U susret događaju godine: Azrin vodič za 25. SFF

Piše: Redakcija

Za glavni bh. grad se može slobodno reći da će u periodu od 16. do 23. augusta biti centar Regiona, a sve zbog održavanja 25. Sarajevo Film Festivala, čiji je ovogodišnji moto „Sarajevo mon amour“.

– Ono što je SFF od početka zacrtao ostalo je isto, a to je otkrivanje, promocija i podrška talentima iz Regije. SFF je mjesto susreta mladih autora i filmskih profesionalaca koji će im prenijeti svoje znanje. S godinama smo postali najznačajniji festival Jugoistočne Evrope. Fokus nam je na kvalitetnim programima i dobrim filmovima, te na zadovoljstvu autora i filmskih profesionalaca, kao i naše publike – kaže Andrijana Copf, šefica Press Officea Festivala.

Svečana ceremonija otvaranja bit će upriličena u petak, 16. augusta, u Narodnom pozorištu Sarajevo, a u ulozi domaćina naći će se bh. glumac Igor Skvarica, dok će filmski dio Festivala otvoriti bh. film „Sin“ rediteljice Ines Tanović.

U jubilarnoj 25. godini održavanja Festivala publika će imati priliku pogledati rekordan broj filmova.

– Bit će prikazano 270 filmova u 18 programa iz 56 zemalja. Riječ je o 68 svjetskih i 12 međunarodnih premijera – kaže Mirsad Purivatra, direktor Festivala.

Za nagrade „Srce Sarajeva“ takmiče se 53 filma, a ove godine je selekcioni tim pod vodstvom Izete Građević, kreativne direktorice SFF-a, pogledao čak 950 filmova: 150 dugometražnih igranih, 180 dokumentarnih, 420 kratkih i 200 studentskih.

Čast da odluče o pobjedniku u kategoriji igrani film, koja svake godine privuče najviše pažnje, a u kojoj se takmiči devet filmova, pripala je švedskom reditelju Rubenu Östlundu, direktoru Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu Beru Bayeru, srbijanskoj glumici Jovani Stojiljković, makedonskoj rediteljici Teoni Strugar Mitevskoj i direktorici za razvoj originalnih filmskih sadržaja i akvizicije Netflixa Nigerije Funi Maduka.

Kao što smo navikli prethodnih godina i ove godine će se crvenim tepihom SFF-a prošetati značajna imena iz svijeta filma.

– Naši najbolji ambasadori u svijetu su naši prethodni gosti koji s najljepšim uspomenama odlaze iz Sarajeva. Oni o nama šire dobar glas, a mi zadržavamo stara prijateljstva i poznanstva, te stvaramo nova. Dolazak filmskih velikana, istaknutih autora u filmskoj industriji i nekih od najznačajnijih autora današnjice, koji će svoje znanje i iskustvo podijeliti s mladima, znači puno i to ne samo autorima u usponu, nego i Festivalu, gradu i BiH – istakla je Copf.

Ove godine je poseban fokus stavljen na dvostrukog oskarovca  Alejandra G. Iñárritu. Riječ je o meksičkom reditelju, producentu i scenaristi, koji uživa reputaciju jednog od najcjenjenijih filmskih stvaralaca današnjice, a koji je za filmove „Povratnik“ i „Birdman“  dobio dva uzastopna Oscara u kategoriji za najboljeg reditelja. Iñárritu će biti uručeno „Počasno Srce Sarajeva“.

– Izuzetno je zadovoljstvo odati priznanje ovom istaknutom autoru koji svaki put iznova odvažno pomjera granice i svoju jedinstvenu viziju pretače u nepredvidive i genijalne filmske priče. Njegovi filmovi, koji se odlikuju posebnim stilom i ritmom, osvajaju i uzbuđuju publiku i kritičare širom svijeta. Radujemo se što ćemo imati priliku da ga ugostimo na 25. Sarajevo Film Festivalu i uručimo mu nagradu „Počasno Srce Sarajeva“ za njegov neizmjeran doprinos historiji filmske umjetnosti sa svevremenim, nagrađivanim klasicima koje pravi od početka svoje karijere – izjavio je Purivatra.

„Počasno Srce Sarajeva“ bit će uručeno i reditelju Pawelu Pawlikowskom, kome će organizatori odati priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti i za prijateljstvo koje ga povezuje sa Sarajevom i Bosnom i Hercegovinom. Program „Posvećeno“ će prikazati bogatu retrospektivu njegovih radova, od dokumentaraca koje je radio za BBC do novih ostvarenja. Pawlikowski je već bio gost Sarajevo Film Festivala 2014. godine, kada je predstavio film „Ida“, te prošle godine, kada je „Hladni rat“ otvorio Festival. U ulozi specijalnog gosta ovogodišnjeg Festivala našao se meksički glumac Gael García Bernal, dobitnik „Počasnog Srca Sarajeva“ 2014. godine, koji će festivalskoj publici predstaviti film „Chicuarotes“ za koji potpisuje režiju i koji je svjetsku premijeru imao nedavno na Filmskom Festivalu u Cannesu.

– Među onima koji dolaze pozdraviti sarajevsku festivalsku publiku su i: Elia Suleiman, Miroslav Terzić, Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu, Jelena Stupljanin, Emir Hadžihafizbegović, Dino Bajrović, Jasna Ornela Bery… Na Festival dolazi i dobitnik „Zlatnog mevjeda“ Nadav Lapid – kaže Copf.

Ova ekipa, kao i ostali gosti ovogodišnjeg Festivala, imat će priliku da se prvi put prošeta bosanskim ćilimom, koji će zamijeniti klasični crveni tepih. Riječ je o ćilimu koji je jedinstven spoj tradicionalnog i savremenog, a na kojem su elementi ćilima iz Sarajeva koji datira iz 1930. godine.

Kako je najavljeno, SFF će ove godine postaviti rekord u posjećenosti.

– Do sada imamo potvrđeno 30 posto više rezervacija gostiju nego što je to bilo prošle godine. U program Open Air većina filmova dolazi s nedavno završenog Filmskog festivala u Cannesu – rekao je Purivatra.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti