Pokazivanjem palca pokazujete superiornost

Piše: Redakcija

Ljudska šaka ima čak 27 sitnih kostiju te desetke sićušnih mišića koji pokreću zglobove. Budući da šake držimo ispred sebe, to je dio tijela koji ne možemo uvijek da kontroliramo, pa nam mnogo od neverbalne komunikacije i promakne.

Slika Napoleona u svom kabinetu iz 1812. godine prikazuje francuskog vođu u njegovoj čuvenoj pozi – sa šakom koju je zavukao u prsluk s podignutim palcem.

Postoji nekoliko tumačenja zašto je tako stajao – bolovao je od čira, kožnih bolesti, imao je deformiranu šaku.

Istina je da je mnogo prije Napoleonovog rođenja Francois Nivelon objavio “Knjigu o otmjenom ponašanju”, u kojoj je taj stav opisan ovako: „…ruka zadjenuta u prsluk ili kaput uobičajeno je držanje muškaraca plemenitog roda i muževne srčanosti…(?!)”

Danas su ruke u mnogim zemljama preuzele funkciju interpunkcije. Gest podizanja ruke općenito preuzet je od Italijana i Francuza, koji više od svih naroda „govore rukama”. Stara narodna poslovica glasi: „Vežite Italijanu ruke na leđima i on će ostati bez riječi”.

Tamo redoslijed govora u sali možete utvrditi i bez tona. Pogledate i potražite osobu koja u prostoriji drži podignute ruke.

Rimska historija pokazuje da je osoba na niskom položaju mogla da bude smaknuta ako bi upala u riječ Juliju Cezaru. Danas u Velikoj Britaniji, Australiji i SAD-u dozovoljeno je da čak prekinete predsjednika ili premijera iznošenjem mišljenja ili nipodaštavajućim sporim aplauzom.

Upravo na taj način je 2003. godine prekinut tadašnji premijer Tony Blair, tokom gostovanja u jednoj televizijskoj emisiji.Činjenica je da korištenje gestova rukom privlači pažnju, pojačava utjecaj komunikacije i pomaže pojedincu da upamti mnogo informacija. Evo najčešćih gestova rukom i palcem, te njihovih stručnih tumačenja.

Trljanje ruku

Trljanje visoko podignutih ruku, općenito, znak je da će nešto što nas očekuje biti pun pogodak. Dakle, riječ je o pozitivnim očekivanjima. Igrač koji baca kockice protrlja ih kao da očekuje pobjedu. Inače, kad osoba brzo trlja ruke, čini se da su njegove namjere časne; kad to čini usporeno, djelovat će vam podmuklo. Imali biste osjećaj da će rezultat vašeg razgovora, trgovine ili slično biti nepovoljan po vas.

Ipak, osoba koja žustro trlja ruke, stojeći na autobuskoj stanici na hladnom danu, ne mora obavezno to da čini jer očekuje da će autobus stići svakog časa. Možda joj je samo hladno.

Trljanje palca i kažiprsta

Trljanje palca o kažiprst ili vrhove prstiju obično se koristi kao gest očekivanja novca. Ovaj gest bi trebalo da izbjegavaju profesionalci koji posluju s klijentima, budući da nosi negativne asocijacije.

Preplitanje prstiju

Ovaj gest može lažno da izgleda kao signal samouvjerenosti, budući da ljudi kad ga koriste često se osmjehuju. U suštini, nije riječ o takvoj osobi. Ovakav položaj često je koristila kraljica Elizabetha prilikom kraljevskih posjeta, a ruke bi joj bile smještene u krilu. Prilikom pregovaranja on simbolizira frustraciju i činjenicu da osoba suzdržava negativan ili uznemiren stav. To je zbog toga što ne uspijeva da ubijedi drugu osobu i misli da gubi pregovore. Postoje tri načina ispreplitanja prstiju – u donjem dijelu kad stojite, na stolu, tj. centralnom položaju kad sjedite, te visoko ispred prepona. Visina na kojoj se dlanovi drže pokazuje frustraciju. Ponudite toj osobi piće pa će zamijeniti i položaj i mišljenje, rasplest ćete joj prste i stav.

Zvonik ili pauk na ogledalu

Kako je većina gestova dio nekog skupa, kako su riječi dio rečenice, u slučaju položaja zvonik to nije tako. Prsti jedne ruke lagano dodiruju druge, formirajući konture crkvenog zvonika, a laktovi su naslonjeni.

Može izgledati i kao pauk koji pravi sklekove na ogledalu. Zvonik je najčešći položaj tokom razgovora između pretpostavljenog i potčinjenog i ukazuje na siguran ili samouvjeren stav.

Ovaj gest se često koristi kad šefovi daju savjete pretpostavljenim. Čest je među knjigovođama, advokatima i menadžerima.

Zvonik ima dva osnovna položaja – dignuti, na stolu, koji zauzima osoba koja daje svoje mišljenje i spušteni, koji se normalno koristi kad osoba ne govori nego sluša.

Žene često koriste spušteni zvonik, a kad se uz dignuti zabacuje kose, osoba odaje utisak samozadovoljstva ili arogancije.

Ruke kao pladanj

Ovaj položaj se koristi u udvaranju. Koriste ga žene, te homoseksualci onda kad žele da privuku pažnju nekog muškarca.

Tada žena stavlja jedan dlan na drugi, kako bi na njega naslonila lice, koje je tada u prvom planu, a muškarac bi trebao da mu se divi.

Ruke iza leđa

Mnogi poznati muškarci kroz historiju često su držali ruke sakrivene iza leđa. Ovaj gest čest je među liderima, te osobama koje su na poziciji autoriteta. Emocije povezane s rukama iza leđa su superiornost, samopouzdanje i moć.

Policajci redovno koriste ovaj položaj čak i kad ne nose vatreno oružje i često se pritom ljuljaju na petama, jer žele da izgledaju viši. Oni koji nose vatreno oružje rijetko zauzimaju ovaj položaj. Više vole da puste ruke da im vise pored tijela ili da zadjenu palčeve u opasač.Ako se osoba iza leđa drži za podlakticu drugom rukom, dokazuje pokušaj samokontrole, koji nije uvijek uspješan.

Pokazivanje palca

U rimsko doba palac okrenut naniže značio bi smrt. U hiromantiji palčevi označavaju karakter i ego, a u govoru tijela njihova uloga je superiornost. Oni se koriste da bi se dokazala dominacija, a nekad i agresivan stav.Muškarac će pokazivati isturene plačeve u blizini žene koja ga privlači, tako što će, recimo, staviti ruke u džepove i ostaviti plačeve da vire.To inače rade i muškraci i žene koji smatraju da su superiorniji od drugih.Palčevi ponekad vire i iz zadnjih džepova, i to kad osoba pokušava da sakrije svoj dominantan stav.

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti