Reditelj se nagodio sa tužilaštvom: Platit će 44 miliona dolara zbog tužbi za zlostavljanje nekoliko glumica

Piše: Redakcija

Poznati američki reditelj i producent Harvey Weinstein, sklopio je sporazum sa sudom na osnovu kojeg će isplatiti čak 44 miliona dolara na ime obeštećenja. Od ukupne sume, glumac koji je optužen od strane nekoliko glumica za seksualno zlostavljanje, morat će izdvojiti 30 miliona kao dio sudskog poravnanja tužiocima, i oko 14 miliona na ime taksi.

Iako sudski spor koji se protiv Weinsteina vodi već nekoliko posljednjih mjeseci još uvijek nije gotov, stručnjaci iz oblasti prava smatraju da i pored visoke cijene koju će Weinstein platiti tužilaštvu, nije isključeno da neće biti procesuiran do kraja, nakon čega bi mogao dobiti višegodišnju zatvorsku kaznzu. Ovaj sporazum nastupio je nakon više od godinu i po dana kada su protiv njega pokrenuti prvi sudski procesi zbog optužbi za seksualno i psihičko napastvovanje nekoliko glumica, koje su pred sudom posvjedočile, kako su se nakon odbijana “usluga” reditelju, došle u situaciju, da ne mogu pronaći profesionalni angažman u Hollywoodu, smatrajući da ih Weinstein na takav način kažnjava, zbog “neposlušnosti”.

Među brojnim glumicama koje su se našle na udaru slavno reditelja, najglasnija je bila Ashley Judd koja je prva podnijela tužbu protiv reditelja, optuživši ga kako je u nekoliko navrata prema njoj bio grub i otvoreno joj nudio seksualne usluge, a za uzvrat joj obećavajući uloge u filmovima poznatih holivudskih reditelja.

Pored Judd, Weinsteina su po sličnim optužbama optužile i Paz de la Huerta i Lupita Nyong’o, koje su u početku pokrenule samostalne tužbe, da bi se kasnije pridružile Judd objedinivši optužnicu po istom osnovu. Upravo su ove optužbe u SAD dovele do stvaranja pokreta #MeToo koji okuplja žene žrtve seksualnog nasilja u Hollywoodu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti