Alyssa Milano pozvala na štrajk: Žene imaju pravo da se izjasne o abortusu

Piše: Redakcija

FOTO: INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/Bv14oszA7ap/

Glumica Alyssa Milano pozvala je žene širom svijeta na seksualni štrajk u znak protesta zbog strogih zakona o abortusu. Ona se na ovaj potez odlučila nakon što su države širom svijeta odbile usvojiti inicijateive brojnih nevladinih organizacija, da ženama dozvole veća prava kada je u pitanju da li žele roditi, u slučajevima kada je trudnoća rizična ili su one bile žrtve silovanja.

-Dok žene nemaju zakonsku kontrolu nad našim vlastitim tijelima, mi jednostavno ne možemo riskirati trudnoću. Pridružite mi se tako što nećete imati seks sve dok ne dobijemo nazad tjelesnu autonomiju- navela je glumica u svom obraćanju na Twitteru.

Brojni kritičari ističu kako glumica na pogrešan način tumači odnose muškarca i žene i dodaju kako je njeno mišljenje jednostrano i teži ka teoriji da štrajk pretpostavlja da seks uživaju samo muškarci i da su ženska tijela roba koju muškarci mogu odbiti kao kaznu.

-Život pod patrijarhatom mi je već oduzeo sigurnost, autonomiju, prilike i povjerenje u naše institucije. Sada treba da odustanem od seksa, i da se igram u fikciji da je to samo čip za transakciju za žene- komentar je jedne od brojnih žena koje su se usprotivile njenoj akciji. Neke od njih su prokomentarisale kako glumica zloupotrebljava seks kao oružje u ostvarivanju ličnih interesa.

Njen poziv na seksualni štrajk privukao je neke pristalice, mada vjerovatno ne one koje je namjeravala.
Protivnici pobačaja pohvalili su njenu ideju, iako su njihovi razlozi za podršku bili sasvim drugačiji.

-Potpuno sam s tobom, zbog seksa. Ali problem nije u “reproduktivnim pravima”. Pitanje je reproduktivne odgovornosti i vjernost. Niko ne bi trebao imati seksualne odnose dok ne bude spreman prihvatiti privilegiju i odgovornost cjeloživotnog angažmana i podizanja djeteta- napisala je Lila Rose, predsjednica organizacije za borbu protiv abortusa “Live Action”.

View this post on Instagram

Repost @washingtonpost Alyssa Milano is voicing her opposition to new antiabortion legislation by proposing a sex strike to stand up for women’s reproductive rights. Georgia’s new abortion law — among the most restrictive in the United States — will ban abortions as soon as a doctor can detect a fetal heartbeat, and others states, including Mississippi and Ohio, have passed similar “heartbeat” bills. In response, Milano posted a call to arms Friday on Twitter, urging people to abstain in protest. “Until women have legal control over our own bodies we just cannot risk pregnancy," she wrote. “JOIN ME by not having sex until we get bodily autonomy back. I’m calling for a #SexStrike.” Milano said she is glad her tweet “has shined a light on the Republican war against women and our bodily autonomy.” “Mark my words, one of these bills will end up going to the Supreme Court to overturn Roe. And if Roe is overturned this will directly impact the women most at risk, the women from low-income communities of color,” she said in a statement Saturday to The Post. By early Sunday morning, Milano’s tweet had drawn more than 38,000 likes and 13,000 retweets, some applauding the idea but many others arguing that it only serves to perpetuate the stereotype that “women are providers and men are consumers of sex.” Read more on washingtonpost.com. (Photo by Jesse Dittmar for The Post)

A post shared by Alyssa Milano (@milano_alyssa) on

Glumica se odlučila na pozvati svoje prijatelje, kolege i mnogobrojne fanove na štrajk nakon što je guverner savezne države Georgia, Brian Kemp, potpisao zakon koji će zabraniti abortus ako se otkrije fetalni otkucaj srca. To uključuje neke izuzetke, kao u slučajevima kada trudnoća izaziva rizik i dovodi u opasnost život trudnice.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti