Zdravlje „upecajte” na mrkvu

Piše: Redakcija

Za mrkvu često čujemo kako je „dobra za oči”. To je zato jer sadrži mnogo betakarotena koji je, inače, dobar za vid. Međutim, to nije jedina pozitivna strana mrkve za zdravlje. Ovo povrće sadrži mnogo vitamina i minerala zbog kojih se opravdano svrstava u ljekovitu hranu. Prirodna je pomoć kod probavnih problema, sprečava i otklanja truhljenje u crijevima, normalizira njihovo funkcioniranje, neutralizira prekomjernu želučanu kiselinu, uklanja žgaravicu, crijevne gliste, te pomaže kod viška kilograma. Koristi se i kod šećerne bolesti, uroloških tegoba, gihta i reume. Sok od mrkve pomaže kod problema s disajnim organima, bronhitisa, gripe, upale pluća, grla i krajnika. Naribani korijen mrkve zaslađen medom pojačava koncentraciju i pamćenje, te otklanja umor. Treba li vam još razloga da je jedete? Najzdravija je u sirovom stanju, a za one koji ne vole njen okus, predlažemo nova jela.

Pire od mrkve

mrkva2

Sastojci: 500 g mrkve, 500 g krompira, 1 kašika brašna, 2 žumanjka, 80 g putera, mlijeko, so

Priprema: Očistite, operite i narežite mrkvu. Krompir ogulite, operite i isto tako narežite. Stavite sve zajedno da se kuha u posoljenoj ključaloj vodi. Kad je sve kuhano, ocijedite i propasirajte. Od polovice putera napravite zapršku tako da ga zagrijete pa na nju propržite brašno. Zapršku stavite u propasirano povrće, promiješajte i dolijte onoliko mlijeka koliko je potrebno da se dobije pire. Dosolite, promiješajte i maknite sa šporeta pa dodajte žumanjke. Opet promiješajte, stavite u posudu u kojoj ćete pire i poslužiti, prelijte ga ostatkom zagrijanog putera i poslužite.

Salata od mrkve

mrkva3

Sastojci: 400 g mrkve, 1 pečena crvena paprika, 2-3 čehna bijelog luka, 2 kašike sjeckanog svježeg peršuna, 1/2 kašičice soli, 2 kašike sirćeta, 3 kašike maslinovog ulja, malo bibera

Priprema: Očistite i operite mrkvu, pa narežite na kolutove. Očistite i nasjeckajte pečenu crvenu papriku, usitnite peršun i bijeli luk. Sve sjedinite s mrkvom.

Kolač od mrkve i čokolade

mrkva4

Sastojci: 1/2 kg mrkve, 250 g putera ili šoljica ulja, 250 g šećera (po želji i manje), 4 jaja, 250 g brašna, 1 prašak za pecivo, 1-2 šoljice prženih i grubo sjeckanih oraha ili lješnjaka, 2 kašike marmelade od šumskog voća (ili po želji važno da je kiselkastog okusa)
Čokoladna glazura: 1 dcl slatkog vrhnja, 2 velike kašike čokoladnog namaza, 100 g bijele čokolade

Priprema: Zagrijte rernu na 180 stepeni. Narendajte pola kilograma mrkve. Miksajte puter i šećer, a zatim postepeno dodajte jedno po jedno jaje, narendanu mrkvu i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na samom kraju umiješajte grubo sjeckane pržene orahe. Smjesu stavite u masnim papirom obloženu tepsiju i pecite 40-ak minuta. Čokoladna glazura: dva decilitra slatkog vrhnja zagrijte do vrenja i u vruće umiješajte dvije velike kašike krema i 50 grama bijele čokolade. Miješajte dok se čokolada ne otopi i sjedini s ostatkom smjese.
Nakon što ste kolač od mrkve izvadili iz rerne kratko sačekajte da se ohladi i premažite ga marmeladom, pa potom prelijte čokoladnom glazurom.

Kuglof s mrkvom

mrkva5

Sastojci: 3 jaja, 200 g šećera, 1 vanilin šećer, malo soli,  1,5 dl ulja, 200 g oštrog brašna, 1/2 praška za pecivo, 120 g u rumu namočenih grožđica, 120 g sjeckanih oraha, 1 kašika cimeta, 3 sitno naribane mrkve

Priprema: U posudi razmutimo jaja, dodamo šećer, vanilin šećer i so, te sve zajedno miješamo mikserom. Zatim u smjesu dodamo ulje, brašno, prašak za pecivo, grožđice, orahe, cimet i mrkve, te još jednom dobro promiješamo da se smjesa sjedini. Pripremljenu smjesu ulijemo u namašćen kalup za kuglof te pečemo 40-ak minuta na 180 stepeni. Pečen i ohlađen kuglof pospemo šećerom u prahu.

Mrkva cheescake

mrkva6

Sastojci za podlogu: 300 g digestive keksa, 100 g putera
Fil od sira: 400 g Philadelphia sir light ili klasik, 2 jaja, 80 g šećera, 1 kašičica vanilin šećera, kora od 1 eko limuna
Fil od mrkve: 1-2 srednje velike mrkve, 75 g oraha, 100 g grožđica, 100 g šećera, 1/2 kašičice cimeta, 70 g brasna, 1 dl ulja od suncokreta, 1 jaje, 1 kašičica vanilin šećera, 1 kašičica praška za pecivo, 1 kašičica sode bikarbone, na vrh noza soli; Premaz: 150 g Philadelphia sir light ili klasik, 75 g omekšanog putera, 100-200 g šećera u prahu, malo soka od limuna, malo oraha za posuti

Priprema: Za podlogu keks sitno usitniti/samljeti, puter istopiti na slaboj vatri i pomiješati s keksom. Dno kalupa (22 cm) obložiti papirom za pečenje. Keks smjesu ravnomjerno utisnuti na dno i peći pet minuta na 160 Celzijevih stepeni. Izvaditi iz rerne i ohladiti. Za fil od sira u zdjelu staviti sve sastojke, mikserom izmiješati da se dobro poveže. Za fil od mrkve, prvo narendajte mrkvu i pomiješajte s mljevenim orasima. Dodajte ostale sastojke i sve dobro izmiješajte špatulom, kako bi se svi sastojci povezali. Smjesu ravnomjerno zagladite preko hladne podloge od keksa. Zatim prelijte filom od sira. Pecite kolač u rerni zagrijanoj na 160 stepeni 50-ak minuta. Isključiti rernu i ostaviti kolač još 20 minuta u vrućoj rerni. Ohlađen kolač premazati filom: Izmiješajte sir i omekšani puter u pjenastu masu, dodajte onoliko šećera u prahu koliko slatko volite i još jednom dobro izmiješajte. Na kraju dodajte sok od limuna, pospite orasima.

Varivo od boba i mrkve

mrkva7

Sastojci: 50 dkg mladog boba u zrnu, 2 mrkve, 2 krompira, 1 glavica luka, 1 čehno bijelog luka, 3 kašike kiselog vrhnja, 1 kašika brašna, prstohvat majčine dušice, 1 grančica peršunovog lista, ulje, vegeta, so

Priprema: Bob prelijte vrućom vodom, ostavite desetak minuta, zatim ga ocijedite i protrljajte dlanovima da odstranite vanjsku ljusku. Zatim na ulju popržite nasjeckani luk, dodajte očišćenu i na kolute narezanu mrkvu i zajedno kratko popržite. Tada dodajte nasjeckani i zgnječeni bijeli luk, bob i oguljeni i na kockice narezani krompir. Posolite, pospite vegetom, zalijte vodom da sve bude pokriveno i na srednjoj vatri kuhajte da povrće posve omekša. Za vrijeme kuhanja po potrebi dolijte toplu vodu. U zgotovljeno jelo umiješajte kiselo vrhnje pomiješano s brašnom, pospite zdrobljenom majčinom dušicom i nasjeckanim peršunovim listom i zajedno na laganoj vatri kuhajte još pet minuta.

Slana torta od mrkve

mrkva8
Sastojci: 600 g mrkve, 150 g sira goude, podravca ili sl., 4 jaja, 150 g milerama (Creme fraîche ili kiselog vrhnja), 100 maslinovog ulja, 150 g oštrog brašna, 50 g gustina, 1 prašak za pecivo i pola kašičice soli, 1 kašičica slatke, mljevene, paprike, biber Dodatak: 200 g kiselog vrhnja ili milerama, 1/2 vezice vlasca, bijeli luk po želji

Priprema: Mrkvu ogulite, operite i sitnije naribajte. Sir isto naribajte. Pomiješajte brašno, gussnel, prašak za pecivo. U drugoj posudi četiri minute miksajte jaja, ulje, mileram (kiselo vrhnje). Dodajte brašno, so i crvenu papriku, izmiksajte. Zatim dodajte mrkvu, sir i promiješajte kuhačom. Namastite pa pobrašnite kalup za tortu promjera 26 centimetara. Ulijte tijesto i poravnajte površinu. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 175 Celzijevih stepeni/vrući zrak: 150 stepeni 50-60 minuta. Tortu ohladite 10-ak minuta, odvojite od obruča, narežite i poslužite uz kuhane ili pečene kobasice. Na svaki komad torte stavite kašiku kiselog vrhnja ili milerama i pospite nasjeckanim vlascem.

Integralni hljeb od mrkve

mrkva9

Sastojci: 300 g integralnog brašna, 200 g sitno naribane mrkve, 15 g svježeg kvasca, 1 kašičica meda, 2 kašičice sitno nasjeckanog kopra, 2 kašičice sjemenki, malo maslinovog ulja i brašna za kalup, malo soli i bibera

Priprema: Kvasac pomiješajte s jednim decilitrom mlake vode i ostavite nekoliko minuta na toplome. Izmiješajte brašno, kvasac, mrkvu, med, sol, papar, kopar i sjemenke. Tijesto mijesite nekoliko minuta; ako je potrebno, dodajte malo vode. Ostavite na toplome pokriveno dva sata. Još jednom premijesite tijesto, pa premjestite u namašćen i pobrašnjen kalup. Ostavite tijesto još 40 minuta pokriveno na toplome. Pecite u unaprijed zagrijanoj rerni približno 35 minuta na 180 Celzijevih stepeni.

Recept gratis
Sastojci za salatu od mrkve i hrena: 300 g mrkve, 1 hren, 1 čaša kiselog vrhnja, 1 jabuka, 1 kašika limunovog soka, biber i so

Priprema: Očistite, operite i sitno nastružite mrkvu, hren i jabuku. Dodajte vrhnje, limunov sok, biber i so. Sve promiješajte, stavite u zdjelu za salatu i odmah poslužite.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti