Elena Perminova: Ruska Pepeljuga

Piše: Redakcija

Duge, vitke noge, plava kosa, izrazito blijed ten i usne veće od prosjeka, fizičke su karakteristike kojima bi se mogla lako opisati 27-godišnja Ruskinja Elena Perminova. Na prvu, ne mnogo drugačija od miliona djevojaka širom svijeta. Je li zaista tako? Teško, jer se Eleni, jednoj od najpoznatijih i najutjecajnijih Ruskinja, dive žene širom Planete. Ona je modna ikona, fashionistica, a njen Instagram profil prate deseci hiljada sljedbenika (više od 150.000).

Ove cifre vrlo jasno govore koliki utjecaj na žene, posebno njihov stil i način odijevanja, ima Elena. Ona je nekoliko puta bila na naslovnicama najprestižnijih modnih časopisa poput “Harper’s Bazaara”, snimala je editorijale, zaštitno je lice “Chanela” i baš uvijek sjedi u prvim redovima na sedmicama mode, nedaleko od Anne Wintour i odmah pored, podjednako popularne Ruskinje Miroslave Dume. No, kako je jedna obična i siromašna djevojka iz sibirskog sela dogurala ovako daleko, a tek joj je 27? Lako! Bogato se udala.

Elenu život u početku nije mazio i ko zna šta bi se s njom desilo da kao 16-godišnjakinja nije upoznala ruskog bilionera Alexandera Lebedeva, bivšeg KGB agenta i osnivača novina “Independent” i “London Evening Standard”.

– Rođena sam u Siberiji, koja, za mene, nikad nije bila depresivna, ali jeste bila hladna. Zato sam nosila puno lažnog krzna. Moja starija sestra i ja nismo imale kvalitetnu odjeću, ništa od modernih proizvoda, nismo išle u Disneyland. Otac nam je jednom prilikom donio Snickers čokoladice i žvake, nikad prije nismo jeli ništa takvo. Podijelile smo s prijateljima i bile smo najveći heroji u društvu – kazala je u jednom od svojih intervjua Elena.

U potrazi za boljim životom od kuće je otišla kada je imala samo 16 godina, ali je veoma brzo upala u ozbiljne nevolje. Uhvaćena je kako u diskotekama prodaje ekstazi.

Uhapšena je, a iako je sarađivala s policijom, nisu joj garantirali nikakvu zaštitu.

– Policija ju je optužila za učestvovanje u organizaciji distribuiranja droge, a diler kojeg je izdala prijetio joj je smrću. U ruskom pravnom sistemu ne postoji nagodba s doušnicima niti zaštita svjedoka, pa je osuđena na šest godina zatvora. Ja sam tada radio na kampanji za donošenje Zakona o zaštiti svjedoka i njen otac mi je poslao pismo. Upoznao sam njega i Elenu, ali počeli smo se zabavljati tek nekoliko godina kasnije – kaže njen sadašnji suprug, kojem je Elena rodila troje djece: dva dječaka i djevojčicu.

Njoj čak nije smetala ni činjenica da je Alexander stariji od nje punih 27 godina.

– Bila sam tako mlada. Sjećam se željeznog kreveta pričvršćenog za zid, smrdljivog toaleta bez sapuna. Bilo je užasno. Bila sam tako slijepa i naivna. Alexander mi je našao dobrog advokata. On je moj spasitelj. On nije ništa drugo nego moj anđeo čuvar – opisuje Elena svog supruga, dodajući kako će mu uvijek biti zahvalna, ne samo zbog toga što joj je spasio život nego što joj je, s druge strane, omogućio jedan savim drugi pogled na svijet, onaj ispunjen privilegijama.

Zara ili Givenchy

Danas par živi u ruskoj, ali i britanskoj prijestolnici. Njihov status im dozvoljava da privatnim letom u toku jednog poslijepodneva djecu odvedu u pariski Disneyland, kako bi upoznali Mickeyja Mousea, a potom se vrate u Moskvu ili London ili čak produže do svoje raskošne vile u Perugi. U Londonu posjeduju kuću iz 18. vijeka, nedaleko od Pariza nalazi se još jedna njihova kuća koja ima čak 16 soba, a najdraže porodično prebivalište im je u Moskvi.

Elena za sebe kaže kako je oduvijek bila drugačija od ostalih djevojčica i da je rođena sa stilom. Dok je išla u školu, na hlače je prišivala razne krpene oblike i u početku bi je svi čudno gledali, a potom bi je pitali gdje ih je kupila.

– Sve djevojčice su u školskim predstavama željele biti princeze. Jedino ja sam bila malo, žuto pile. Već tada sam znala da je važno biti drugačiji, inače te niko neće primijetiti u gomili – priča Perminova, prisjećajući se svog prvog odlaska u New York. Bilo je to kada se udala za Alexandera.

– Dao mi je novac da idem kupiti sebi nešto u Bergdorfu. Otišla sam i bila zapanjena odjećom koju sam tamo vidjela. Željela sam sve, a, opet, nisam znala gdje bih to obukla. Na kraju sam kupila obične jeans hlače i nosila ih s patikama i džemperima dok sam bila u New Yorku. Svi su me gledali i shvatila sam da je to najbolji odjevni stil za metropolu poput New Yorka. Da, kupila sam farmerke, a mogla sam kupiti D&G haljinu.

Iako je njen ormar krcat krpicama poznatih dizajnerskih imena, Elena nikada ne nosi isključivo visoku modu. Podjednako voli nositi komercijalnije modne marke poput “Zare” ili H&M-a.

– Podjednako dobro se osjećam kada nosim “Zaru” ili “Givenchy”. Ruskinje su mnogo promijenile svoj stil i hvala Bogu na tome. U prošlosti je bilo važno jedino da nosite skupu odjeću. Svi su samo željeli pokazati da su bogati. A, ja na modu nikada nisam tako gledala. Moda je način da izrazite sebe bilo da nosite šljokice u Sibiru ili visoku modu.

[nggallery id=673]

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti