Za istinske ljubitelje mesa…šnicla!

Piše: Redakcija

Ovo je posvećeno istinskim ljubiteljima mesa, tačnije šnicli. Naši prijedlozi kako ih pripremiti. Prijatno!

Juneće šnicle iz rerne

snicla2

Sastojci: 800 g junetine (ne deblje od 1 cm), 1 kašika senfa, bijeli luk (7 čehna), 2 kašike soja sosa, kašičica brašna, malo vegete, 1 lovorov list, biber, ulje

Pripreme: Svaku šniclu posebno nasolite, pospite biberom i spustite u tavu na vrelo ulje da se kratko proprži, prvo s jedne, a zatim i s druge strane, nekoliko minuta, da se uhvati ona mala korica. Kad su propržene, izvadite ih na tanjir, a u ulje u kojem su pržene i pustile svoj sok dolijete vodu (700 ml), stavite veliku kašiku senfa, isječen bijeli luk, dvije kašike soja sosa, malo vegete, jedan lovorov list, opet malo bibera i kašičicu brašna razmućenu u malo hladne vode – tek da sosu da tanku gustinu. Onda u tepsiju u kojoj ćemo ih peći poredajte šnicle, prelijte ih sosom, poklopite aluminijskom folijom i stavite da se peku jedan sat u rerni koju ste zagrijali na 180 stepeni.

Faširane šnicle s tikvicama

snicla3

Sastojci: 1 glavica luka, 1 manja tikvica, 500 g miješanog mljevenog mesa, 2 kašike posnog sira, 1 kašika prezli, 3 kašike ulja, 1 čehno bijelog luka, na vrh noža majčine dušice i ruzmarina, prstohvat anisa u prahu, so, biber

Priprema: Luk nasjeći na kockice, a tikvicu sitno narendati pa ih umiješati s mesom, sirom, prezlama, pasiranim bijelim lukom i začinima. Od smjese oblikovati šnicle i pržiti ih na vrućem ulju 10-ak minuta. Poslužiti uz krompir-pire i svježu salatu ili uz bareno ili grilovano povrće.

Teleće šnicle u sosu od bijelog luka

snicla4

Sastojci: 600 g telećeg mesa od buta, suhi začin, malo aleve paprike, 30 g oštrog pšeničnog brašna, 1 kašika ajvara (nije obavezno), 3-4 kašike ulja, 1 dl vina, nekoliko čehna bijelog luka

Priprema: Teleće meso isijecite na šnicle, pa „istucite” tučkom za meso. Brašno pomiješajte s alevom paprikom. Svaku šniclu (samo jednu stranu) uvaljajte u tu mješavinu. Na zagrijano ulje stavite šnicle – najprije pobrašnjenu stranu, a potom okrenite na drugu (sa svake strane pecite dva-tri minuta). Pospite suhim začinom, podlijte vodom i dinstajte polupokriveno na laganoj vatri 25-30 minuta. Prema potrebi, podlivajte vodom. Kada meso omekša, dodajte ajvar, nasjeckani bijeli luk i vino, pa još malo prodinstajte. Poslužite uz prilog od povrća, rezance ili mlade krompiriće.

Teleće šnicle s kajmakom

snicla5

Sastojci: 4 velike teleće šnicle, 200 g travničkog sira (može i bilo koji drugi bijeli stari sir), 200 g starog kajmaka, 200 g suhog mesa, 1 šolja brašna, 1 šolja prezle, 3 jaja, 1 šolja ulja, so, biber

Priprema: Šnicle dobro istucite, posolite i pobiberite. Na sredinu svake šnicle stavite kajmak, na njega suho meso i komadiće travničkog sira. Krajeve šnicle savijte prema unutra i zarolajte. Ako mislite da će vam sadržaj iscuriti, zabodite u šnicle čačkalice. Rolane šnicle uvaljajte u brašno, zatim u umućena jaja i na kraju u prezlu. Pecite na srednje jakoj vatri sa svih strana dok ne porumene. Ukoliko želite, na kraju roladu možete preliti vrhnjem za kuhanje ili topljenim sirom.

Juneće šnicle s mozzarelom

snicla6

Sastojci: 500 g telećih šnicli, 250 g mljevenog mesa, 12 kriški suhog mesa, 50 g mozzarelle, 2 čehna bijelog luka, 1 crveni luk, 100 ml vode, 200 ml vrhnja, 200 ml crvenog vina, so, biber

Priprema: Meso istući vrlo tanko. Mljeveno meso pomiješati sa sirom, posoliti i pobiberiti. Na svaku šniclu staviti malo suhog mesa, mljevenog mesa i zamotati kao sarmu. Prema potrebi, učvrstiti čačkalicom i pržiti u tavi dok ne porumene sa svih strana. Izvadite iz tave i stavite sa strane. U istoj posudi prepržite crveni i bijeli luk. Dodajte vodu i vino pa vratite šnicle da se krčkaju. Dodajte vrhnje za kuhanje i kuhajte dok se malo ne zgusne.

