Težak život prerano preminule pjevačice: S deset godina se prvi put predozirala, imala je komplekse i mislila da je izrazito ružna

Piše: Redakcija

Foto: Instagram

Na današnji dan prije tačno 36 godina, rođena je jedna od najpopularnijih pjevačica, Amy Winehouse. Rođena je u Londonu, u židovskoj porodici, kao mlađe dijete roditelja Mitchella i Janis Winehouse.  Kada joj je bilo samo devet godina upisala je muzičku školu, a sa samo godinu dana nakon osnovala je rep skupinu ‘Sweet ‘n’ Sour’ s prijateljicama iz djetinjstva.

Njen debitantski album ‘Frank’ svijetlo dana ugledao je 2003. godine, a kritičari su odmah mladu Amy uporedili s pjevačicom Macy Gray. Godinu dana nakon prvog albuma, Winehouse se popela na muzičke top ljestvice u Velikoj Britaniji.

– Od svih savremenih umjetnika s kojima sam radio, Amy je bila najbolja. Bila je talent kakav se rijetko rađa – rekao je Tony Bennet koji je bio potpuno očaran Britankom i njenim moćnim vokalom – kontraaltom. Tako je, baš kao i mnoge zvijezde, u jednom trenu poželio zapjevati s talentiranom Amy i to je ostvario. Njihov duet ‘Body and Soul’ zaradio je Grammyja.

Već s deset godina prvi put se gotovo predozirala, nakon što je saznala da njen otac ima ljubavnicu popila je miks tableta. Teško se prilagodila u društvu, a iz škole su je izbacili zbog probušenog nosa. Voljela je ukrašavati svoje tijelo, čak je imala i tetovažu svoje bake. Imala je komplekse i mislila je da je izrazito ružna. Plijenila je pažnju zloupotrebom droga i alkohola.

Njen zaštitni znak bila je frizura koja ju je povisila za čak 16 centimetara. Bila je vrlo niskog rasta, visoka tek nešto više od 150 centimetara kad je na glavi imala punđu i umetke. Imala je i specifičan modni izražaj te je inspirirala poznatog dizajnera Karla Lagerfelda.

Udala se 2007. za Blakea Fielder-Civila s kojim je imala buran brak. Viđali su ih s masnicama, a Winehouse je priznala kako često zlostavlja svog supruga. Njihovi roditelji bili su protiv njihove veze jer su oboje bili suicidni i skloni drogama. Moderni ‘Sid i Nancy’ okončali su svoj brak 2009. godine.

Njen uzor bio je Frank Sinatra kojem je posvetila svoj prvi album. Album je dobio pozitivne kritike, a na njemu se vidio utjecaj jazza. Tri godine nakon Franka, izdaje album s kojim ostvaruje svjetsku slavu. Međunarodni uspjeh doživjela je s pjesmama ‘You Know I’m No Good’ i ‘Rehab’, a album ‘Back to Black’ najprodavaniji je album ovog stoljeća u Velikoj Britaniji. Njime je osvojila čak pet Grammyja.

Umrla je od trovanja alkoholom te se tako upisala u ‘Klub 27’ uz legendarne muzičare Jimija Hendrixa, Briana Jonesa, Janis Joplin, Jima Morrisona i Kurta Cobaina.

Pročitajte još