Jedi, pij, žvaći Veče sa ivanom ivanovićem.

Piše: Redakcija

Snimak emisije “Veče sa Ivanom Ivanovićem” postavljen na stranicu Prve TV počinje reklamom za orbit. Nakon špice izlazi voditelj, poželi dobrodošlicu pubilici u njihov skromni šou i skrene pažnju kamere na ljupku zemunsku princezu Anu koja publici dijeli žvakaće gume orbit. Dalje kaže da je publika u mraku, samo joj se svetle zubi, što mu se jako sviđa, i na kraju ponovi slogan Jedi, pij, žvaći orbit.

Dalje, nakon malo viceva i muzike, negdje u osmoj minuti emisije izgovara:

“Roditelji gole albanske pjevačice od sramote ne žele da izađu na ulicu. Pa realno, i jeste malo blam kad ti je dete Albanka.” Slijedi muzički tuš orkestra u studiju.

Nema potrebe trošiti prostor na glupost i zloćudnost ove izjave. Da nema ljudi kojima je ona smiješna, voditelj je vjerovatno ne bi ni izgovarao. Ali je sigurno ne bi izgovorio da njegov humor nije simpatičan čelnim ljudima firme wrigley, čiji je orbit brend.

Skromni šou bio bi sigurno puno skromniji kad sponzorima ove emisije ovakvi vicevi ne bi bili smiješni. Njima je sigurno smiješno i ono što voditelj kaže minut kasnije, nešto i o Bosankama koje rađaju djecu prije petnaeste godine, i Unproforu. Nije baš jasno izrečeno, ali je publika razumjela šta se htjelo reći, pa se i na to fino nasmijala.

Jesu li tu ciljnu grupu izabrali zaposleni u srbijanskom wrigley-u (u kojem su trenutno sva radna mjesta popunjena) ili je to direktiva odozgo? U smislu, i kod nas u USA je isto tako, kažeš da jeste malo blam kad je dijete crnac, i onda bijelcima bolje prodaješ žvake.

I ko će prvi dobiti ukor, ili otkaz? Voditelj, šef wrigley-a, ili nastavnici koji će svojim đacima u nemješovitim razredima, analizirajući ovaj slučaj, objasniti da žive u zemlji u kojoj zahvaljujući marketinškoj podršci orbita ipak imaju izbor: ne moraju samo gutati govna, mogu ih i žvakati.

Autor: Nenad Veličković/ Izvor: Školegijum

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti