Ispovijest Dž.J., žrtve nasilja u porodici: Nasilje ne trebamo trpiti ni zbog djece, jer im ne činimo ništa dobro

Piše: Redakcija

Dž.J. ima 29 godina. Bila je žrtva nasilja i odlučila je to promijeniti. Pročitajte njenu priču.

Zbog čega si shvatila da se nešto mora promijeniti kako bi izašla iz situacije u kojoj si se nalazila?

Dž..J.: Odlučila sam izaći iz braka u trenutku kad sam shvatila da moja šutnja ugrožava moje dijete. Da šutnjom ne činim ništa dobro ni djetetu ni sebi. Shvatila sam da sama ipak mogu nešto učiniti za dobrobit našeg djeteta. Ostanak u zajednici bi samo bila propast za dijete. Ako sam odlučila sebi uništiti budućnost i da živim u zajednici s problematičnim partnerom, nisam imala pravo da to odlučim i u ime svog djeteta. Moje dijete zaslužuje da ima sve što je potrebno za zdravo i mirno djetinjstvo.

imrana kapetanovic2

Kakvu podršku i od koga si dobila?

Dž. J.: Podršku sam dobila od svojih roditelja. Njihova podrška mi je bila jako važna. Imala sam oslonac na koji sam se mogla osloniti. Osim moralne podrške pružili su mi i finansijsku podršku. Pored roditelja koji su mi pružili podršku pomoć su mi pružile i institucije.

Koja vrsta podrške je za tebe bila najkorisnija?

Dž..J.: U situaciji u kojoj sam bila svaka vrsta podrške je dobra. Najveću podršku pružile su mi uposlenice Sigurne kuće. Tamo sam dobila psihološku i pravnu pomoć. Dobila sam savjet kako da se nosim sa cjelokupnom situacijom, te kako da usmjerim i organizujem svoj život da bude dobro djetetu i meni.

imrana kapetanovic

Koji bi tvoj savjet bio ljudima u sličnoj situaciji?

Dž..J.:  Moj savjet je da nasilje nije normalno i ne treba se tolerisati. Situacija se može promijeniti nabolje. Nismo same i postoje ljudi koji će nam pomoći. Nasilje ne trebamo trpiti ni zbog djece, jer im ne činimo ništa dobro. Napuštanje nasilja je najbolje što možemo da uradimo za sebe i dijete. Tim postupkom djetetu dajemo poruku za budućnost, kojom govorimo da nasilje nije dobro i da se ne treba trpiti.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti