Zamke koje skriva brak i kako ih prebroditi

Piše: Redakcija

Klinički psiholog i bračni savjetnik Kelly M. Flanagan objasnio je za Huffington Post kako baš svaki par može naučiti kvalitetnoj komunikaciji u sat vremena, ali uvijek ostaje problem osude ko je prvi započeo i ko je pravu te zašto se sve to događa baš njemu. Iz dugogodišnjeg iskustva otkrio je neke skrivene zamke o kojima bračni parovi ne razmišljaju ili čak ne shvate što se događa dok ne bude prekasno.

U brak ulazimo s osobom jer nam se sviđa kakva je

Ljudi se mijenjaju, računajte na to. I zato nemojte ulaziti u brak zbog bilo kojeg statusa osobe ili s planom da će se promijeniti nakon što se vjenčate. Ako već razmišljate o tome, neka razlog bude taj da ste se vjenčali jer vjerujete da će on ili ona na kraju i dalje rasti kao osoba kakvu cijenite i poštujete.

Brak ne znači da se nećete osjećati usamljeno

Varate se ako mislite da se radi o unaprijed crnim slutnjama jer u ljudskoj je prirodi da se ponekad osjećamo usamljeno. Zbog toga se često partneri ljute jedni na druge budući da misle kako se zbog veze nikada ne bi trebali osjećati usamljeno. U tim je trenucima važno imati podršku partnera tako da taj osjećaj što prije iščezne jer je usamljenost nemoguće izbjeći.

Stvari zbog kojih se sramimo

Ako živite, onda i griješite. Neki griješe, neki manje, ali svi imaju momente iz prošlih veza kojih se srame. A u trenucima kada nas počne izjedati krivnja zbog krivih postupaka, često se loptica prebacuje na partnera. Budite realni i preuzmite odgovornost za svoje postupke. Brak ne može biti kriv za ono što se učinili sami. Ako to ne možete popraviti, potražite pomoć i razgovarajte sa stručnjakom koji će doći do srži problema.

Egoistični pristup

U singl trenucima ego može itekako pomoći da se obranimo ili da nešto postignemo. U braku veliki ego jednog partnera ili, još gore, oba, donosi nevolje. Budite otvoreni, dozvolite sebi ranjivost i nježnost.

Život je kompliciran, ni brak nije drugačiji

Upiranje prstom doslovno bi trebalo biti zabranjeno zakonom jer kada u braku jednom krene takva komunikacija, teško ju je zaustaviti. Kompromis, razgovor i rješenje problema tri su ključna koraka u takvim trenucima jer život je dovoljno težak i bez komplikacija u vezi.

Djeca i brak moraju biti jednako važni

Primjeri u kojima su brakovi zamrli nakon što su se rodila djeca toliko su brojni da bi ih zaista bilo teško izbrojati. Razlika je jedino u tome što neki još uvijek traju, a drugi su se odlučili razdvojiti. Djeca nikada ne bi trebala biti važnija partneru od braka jer je i veza sastavni dio zbog kojeg cijela porodica može biti zadovoljna i funkcionirati na duge staze.

Površnost nas udaljava

Brz ritam života stalno nam otkriva neke nove mogućnosti i stvari koje bismo rado isprobali, baš poput djece koja su se našla usred trgovine sa slatkišima. Nakon prvih nekoliko mjeseci ili godina, kada iskre i strast polako blijede, mnogi parovi dignu ruke jer misle da je sve propalo. Ono najvažnije što u tim trenucima zaboravljaju jest to da je brak, kao i sve drugo u životu, stalni rad i rast oba partnera i zauvijek.

Izvor: tportal.hr

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti