Danis Tanović o 25. SFF-u za Azru: Nisam gost nego domaćin

Piše: Redakcija

Danis Tanović jedini je bosanskohercegovački režiser koji je ušao u historiju kinematografije kada je kao debitant osvojio Oskara za svoj prvi film „Ničija zemlja“. Zanimljivo je da se upravo s ovim filmom 2001. godine prvi put pojavio na Sarajevo Film Festivalu, nakon čega je postao rado viđen gost. Danis je prisustvovao i večerašnjem otvorenju SFF-a, a susret s njim smo iskoristili za kratak razgovor o Festivalu. 

– Ja sam prvi put na Festival došao 2001. s “Ničijom zemljom” i u istom se trenutku zaljubio u to što su radili Miro, Izeta i svi ti ljudi oko njih. Rekao sam im: “Ja ću vam pomoći najviše što mogu jer ovo je sjajna stvar, sjajna ideja…” Nakon toga sam nekako sve svoje prijatelje iz svijeta filma pozvao i upoznao s njima i onda su se svi oni zaljubili u Sarajevo. Onda su oni pozvali neke nove ljude i taj se krug širio. Zaista je zanimljivo i ja se stalno pitam: “Ko će doći sljedeći put, a da već nije bio?”. Postaje sve teže i teže naći ljude da ih zovnemo, a da nisu već bili. Toliko je postao dobar ovaj Festival – rekao je Danis. 

On je dodao i to da je SFF izuzetno važan za BiH. 

– SFF je za nas jako važan. Nastao je u trenutku otpora, u ludilu koje nas je okruživalo i prerastao je i  najluđe ambicije koje je iko imao u tom trenutku. Prije 25 godina niste mogli ni da zamislite da će na Festival doći  Alejandro  Iñárritu, jedan od najvećih reditelja današnjice ili  Pawel Pawlikowski… da će doći da nas posjete i da budu dio ovog grada i Festivala. Mislim da to niko nije mogao ni da sanja – istakao je Tanović. 

Na pitanje koje filmove će pogledati, iskreno je odgovorio. 

– “Parazita” nisam pogledao. To me jako, jako zanima i to ću sigurno da odgledam. Sve ostalo…  kako da kažem…  ja sam na Festivalu domaćin više nego neki gost koji gleda filmove – rekao nam je, između ostalog, Danis. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti