Vojvotkinja od Albe: Živjela je po svom

Piše: Redakcija

Vojvotinja María del Rosario Cayetana Alfonsa Victoria Eugenia Francisca Fitz-James Stuart y de Silva, jedna od najbogatijih Španjolki i plemkinja s najviše titula na svijetu, umrla je u 88. godini u svom domu u Sevilli prošle sedmice.

Vojvotkinja je primljena u bolnicu zbog plućne infekcije. Kako joj se stanje pogoršavalo, a ljekari uvidjeli da joj ne mogu pomoći, prebačena je kući, gdje je umrla okružena članovima porodice.

Šestero djece

Njena pokoljenja pamtit će je po svojeglavosti i tvrdoglavosti, a sugrađani po njenom bogatstvu, velikom broju titula, strasti za životom, neobičnom imidžu i brojnim plastičnim operacijama (navodno ih je imala više od 40). Rođena je u madridskoj palači Liria 28. marta 1926. godine, a u petoj godini odselila se u Pariz, potom u London. Njena porodica je, naime, bježala pred španskim građanskim ratom od 1936. do 1939. godine.

Bila je poznata kao ekscentrična i nekonvencionalna plemkinja bogatog društvenog života i otkačenog stila. Uprkos protivljenju porodice, prvenstveno njeno šestero djece i nasljednika, 2011. udala se za 25 godina mlađeg službenika. Vojvotkinja je tada imala 85 godina i bila je lak plijen za potencijalne mladoženje željne novca. Iako je bila najbogatija žena u Španiji, isto tako je bila spremna odreći se novca zarad ljubavi trećeg supruga – Alfonsa Dieza Carabantesa, koji je bio zaposlen u socijalnoj službi.

Procjenjuje se da je njeno bogatstvo vrijedno pet milijardi dolara, a posjedovala je hiljade hektara zemlje i neprocjenjivu kolekciju umjetnina. Navodno je mogla proputovati Španiju od sjevera do juga, a da nijednom ne napusti svoje posjede. Bila je vlasnica nekoliko dvoraca čije zidove krase najskupocjenije slike na svijetu, uključujući one od velikih majstora poput Goye i Velazqueza.

Beznačajni novac

No, Alfonso je, pisali su printani mediji, potpisao papire kojim se odriče njenog bogatstva, tvrdeći da je istinski zaljubljen u vojvotkinju, koju je prvi put vidio 30 godina ranije i od tada je nije mogao izbaciti iz glave.

– Alfonso ne želi ništa. Sve što želi sam ja. Ne razumijem zašto nam moja djeca toliko otežavaju. Uostalom, svi su oni razvedeni – govorila je.

Novca je imala mnogo i baš zbog toga nije joj značio ništa.

– Ne volim pričati o novcu. Mnogi novac miješaju s imovinom. Mi nikada nismo imali puno novca – napisala je u autobiografiji punoj sočnih životnih detalja. Jedan od njih je i poziv Pabla Picassa da mu pozira naga. No, morala ga je odbiti zbog, kako je napisala, njenog konzervativnog prvog supruga.

U pravom smislu riječi, pripadala je svjetskom jet-setu. Kada su Audrey Hepburn i Jackie Kennedy dolazili u Španiju, upravo Alba je bila njihova domaćica. A, kada je francuski dizajner Yves Saint Laurent želio organizirati Dior modni show u Madridu 1959. godine, vovotkinja od Albe mu je ustupila svoju palaču.

Vojvotkinja čiji su zaštitni znak afro frizura i narukvice oko gležnja, koje nikako ne priliče pripadnici španskog plemstva, uvijek je dobijala šta je htjela. Prvi suprug bio joj je aristokrat, vojvoda Luis Martinez de Irujo y Artacoz, a nakon vjenčanja 1947., koje je proglašeno najskupljim na svijetu, par je otputovao na tromjesečni medeni mjesec u SAD. Na samo vjenčanje došla je u kočiji, a pored puta su stajali njeni sugrađani, koji su je pozdravljali. Na glavi je nosila krunu ukrašenu dijamantima i biserima. Bili su zajedno sve do njegove smrti 1972. godine, a u braku su dobili pet sinova i kćerku.

Treća sreća

Šest godina kasnije, vojvotkinja se opet udala. Ovog puta izabrala je bivšeg jezuitskog svećenika Jesusa Aguirrea y Ortiz de Zaratea. Uz njega je ostala sve do njegove smrti 2001. godine, uprkos protivljenju španske kraljevske porodice, kao i činjenici da se Jesus nikako nije slagao s njenom djecom.

I, kada su svi pomislili da se vojvotkinja više neće udavati, srela je 61-godišnjeg Alfonsa. Posljednjih mjeseci nije se pojavljivala u javnosti zbog lošeg zdravstvenog stanja, a jedna od njenih naupečatljivijih posljednjih fotografija jeste upravo s njenog trećeg vjenčanja. Vojvotkinju je, naime, ponio strastveni flamenko, pa je zaigrala i pritom je izula cipele, jer su je sputavale. Ovu fotografiju objavili su svi svjetski mediji, jer, ne viđa se svaki dan 85-godišnjakinja koja bosa igra flamenko.

Ona je upravo po toj životnoj strasti i bila poznata. Čini se da niko nije volio život kao ona, a i živjela ga je punim plućima.

– Nas dvoje zaista uživamo jedno u drugom, u našim zajedničkim trenucima. Njena energija je zadivljujuća. Uvijek pita šta bismo trebali sljedeće uraditi. Nezaustavljiva je – kazao je njen treći suprug u intervjuu za “Vanity Fair”, kratko prije nego će sklopiti brak.

U Guinnessovoj knjizi

Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, vojvotkinja je bila plemkinja s najviše titula na svijetu. Bila je peterostruka vojvotkinja, grofica-vojvotkinja, 18 puta markiza i 18 puta grofica, vikontica, te je nosila još 18 različitih titula španskog plemstva.

[nggallery id=615]

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti