Kraljica Jordana upozorava: Ekstremisti koriste društvene mreže za preoblikovanje prirode naše vjere i religije, IS se mora zaustaviti, vraćaju nas u srednji vijek

Piše: Redakcija

Kraljica Jordana, Rania al-Abdulah, uputila je na Abu Dhabi Media Summitu snažan apel arapskom svijetu zbog Is-a.

– IS vraća arapski svijet u srednji vijek. Naša šutnja je najveći poklon militantima Islamske države. Mi smo suučesnici njihovog uspjeha. U toku je napad na naše vrijednosti i moramo se tome suprotstaviti. Islam nam je otet na jedan brutalan način i vrijeme je da ga vratimo – upozorila je prije nekoliko dana kraljica Jordana Rania al-Abdulah, piše Independent.

Džihadisti putem društvenih medija šire okrutnu propagandu putem stravičnih videa i fotografija ubojstava, regrutiraju nove borce da se pridruže njihovom kalifatu – kraljica Jordana upozorava da se na to mora puno žešće reagirati.

– Ekstremisti koriste društvene mreže za preoblikovanje prirode naše vjere i religije. Otimaju nam identitet. To rade svim Arapima, ali i ostatku svijeta – upozorila je.

Kraljica je naglasila važnost obrazovanja poručivši:

– Ne čudi li vas zašto su Boko Haram, talibani i IS tako preplašeni žena s knjigom u rukama?!. Kad tražim kvalitetno obrazovanje za sve, tada mislim baš na sve – i na muškarce i na žene. Obrazovane djevojke jačaju ekonomiju njihovih država te više i bolje skrbe o zdravlju i odgoju djece. Znam da reforma obrazovnog sistema nije jeftina ali znajmo da je cijena njegovog ignoriranja puno, puno viša – rekla je između ostalog kraljica Rania.
Ona nije samo kraljica, majka i supruga, već i jedna od najljepših svjetskih prvih dama, što je 2011.godine i službeno potvrđeno izborom Harpers

Pročitajte još