala moja karijera.

Sad ste ministrica za evropske integracije, a prije ove pozicije bili ste vd. ministra vanjskih poslova i zamjenica ministra vanjskih poslova, uz brojne druge funkcije. Ove pozicije zahtijevaju puni dnevni angažman. Kako izgleda Vaš prosječan radni dan?

– Najprije bih voljela da kažem da sam ponosna i počašćena, jer sam na usluzi građanima Republike Kosovo bez obzira na to gdje radim ili koji segment javne uprave vodim. Nikad se nikad nisam plašila suočiti s odgovornostima i preuzeti obaveze s maksimalnom posvećenošću. Takav stav je zahtjevan. Nekad podrazumijeva svu vašu energiju i mnogo žrtvovanja, pa i na ona na ličnom planu, ali ja sve to radim s velikim zadovoljstvom. Sve ovo ne doživljavam samo kao posao, nego privilegiju da budem na usluzi našim građanima. I kažem da sam ministrica koja je na dužnosti 24 sata svih sedam dana.

Na posljednjim izborima dobili ste mandat kao jedan od izabranih poslanika s najvećim brojem osvojenih glasova u svojoj stranci. Prema Vašem mišljenju, šta je bio glavni razlog Vašeg uspjeha i podrške koju ste dobili?

– Steći povjerenje glasača je posebno iskustvo. U jednom smislu, osjećate zadovoljstvo i ponos, ali i veliku odgovornost. Mnogo odgovornosti. Najprije, to znači da je vaš predan rad cijenjen, ali i da trebate nastaviti raditi još više i bolje da opravdate dobijeno povjerenje vaših glasača.

Političarke se širom svijeta suočavaju s brojnim izazovima. Na Balkanu je teško biti žena u svijetu biznisa i politike, a u vašem slučaju, mladi ste i lijepi, mislim da je još teže. U našoj zemlji mnogo je pisano o incidentu koji je izazvao srbijanski premijer Ivica Dačić, komplimentirajući vam na jednom od sastanaka u Bruxellesu. Da li je ova priča tačna? Je li istina da je Dačiću zbog ovog zabranjen dolazak na Kosovo?

– U svakoj profesiji na Balkanu, ne samo u politici, žene su generalno izložene jednom teškom zadataku, jer moraju da se bore za svoje mjesto u društvu. Bila je to duga borba, ali mislim da konačno razbijamo tabue. Naprimjer, mi smo na Kosovu veoma ponosni jer imamo prvu predsjednicu u Regiji, imamo i dvije zamjenice premijera, a trideset procenata našeg parlamenta čine žene. Mislim da to nije dovoljno. Mnogo je izazova za žene ne samo na Balkanu, nego širom svijeta. No, idemo u pravom smjeru. A u vezi s drugim dijelom Vašeg pitanja suzdržat ću se od komentiranja.

A sad malo ženskih tema. Imate li vremena za sebe? Na koji način se opuštate nakon napornog radnog dana?

– Pa, ono malo slobodnog vremena koje imam obično provodim s porodicom i prijateljima. Iskreno, moj posao sastavljen je od zanimljivih i jedinstvenih događaja, pa se van cijele te priče trudim živjeti običnu svakodnevicu. Kao i drugi, volim čitati dobru knjigu, pogledati film ili sjesti i opustiti se uz čašu dobrog vina u društvu meni dragih osoba.

Uvijek savršeno izgledate. Koliko brinete o svom fizičkom izgledu i šta je, prema Vašem mišljenju, tajna Vaše ljepote? Koliko, inače, pratite modne trendove?

– Pa, hvala za komplimente. Kad ste konstantno pod reflektorima, pred objektivima fotoaparata i na važnim susretima, morate posvetiti pažnju svom izgledu. Kao i sve druge žene, mislim da nikad nemam dovoljno cipela i tašni. Nekad se volim i razmaziti, ali se trudim usmjeriti da kupim baš ono što mi treba, u smislu da se kontroliram od impulsivnog shoppinga.

Pretpostavljam da niste udati, ali u javnosti se, inače, ne zna mnogo o Vašem emotivnom životu…

– Nisam u emotivnoj vezi. Ne bih voljela da govorim kao po nekom klišeu, ali je veoma teško uskladiti političku karijeru s veoma zahtjevim rasporedom obaveza i privatni život. Ipak, sigurna sam da moj pric nije daleko.

 

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti