Šta jesti kad ste bolesni?

Piše: Redakcija

Hrana zauzima vrlo važno mjesto u borbi protiv raznih bolesti – kako ozbiljnih tako i onih svakodnevnijih poput prehlade ili gripe. I dok je većina ljudi dobro informirana o namirnicama koje valja konzumirati kada se organizam bori s nekom opasnom bolešću, malo je onih koji znaju kakva hrana pomaže u boljem i bržem svladavanju manje opasnih zdravstvenih stanja.

Čaj ili topla limunada

caj
Već je dobro poznato da čaj pomaže kod grlobolje i sprečavanja upala. Vrlo je koristan zeleni čaj i to za gotovo svako stanje jer je bogat antioksidansima, a upravo oni pružaju potporu organizmu u borbi protiv infekcije. Također može pomoći i topla limunada. Citrusi imaju puno vitamina C, ali mit je kako ćete zbog toga brže ozdraviti. No, mekani sloj na narandžama, limunu ili grejpu sadržava flavonoide koji će osnažiti imunitet pa ćete prije ozdraviti.

Pileća supa

supa
Pileća supa tradicionalno se smatra lijekom, posebno u hladnijim razdobljima. Pileća supa ne samo da je topao i hranjiv obrok već naučnici tvrde kako postoje dokazi da upa pomaže u smanjenju aktivnosti bijelih krvnih ćelija. Upravo te ćelije odgovorne su za respiratorne probleme koji se često javljaju za vrijeme prehlade.

Crno vino

crno vino
Vjerovali ili ne, i crno vino je dobar saveznik u borbi protiv prehlade. Naime, crno vino sadržava antioksidanse koji pomažu organizmu u borbi protiv infekcije, posebno disajne. Ipak, s vinom oprezno! Ako pijete tablete, alkohol ne dolazi u obzir.

Začinjena hrana

papricice
Vjerovatno vam je poznato kako začinjena hrana zna potjerati suze na oči, ali će vam pomoći da nos bude prohodniji. Zato se slobodno prepustite hrenu ili ljutim papričicama ako to volite.

Đumbir

djumbir
Istraživanja su pokazala da je đumbir nevjerovatno učinkovit u sprečavanju i smirivanju mučnina ili drugih želučanih tegoba poput zatvora, nadutosti i povraćanja. Stoga u slučaju ovih problema popijte šoljicu čaja od đumbira. Dokazano je i da je đumbir odličan saveznik u borbi protiv prehlade i gripe, a kombinacija đumbira, limuna i meda pobjeđuje sve infekcije.

Soda bikarbona

soda
Soda bikarbona vrlo je čest sastojak lijekova za smirivanje želuca. Naime, soda bikarbona djeluje uz pomoć hemijske reakcije s viškom želučane kiseline što rezultira više neutralnim pH u želucu. Otopite čajnu kašičicu sode bikarbone u čašu vode te ispijte. Miks vode i sode bikarbone predstavlja jeftin i praktičan lijek za smirivanje želuca, ali i crijeva što se često javlja kao popratni simptom različitih zdravstvenih stanja.

Izvor: tportal.hr

Pročitajte još