Bečka šnicla

snicla7

Sastojci: 600 g telećeg filea ili krtog mesa, 2 jaja, so, meko brašno, mrvice hljeba, ulje
Dekoracija: kriška limuna, peršun
Prilog: salata od krompira, krastavaca, paradajza, majoneza ili zelena, krompir i peršunu

Priprema: Isjeći četiri teleće šnicle. Ivice im blago zasijecite. Šnicle pokrijte celofanom i nježno izlupajte. Uobičajena debljina šnicle je šest milimetara. Šnicle sa svih strana podjednako posolite. Neka odstoje nekoliko minuta. Jaja ulupajte viljuškom, nikako mikserom. Umočite šniclu u brašno i provucite je kroz jaja. Meso umotajte u mrvice. Šniclu blago otresite poslije ovog koraka. Odmah prenesite u pripremljenu tavu u kojoj ste zagrijali ulje (2-3 cm). Stalnim pomjeranjem tave pržite šniclu. Potrebno je od tri do pet minuta i meso će biti gotovo. Najzgodnije je da meso okrećete viljuškama. Kada je gotovo, izvadite ga iz tave i ostavite da se ocijedi od suvišne masnoće na ubrusu.

Šnicle u sosu od paprika

snicla8

Sastojci: 8 tankih telećih šnicli (od po 70 g), so, mljeveni biber Za sos od paprike: po 1 crvena, žuta i zelena paprika, čehno bijelog luka, 100 ml supe od povrća, 1/2 tegle ajvara (350 ml), 100 ml pavlake, kašika sjeckanog origana, so, biber

Priprema: Dobro oprati šnicle, prosušiti ih, a onda posoliti i pobiberiti s obje strane. Zatim ih pržiti nekoliko minuta u tavi. Izvaditi šnicle iz tave, uviti u aluminijsku foliju i ostaviti da odstoje neko vrijeme. Dobro oprati ljute papričice, isjeći prvo na polovine, a onda na tanke trake. Oprati i oljuštiti bijeli luk i isjeći na kockice. Kockice bijelog luka, trakice paprike i ostatak masnoće sipati u tavu u kojoj su pržene šnicle i sve dinstati otprilike dvije minuta, tako da se sok od pečenja skine s dna tave. Izvaditi povrće. Supu, ajvar i pavlaku sipati u tavu i u to dodati origano. Sve onda kuhati uz stalno ili povremeno miješanje. Na kraju posoliti, pobiberiti, sipati sos u tanjire i u njemu servirati povrće i šnicle. Služiti dok je jelo još toplo.

Šnicle caprese

snicla9

Sastojci: 500 g šnicli mesa po želji, 1 tikvica, 500 g pasiranog paradajza, 200 g mozzarelle, 1 čehno bijelog luka, 3 grančice bosiljka, 1-2 kašike Aceto Balsamico, 1-2 paradajza, 3-4 kašike ulja, so, biber, pola kašičice šećera

Priprema: Operite meso i posušite papirnim ubrusom. Pržite šnicle na zagrijanoj tavi kratko s obje strane. Ogulite i sitno nasjeckajte bijeli luk. Operite, očistite i narežite tikvicu na pola centimetra debele kriške. Narežite paradajz i mozzarellu na kriške. Operite bosiljak, posušite i otkinite listiće. Četiri listića ostavite za ukras, sitno nasjeckajte ostatak. Šnicle začinite solju i biberom, izvadite na tanjir i pokrijte, kako bi ostalo toplo. Dodajte jednu kašiku ulja u tavu, pržite tikvice otprilike tri minute uz jedno okretanje. Minutu prije kraja prženja dodajte bijeli luk, posolite i pobiberite, izvadite na tanjir. Ulijte sos od paradajza i sirće, te kuhajte približno tri minute, posolite, pobiberite i dodajte pola kašičice do kašičicu šećera. Dodajte sitno sjeckani bosiljak i promiješajte. Nauljite posudu za pečenje. Ulijte umak pa naizmjenično slažite meso, tikvice, kriške paradajza  i mozzarelle. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C/175°C. Izvadite i ukrasite preostalim listićima bosiljka.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti