Elton John dobio veliko priznanje u Francuskoj: Proglašen vitezom Legije časti

Piše: Redakcija

FOTO: INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/Bt07PBvFoHQ/

Francuski predsjednik Emmanuel Macron proglasio je britansku pop zvijezdu Eltona Johna vitezom Legije časti u znak priznanja njegovoj muzičkoj karijeri i borbi protiv HIV-a i AIDS-a. Svečanost je održana u petak navečer u Elizejskoj palači, kada je francuski predsjednik uručio priznanje muzičkoj zvijezdi na dan muzike koji se u Francuskoj slavi kao „Fete de la mosique“.

– U velikoj sam ljubavi s Francuskom. Ovdje imam kuću – kazao je muzičar koji nije mogao sakriti koliko je bio dirnut priznanjem ali i počašćen.

Eltonu ovo nije prvo priznanje koje je dobio. Britanska kraljica Elizabetha 1998., proglasila ga je vitezom te od tada ima titulu Sir. Ovaj britanski pjevač nalazi se u jeku svoje svjetske turneje, a sada održava koncerte u Francuskoj.

Macron je susret s pop legendom iskoristio kao mogućnost da se zauzme za borbu protiv opasnih bolesti poput AIDS-a, tuberkuloze i malarije. Od tih bolesti, širom svijeta umrlo je 2,7 milijuna ljudi, prema francuskim podacima. U oktobru bi se trebali okupiti donatori Svjetske fondacije za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije u Lyonu, a namjera im je prikupiti najmanje 13 milijardi dolara u slijedeće tri godine, stoji u saopćenju iz predsjednikovog ureda.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti