WHO: Video igre zvanično proglašene bolešću zavisnosti

Piše: Redakcija

FOTO: ILUSTRACIJA

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) donijela je odluku o tome da se zavisnost od video igara stavi na listu bolesti zavisnosti. Ovaj oblik psihičkog poremećaja zvanično je proglašen psihičkim poremećajem, a odluku su donijela 194 člana 72. regularne skupštine WHO.

Predstavnici WHO naveli su da se ovdje radi o vrsti igranja video igrica koje izazivaju ozbiljan poremećaj i smatraju se modelom nenormalnog ponašanja gdje osobe provode najmanje osam do deset čak više sati u kontinuitetu igrajući igre svaki dan, za vrijeme kojeg zapostavljaju lične i profesionalne obaveze. Ove osobe uglavnom prestaju voditi računa o ličnoj higijeni, ishrani, redovnom spavanju ili čak zapostavljajući svoje članove porodice, uglavnom svoju djecu jer se nerijetko radi i o odraslim osobama.

Osobe koje su ovisne o video igricama u potpunosti gube osjećaj za prostor i vrijeme, ljude oko sebe, članove svoje porodice, radne obaveze i navike. Pored toga, kod ovakvih osoba izraženija su različita psihička stanja poput depresije i prekomjerne potrebe za snom izazvane višesatnim “surfovanjem” i igranjem video igara.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti