Iñárrituu i Pawlikowskom uručeno Počasno Srce Sarajeva

Piše: Redakcija

Na svečanoj ceremoniji otvaranja 25. Sarajevo Film Festivala, koja je održana u Narodnom pozorištu, uručeno je Počasno Srce Sarajeva dvostrukom oskarovcu  Alejandru G. Iñárrituu i reditelju Pawelu Pawlikowskom. 

– To je srce zaista jako, jače od ideologija, nacionalizma, različitih stvari iz historije. Ovaj Festival je nešto što to oslikava – rekao je Pavlikowski koji je već bio gost Sarajevo Film Festivala 2014. godine, kada je predstavio film „Ida“, te prošle godine, kada je „Hladni rat“ otvorio Festival.

Alejandro nije krio oduševljenje zbog priznanja koje mu je dodijeljeno. 

– Pozivan sam nekoliko puta tokom godina, ali iz profesionalnih i ličnih razloga nisam mogao. Uvijek sam sanjao o tome da dođem u Sarajevo i sada taj san proživljavam. Ovdje sam sa suprugom, kćerkom i prijateljima. Ovu čast dijelim sa svojim dragim prijateljima Pavlikowskim i Danisom Tanovićem – rekao je on.

Podsjećamo, riječ je o meksičkom reditelju, producentu i scenaristi, koji uživa reputaciju jednog od najcjenjenijih filmskih stvaralaca današnjice, a koji je za filmove „Povratnik“ i „Birdman“  dobio dva uzastopna Oscara u kategoriji za najboljeg reditelja. 

Pročitajte još