Bivši tjelohranitelj otkrio: Archie Mountbatten-Windsor bit će zaštiće poput najvećih zvaničnika

Piše: Redakcija

Britain’s Prince Harry, Duke of Sussex (R), and his wife Meghan, Duchess of Sussex, pose for a photo with their newborn baby son in St George’s Hall at Windsor Castle in Windsor, west of London on May 8, 2019. (Photo by Dominic Lipinski / POOL / AFP)

Bivši tjelohranitelj kraljevske porodice Simon Morgan otkrio je u razgovoru za magazin “Hello” da će Archie Mountbatten-Windsor, nasljednk princa Harryja i vojvotkinje Meghan Markle biti predmet zaštite kraljevske službe, u čij rad će se uključiti i ostale bezbjednosne službe u Engleskoj.

Nakon što su 6. maja Meghan i Harry postali roditelji sina, svjetski mediji požurili su o ovome obavjestiti cjelokupnu javnost što je u blizini kraljevske palače stvorilo velike gužve ne samo novinara i fotoreportera, već i ostalih građana koji su požurili da kraljevskom paru čestitaju na prinovi.

Obzirom na veliki uticaj koji kraljevska porodica ima u svijetu, bezbjednosne službe svakodnevno rade na njihovoj sigurnosti vršeći provjeru na hiljade poziva, pošiljki, kao i lica koja svakodnevno imaju kontakte sa članovima kraljevske porodice. Budući da su u prošlosti šokantni događaji pokazali da najmlađi članovi kraljevske porodice trebaju imati posebnu zaštitu, a sve nakon nemilog događaja od prije par godina kada su članovi IS planirali napad na princa Georga, sina Williama i Kate.

-Svaki član kraljevske porodice ima svoj program zaštite, koji je prilagođen vrsti prijetnje i rizika. Za novog člana kraljevske porodice, već je poduzeto nekoliko takvih mjera, o kojima su se pobrinuli njegovi roditelji i njihovi savjetnici za bezbjednost- rekao je Simon.

On smatra da kraljevska djeca ne moraju odrasti pod plaštom visoke sigurnosti i da ih mora čuvati 100 tjelohranitelja 24 sata dnevno. Naravno, to zavisi i od okruženja u kojem se članovi kraljevske porodice kreću, kao i javnih događaja kojima prisustvuju.

-Archie će sada biti dio tog programa, kao i djeca princa Williama i vojvotkinje Kate. Ovaj sistem se pokazao kao jako uspješan, što se pokazalo u dosadašnjoj praksi- istakao je Morgan.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti