Raskupusajte ručak

Piše: Redakcija

Kupusa sada na pijacama ima u izobilju. Jedna je od najzdravijih namirnica koje se uzgajaju na našem podneblju. Isprobajte nove/stare recepte od ovog super zdravog povrća

Kupus musaka

kupus2

Sastojci: 1 veća glavica kupusa, 500 g mljevenog mesa, 2 kocke za supu, 100 g suhog mesa, kašika prezli, 2 jaja, 30 g maslaca, pola šoljice paradajz pirea, ulje, so, biber, suhi biljni začin

Priprema: Očišćen kupus isijecite na krupne komade i skuhajte u vodi s kockom za supu. Na zagrijanom ulju propržite meso, dodajte suho meso, so i biber, pa promiješajte i skinite s vatre. Zatim meso sastavite s umućenim jajima i promiješajte. U podmazan sud stavljajte red kupusa, red mesa i tako dok ne utrošite materijal. Paradajz pire razrijedite s malo vode u kojoj se kuhao kupus i prelijte preko musake. Pospite prezlama i komadićima maslaca. Pecite je otprilike 45 minuta na 180 Celzijevih stepeni.

Vegeterijanska sarma

kupus3
Sastojci: 800 g kupusa, 500 ml vode, 3 kašike maslinovog ulja, so Za fil: 250 g prosa, kesica supe od povrća ili kocka za supu, 500 ml vode, 2-3 kašike maslinovog ulja, 2 jaja, 4 kašike zobenih pahuljica, 2 čehna bijelog luka, šoljica sjeckanih začinskih trava (peršun, vlašac, majoran), kašika rendanog kačkavalja, so

Priprema: Proso potopite u vodu i ostavite da prenoći, a sutradan ga kuhajte u supi od povrća. Kad prokuha, ostavite da stoji na toplom 15-ak minuta i ocijedite ga. Očišćenu i opranu glavicu kupusa razdvojite na listove. Blanširajte ih nekoliko minuta u ključaloj posoljenoj vodi s maslinovim uljem da omekšaju i ocijedite ih. Prosu dodajte maslinovo ulje, jaja i zobene pahuljice, pa pomiješajte. Začinite sjeckanim bijelim lukom, sjeckanim začinskim travama i rendanim sirom. Kašikom stavljajte fil na list kupusa i savijte u sarmu. Sarme redajte jednu do druge u podmazani sud, prelijte vodom u kojoj se blanširao kupus. Poklopite da malo odstoje i da ogrezne proso. Dinstajte na laganoj vatri otprilike pola sata da voda malo ispari. Pospite rendanim sirom, ostavite da stoji desetak minuta pokriveno i poslužite.

Varivo od kupusa i prase

kupus4

Sastojci: 1 kg kupusa, 150 g prase, 4 kašike ulja, 3 kom lovorovog lista, 150 g mrkve, 150 g celera, po ukusu bibera, 600 g bijelog mesa, 500 ml soka od paradajza, sol

Priprema: Uzmite manju glavicu svježeg kupusa i isijecite na kockice jednake veličine. Isijecite pileće bijelo meso na kockice 1×1 cm. Očistite i operite prasu i mrkvu, pa ih isijecite na kolutove. Očistite celer i isijecite na kockice. Zagrijte ulje i kratko propržite piletinu. Dodajte prasu i mrkvu i nastavite sve da pržite dok prasa ne omekša. Začinite slatkom paprikom. Posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte celer i lovorov list. Dodajte kupus i sipajte vodu toliko da pokrije kupus. Kad kupus omekša, dolijte sok od paradajza i kuhajte još petnaestak minuta.

Složenac s kupusom i sirom

kupus5

Sastojci: glavica kupusa od oko 1 kg, 500 g domaćeg, dobro ocijeđenog kravljeg sira, 4 jaja, 2 kašike putera, 2 kašike prezli, so, biber, mješavina začina

Priprema: Kupus očistiti od spoljnih listova i nožem izdubiti sredinu-korijen. Skuhati kupus u slanoj vodi i staviti na cjediljku da se ocijedi sva voda. Za to vrijeme napraviti nadjev: Odvojiti žumanjce od bjelanjaka. U posebnom sudu izmrviti sir i dodati žumanjca pa promiješati da se sjedini. Bjelanjca ulupati u čvrst snijeg i dodati masi od sira i žumanjaka, lagano miješajući varjačom. Tepsiju u kojoj će se peći kupus podmazati puterom. Redati po njemu listove kupusa. Preko njih staviti malo nadjeva od sira i jaja, pa ponovo kupus. Tako dok se ne potroši sav materijal, vodeći računa da se završi kupusom. Pobiberiti i začiniti po ukusu. Na puteru propržiti malo prezle i vrelo preliti preko kupusa. Peći u rerni zagrijanoj na 250 stepeni nekih pola sata. Pred kraj se može pokriti aluminijskom folijom, da ne pregori.

Kupus salata sa sirom i jajima

kupus6

Sastojci: 1/2 glavice kupusa (oko 350 g), 3 mrkve, 3 tvrdo kuhana jaja, 1 manji struk prase, 250 g krem sira, 100 g kisele pavlake, 250 g kuhanog kukuruza (zrna), so, biber

Priprema: Kupus sitno isjeckati, dodati isjeckanu prasu i sve staviti u najlon kesu. Kuhinjskim čekićem dobro izlupati mješavinu i istresti u veću zdjelu. Dodati oljuštenu i na krupno izrendanu mrkvu, kukuruz, isjeckana jaja, krem sir, pavlaku, so i biber. Sve dobro promiješati, sud poklopiti i do služenja najmanje jedan sat ostaviti u frižideru.

Kupus kalja

kupus7

Sastojci:  500 g teletine ili janjetine (s kostima ili bez), 1 glavica kupusa, voda za kuhanje kupusa, 1 glavica luka, malo ulja, 2-3 mrkve, 1 kašika ajvara, so, vegeta, biber i malo mljevene paprike

Priprema: Glavicu kupusa presjeći na četiri komada. Zaliti vodom, dobro posoliti i staviti da se kuha. Kad je voda prokuhala, pustite da se kupus kuha 5-10 minuta. Dok se kupus kuha, isijecite meso na veće komade pa propržite u tavi uz dodatak malo začina. Meso izvadite iz tave, a na istoj masnoći propržite luk i mrkvu. Dodajte začine i ajvar pa stavite da se krčka otprilike pet minuta. Kupus izvadite iz slane vode i stavite u dublju tepsiju, a vodu prospite. Preko kupusa rasporedite dinstano povrće. Preko povrća stavite meso pa zalijte vodom do pola količine mesa i povrća. Tepsiju poklopite i stavite u rernu da se peče na 200 Celzijevih stepeni.

Zimska salata

kupus8port

Sastojci: 300 g svježeg kupusa, 3 mrkve, mala glavica zelene salate, bijeli dio jedne prase srednje veličine, manji korijen celera, malo krupnijih pečenih suncokretovih sjemenki, 5-6 maslinki, 200 ml jogurta, po želji soli i bibera, manja brokula

Priprema: U posudi izmiješati na tanke trake rezani kupus, rendanu mrkvu i celer. Kratko prokuhati brokulu, prohladiti i rascijepati rukama na cvjetiće. Dodati u posudu. Isjeckati listove zelene salate, na kolutove isjeći prasu, te sitnije isjeći masline, i sve sastojke dodati u posudu. Začiniti i dobro promiješati. Preliti salatu jogurtom i posuti suncokretovim sjemenkama. Služiti odmah.

Turski burek od mesa i kupusa

kupus5

Sastojci za tijesto: 7 gotovih listova jufke, 50 ml maslinovog ulja
Nadjev: 250 g mljevene junetine, 200 g ribanog kupusa/sitno narezanog, 1 veća mrkva, 2 srednja luka, 2 kašike nasjeckanog svježeg peršuna, 1 kašičica soli, 1 kašičica bibera, 1 kašičica mljevene paprike, 1 kašičica kumina
Preljev: 2 jaja, 300 ml mlijeka, 50 ml ulja, 100 g ribanog sira, 1 paketić praška za pecivo, prstohvat soli

Priprema: Za nadjev nasjeckajte sitno luk, kupus i narendajte mrkvu. Na zagrijanom maslinovom ulju izdinstajte luk da dobije laganu zlatnu boju. Dodajte mljeveno meso pa nastavite dinstati da meso promijeni boju. Dodajte kupus i mrkvu. Nastavite dinstati još dva-tri minuta da se sve poveže. Posolite, pobiberite, dodajte kumin, mljevenu papriku i sitno nasjeckani peršun. Sve dobro promiješajte, maknite s vatre, isprobajte ako vam odgovara slanost i začini, ostavite da se malo ohladi. Okrugli kalup za torte 28 cm premažite lagano uljem pa stavite papir za pečenje. Uzmite dvije jufke, premažite i njih lagano uljem preklopite pa ih zajedno zgužvajte na dno kalupa. Uzmite sljedeću jufku, raširite je, premažite uljem pa na nju stavite malo nadjeva, zarolajte i narežite na jednake komade. Okrenite ih okomito i tako slažite ukrug u kalupu. Ponavljate postupak dok ne potrošite nadjev. Pecite 20-ak minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni
Preljev: U posudicu stavite jaja, mlijeko, ulje, prstohvat soli, naribani sir i prašak za pecivo, izradite sve viljuškom ili pjenjačom da se poveže. Prelijte pečeni burek u kalupu i služite.

Pročitajte još