Upute s britanskog dvora: Novinari se moraju lijepo obući za vojvotkinju Kate i princa Williama

Piše: Redakcija

Vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea, princ William i njegova lijepa supruga Kate od 7. do 9. decembra bit će u zvaničnoj posjeti SAD-u, a u okviru koje će obići New York i Washington. Kako bi što bolje pripremili njihov boravak s druge strane Atlantika, kraljevski dvor u Londonu poslao je poruke brojnim redakcijama kojom ih podsjećaju da novinari koji će pratiti taj događaj moraju poštovati strogi kodeks oblačenja i ponašanja.

kate william foto1

Buckinghemska palača se još s užasom sjeća kako kraljica Elizabeth II nije mogla biti fotografirana prilikom izlaska iz voza na stanici u Parizu, prošlog juna, jer fotograf Reutersa nije bio u odijelu. Zbog ovog “kiksa” redakcije su ostale bez kraljicine fotografije koja bi zabilježila trenutak.
Ništa slično ne smije se desiti ni u SAD-u.

– Novinari koji žele pratiti kraljevske angažmane, bilo u Velikoj Britaniji ili u inostranstvu moraju da se povinuju kodeksu oblačenja u znak poštovanja prema kraljicinim gostima, ili bilo kog drugog člana kraljevske porodice – stoji u elektronskoj poruci.

kate william foto2

S dvora, također, napominju da “muškarci moraju nositi odijelo i kravatu, dok su farmerke i tene apsolutno zabranjene”. Od žena se, pak, očekuje da budu “u suknji ili pantalonama i sakou”.

Ovo pravilo važi i za tehničko osoblje, stoji u e-mailu, u kojemm se precizira da je cilindar (šešir) “po izboru”. Na zvaničnoj stranici britanske kraljevske porodice, gdje se ove preporuke mogu pronaći, piše, također, da fotografi ne smiju snimati članove kraljevske porodice s čašom u ruci ili tokom nekog obroka. Zabranjeno ih je fotografirati i dok drže govor – “to je moguće učiniti samo u prvom minutu nakon početka njihovog izlaganja”. Strogo je zabranjeno i glasno uzvikivati njihova imena kako bi privukli njihovu pažnju, a ukoliko se desi da im zaklonite pogled ili stanete između njih i publike, lako se može destiti da budete doživotno udaljeni s kraljevskih događanja.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti