Svjetlana Ceca Kitić:Zašto sam štrajkovala glađu

Piše: Redakcija

Prošle sedmice Svjetlana Ceca Kitić je štrajkovala glađu. Najbolja rukometašica svijeta svih vremena na ovaj korak se odlučila kako bi ukazala na probleme s kojima se suočava jedno od najtrofejnijih sportskih društava, beogradski “Radnički”, kojem su zbog dugovanja elektranama isključili prvo grijanje, a potom i struju.

Kako je izvijestio “Tanjug”, sale u kojima treniraju sportisti SD “Radnički” ne griju se već dvije godine, a prošle nedjelje su ostale i bez struje.

Svjetlanina vezanost za klub ne iznenađuje. Direktorica je RK “Radnički” i član Upravnog odbora Sportskog  društva “Radnički”. Iako je rukometnu karijeru počela u rodnoj Tuzli, u ovaj klub je došla sa samo 15 godina, te je u njegovim redovima nizala uspjeh za uspjehom. Osamdesetih godina dva puta je osvajala Kup evropskih šampiona; 1980., i 1984. godine, a 1986., i Kup pobjednika kupova.

Prije Kitić, štrajk glađu je počela generalna sekretarka ovog sportskog društva Stanka Pejović. Odmah, nakon što su agencije i portali u Regiji objavili ovu vijest, stupili smo u kontakt s našom slavnom rukometašicom.

Povod za razgovor nam i nije lijep. Kako ste?

– Gladno, ali sretno. Prije sat su nam uključili struju. Pobijedili smo. Ali, ovu pobjedu ne bih pripisivala sebi, već ponajviše Stanki Perić, našem generalnom sekretaru, koja je počela štrajk prije sedam dana.

Ja sam se priključila jučer ujutro (četvrtak, op.a), provele smo noć ovdje u kancelarijama u upravnoj zgradi, koja ima struju, spavale smo na kauču. Jutros smo gostovale na Pinku, gledana je televizija, i eto, javili su nam oko 12 sati da će biti uključena struja. Uključili su je. Sada možemo normalno da funkcionišemo. Ali, kao što ste sami na početku rekli, povod je tužan i ružno je što na ovakav način skrećemo pažnju i što smo, na kraju, na ovakav način i pobijedili. Ružno je to za sport.

Kada otvorite portale, možete čitati samo jedan naslov: “Najbolja svjetska rukometašica svih vremena stupila u štrajk glađu”. U svakom slučaju ih nije lijepo čitati.

– Nije sigurno prijatno na ovakav način rješavati bilo šta. I nije prijatno u nekim godinama spavati na kauču. Tu sam negdje između poniženja i ponosa.

Kompletan tekst čitajte u printanom izdanju magazina Azra (broj 927)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti