Muž me napustio zbog mlađe djevojke, na bolovanju sam i pijem depresive by dr. Vahida Djedović

Piše: Redakcija

Muž me napustio zbog mlađe djevojke, na bolovanju sam i pijem depresive

„Prije nekoliko mjeseci, moj muž, sa kojim sam bila petnaest godina u braku, jednog dana je došao kući, spakovao kofere i rekao mi da me  napušta. Da mu je žao, ali zaljubio se i želi razvod. U početku sam mislila da se šali, ali, budući da sam se uvjerila da je vrag odnio šalu, počela sam malo da se interesujem okolo i ubrzo sam saznala da se zatreskao u neku dvadesetogodišnju manekenkicu. Naravno, odmah pitam Google i nađem je na Facebooku. A tamo, majko moja, njih dvoje u raznim pozama i zagrljajima. Svu pažnju sam usmjerila na istraživanje njene fizionomije i nisam mogla da joj nađem nijednu zamjerku. Osim što je glupa, naravno, ali mom mužu očito je i trebala takva kad nije želio mene kao arhitekticu. To me je totalno pokosilo i pala sam u jedno psihičko stanje koje mi ne dozvoljava da normalno funkcionišem. Sada sam na bolovanju i pijem antidepresive. Kada se pogledam u ogledalo, to više nije moj odraz. Moja slika je drugačija od slike na ličnoj karti.“



Slika o sebi gradi se kroz odnose i situacije koje pred nas postavlja život. S obzirom na činjenicu da je ta slika jako važna za  naše normalno funkcioniranje, bitno je da je njegujemo i stalno radimo na njoj kako ne bismo upali u vrzino kolo nezadovoljstva.

Vratit ćemo se na sliku o sebi, a navest ću Vam primjer jednog filma i jedne moje klijentice, jer film  „Klub prvih žena“,  dobro me podsjetio na jednu moju klijentkinju. Film govori o bivšim ženama koje su ostavljene zbog mlađih i ljepših. Njih tri se udruže i počinje osveta. Sve u svemu, klasično američko smeće, ali poenta nije u tome. Poenta je kako izvući žene iz takvog smeća, a koje dođu na psihoterapiju, iliti pišu zbog toga.  Ako dođu, jer, prije nekoliko godina, zbog toga što je ostavljena zbog mlađe, i to mlađe 28 godina od njenog muža, Dragana Đorđević je oduzela sebi život. Popila je previše antidepresiva i umrla u snu. Njen muž, Bora Čorba, koji je poslije i oženio tu mlađu, opet se razveo, jer je ona ostavila njega zbog mlađeg i ljepšeg i tako u nedogled.

Dakle, ta moja klijentkinja, kipjela je od bijesa, jer nije pronalazila pravi način da se osveti bivšem mužu što je oženio dvadest godina mlađu.

„Kako je samo bezobrazan i pokvaren! Kako ga samo nije sramota! Šepuri se kao ćuran, kada prođe s njom kroz grad. Naravno, ona mu je trofejna žena, a on je oduvijek bio kolekcionar takvih. Sad mi je jasno da sam i ja bila samo sličica u njegovom albumu trofejnih žena. Ali, uzet ću mu svaku paru, ne bila ja, ja. Kunem se svojom djecom da ću ga ostavit’ na prosjačkom štapu.“

Morale smo prvo, nekoliko seansi intenzivno raditi na njenoj ljutnji, kako bi konačno prešla u fazu tugovanja i odžalila prošlost.

Bilo je to baš u ono vrijeme kada je Brad ostavio Jennifer, zbog Angeline. Nekako joj je ta priča od Jennifer puno pomogla da i sama preboli takvo stanje. Ne znam koliko se sjećate, ali Jennifer je tada izjavila u jednom intervjuu da je usamljena, povrijeđena, tužna, zbunjena.

Ne znamo samo je li provjeravala Anđin Twitter ili Facebook i poredila se s njom kao  što ste Vi?

Razvod braka je jedna od najbolnijih iskustava kroz koje ljudi mogu da prođu, a kod moje klijentkinje, a i Vas, manifestirao se ljutnjom, tugom, anksioznošću i depresijom.

Razvod braka zbog mlađe žene, u navedenim slučajevima, teže je od klasičnog razvoda, jer žena, ne samo da je izgubila partnera, nego je izgubila i samopouzdanje i samopoštovanje.

Moja klijentkinja je tokom terapijskog procesa preispitivala sebe, odnosno pomišljala je da nije dovoljno mlada i lijepa, da više nije privlačna, a društvo nameće mladost i ljepotu kao prioritet i čini se da je na vrhu ljestvice životnih vrijednosti. Ova žena  se poredila s novom izabranicom svog muža i pitala se koliko je to vrijedilo sve te godine.

U suštini, nije joj bilo žao toliko izgubljenih godina, koliko joj je bilo žao neproživljenog života. Žrtvovala je mnogo toga za brak i porodicu, a onda je zamijenjena, kao stara, poderana krpa.

Ovo Vam govorim, upravo iz razloga da i sami vidite gdje ste, kada budete postavljali sebi ovakva pitanja.

Ima i drugih sličnih situacija, ali neke žene jednostavno okrenu novi list i počnu živjeti novi život. Možda nisu željele da im se to dogodi, ali dogodilo se i one znaju da su odgovorne da sebi stvore novi život. One nemaju vremena da se porede s mlađim i ljepšim ženama, jer one znaju da će, dok je svijeta i vijeka, uvijek biti i ljepših i mlađih.

Žene s niskim samopoštovanjem i samopouzdanjem ne usude se mijenjati situaciju koja ih je zatekla i na takav način, zapravo, kao da sabotiraju dobre stvari i samo produbljuju svoje osjećanje neproživljenog života.

Ono što je važno za Vas (i sve žene koje se nađu u sličnoj situciji), jeste da naučite da vrednujete sebe i da se okrenete svojim vrijednostima i kvalitetama, a ne da se poredite s drugima, jer, bez obzira na činjenicu koja kaže da smo  pametne i lijepe, uvijek će biti i pametnijih i ljepših.

 

Pročitajte još