Uprkos prozivkama: Alain Delon će večeras primiti nagradu u Cannesu

Piše: Redakcija

Foto: AFP

Glumac koji je sedam puta  bio nominiram, a nikad nagrađen, Alain Delon večeras će primiti svoju prvu nagradu Canneskog filmskog festivala, Zlatnu palmu za životno djelo, uprkos peticiji i protestima feminističkih udruženja.

Ova Zlatna palma, koju su prije njega dobili Jean-Paul Belmondo i Jean-Pierre Leaud, može smatrati zakašnjelom nagradom glumcu koji je snimao s velikim svjetskim redateljima. No, ona je potaknula i polemiku prije početka festivala. 

Feministkinje predbacuju glumcu da je “rasist, homofob i ženomrzac”, kako ga je nazvala američko udruženje “Žene i Hollywood”, pozivajući se na izjave koje je davao u različitim prigodama. Peticija koja je prikupila više od 25.000 potpisa traži od organizatora festivala da mu ne dodjeljuju nagradu.

Foto: AFP

Alain Delon je za magazin “Journal du dimanche” rekao da njegovi kritičari zapravo izmišljaju izjave.

– Ne protivim se homoseksualnom braku, nije me briga: ljudi rade što žele. No protivim se usvajanju djece u takvom braku… Rekao sam da sam pljusnuo ženu? Da, jesam. Ali nisam rekao da sam primio više pljuski nego što sam ih dao. U svom životu nikada nisam zlostavljao ženu . Htjeli su mi prilijepiti etiketu krajnjeg desničara jer sam rekao da sam prijatelj s (Jean-Marie) Le Penom iz vojnih dana. Ne, ja sam samo desničar i tačka – rekao je glumac. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti