Preminuo glumac Mihajlo Miša Janketić

Piše: Redakcija

FOTO: INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/BxerTR-p2eg/

Proslavljeni jugoslovenski glumac Mihajlo Miša Janketić preminuo je u 80. godini, javili su srbijanski mediji. Glumac je proteklih nekoliko godina proveo u izolaciji u svom domu nakon što se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo. Tokom bogate glumačke karijere odigrao je preko stotinu uloga uglavnom u čuvenom Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu. Član ovog pozorišta bio je od 1962. do 1998. godine, a njegova prva uloga bila je u pozorišnoj predstavi “Richard III” davne 1961. godine.

Miša Janketić rođen je 24. maja 1938. godine u Novom Sadu. nakon završetka gimanzije u Beogradu upisao je studije književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, ali je posle tri godine, 1958. postao student glume na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju. Posljednju premijeru Mihajlo Janketić je imao na 70. godišnjici Jugoslovenskog dramskog pozorišta u predstavi Kralj Betajnove 2018. godine.

Dobitnik je brojnih nagrada u oblasti filma i kulture među kojima su najznačajnije Godišnje nagrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta za uloge Borisa Anenkova “Pravdenici”, Bredlija “Pokopano dijete”, Isusa “Nekršten dan”, Živojina Mišića “Kolubarska bitka”, Gavrilovića “Rodoljupci”, Majora Božića “Seobe”, Gradonačelnika “Revizor”, Jevrema Prokića “Narodni poslanik”.

Tokom bogate karijere odigrao je preko 100 uloga na filmu i TV serijama, među kojima su najpoznatije “Glava šećera”, “Porodično blago”, “Devojka sa Kosmaja”, “Sve će to narod pozlatiti” i mnoge druge.

Pročitajte još