Kineska tradicija otkriva: Jeste li pasivni jin ili pozitivni jang?

Piše: Redakcija

Stare kulture i civilizacije na svim kontinentima imale su simbole kojima su opisivale život kao cjelinu koja se sastoji od komplementarnih suprotnosti, suprotnih aspekata. U kineskoj tradiciji ti aspekti su jin i jang. Predstavljeni su simbolom koji se sastoji od kruga podijeljenog na crni i bijeli dio koji u talasima utječu jedan na drugi. Svaka polovina je uravnotežena tačkom suprotne boje u svom središtu. Oni su simbol ritma vječne promjene, ali i sklada suprotnih sila prirode koje se nadopunjuju. Jedna strana bez druge ne postoji.

Krug je simbol cjelovitosti, potpunosti, savršenstva. U astrologiji je temeljni alat krug koji zovemo zodijak. Zodijački krug je simbolička slika neba kako ga vidimo sa Zemlje. Podijeljen je na dvanaest jednakih dijelova, od kojih je većina nazvana imenima životinja, uz nekoliko izuzetaka poput Vage, Vodolije ili Blizanaca. Znaci se nižu redoslijedom koji prati naizmjenični ritam prirode. Zodijački krug, naprimjer, počinje vatrenim znakom Ovna čija vladavina počinje prvog dana proljeća, 21. marta. Ovan se smatra aktivnim, muškim, pozitivnim znakom. Iza Ovna slijedi Bik, pasivni, ženski, negativni znak. Nakon razdoblja Bika slijede Blizanci, ponovno aktivan znak, zatim Rak, pasivan i tako se u pravilnom ritmu, poput jina i janga, nižu znaci u vječnom krugu promjene, čineći skladnu cjelinu.

Kad kažete da ste u horoskopu Lav, Blizanci, Strijelac, to, zapravo, znači da ste rođeni u razdoblju kad je Sunce bilo u tom znaku. A Sunce je tek jedan djelić vaše natalne karte, vaše ličnosti. Iako vaše Sunce može biti u jin ili jang znaku, bilo bi brzopleto zaključiti da u vama potpuno preovladava samo jedan tip energije. On će možda odrediti dominantan ton ličnosti, ali tu su i ostale planete. Ukupno ih je sa Suncem deset, a tu su i osjetljive tačke poput podznaka i zenita. Raspoređeni su zodijačkim krugom u različitim znacima.

Simbolika kruga podsjeća nas da tumačenju natalne karte i astroloških simbola treba da pristupimo u cjelini. Mi u sebi imamo sve znake, imamo jin i jang, cijeli svemir, piše “Sensa”. To znači da ćemo sklad jina i janga najprije pronaći u sebi, otkrivajući dublje slojeve, prigušene tonove svog unutrašnjeg svijeta koji možda nisu glasni, ali postoje.

Vodeni jin – Rak, Ribe, Škorpija

Jin kvalitet vaše životne energije proizlazi iz njene intuitivnosti i osjećajnosti. Poseban senzibilitet prema skrivenim tokovima osjećaja, raspoloženja i unutrašnjih stanja čini vas ponekad ranjivima, ali ipak sposobnima za veliko saosjećanje i duboko razumijevanje. U potrebi da izgradite emotivnu sigurnost i zaštitite se od mogućih emotivnih povreda možete narušiti ravnotežu osjećanjima ljubomore, emotivnim ucjenama ili bijegom u svijet mašte. Skloni ste da se vezujete za ljude i navike, jer vam to daje privid sigurnosti i pokušavate da kontrolirate situacije, kako biste se zaštitili.

Doći ćete u ravnotežu kad otvorite srce spremni na rizike i kad shvatite da je bezuslovna ljubav najjači štit. Vaše srce je hrabro i snažno, vaša intuicija uvijek vam pokazuje pravi put, samo morate da naučite da čujete njen glas. Vaša osjećanja su plemenita, ne dopustite da ih zasjene strahovi. Skladni ples jina i janga u vašem biću odlično se izražava putem kreativnih aktivnosti. To mogu biti riječi, muzika, boje, kuhanje, životinje, djeca. Pošto vas ne plaši haos svijeta osjećanja, iz bogatih i toplih voda svog unutrašnjeg svijeta izronite bisere i korale kojima ćete ukrasiti život.

Zemljani jin – Bik, Devica i Jarac

Vaša najveća snaga je u tome što čvrsto stojite na zemlji. U stalnoj smjeni suprotnosti volite da se smireno i staloženo pozicionirate, kako biste imali što bolji uvid u situaciju prije nego što počnete da djelujete. Ta odmjerenost i staloženost jedan je od razloga zašto se vaš znak smatra pasivnim. Postoje razdoblja i situacije kad vas obuzimaju tromost, ljenost, nemotiviranost ili depresija. Skloni ste da zadržavate stvari, navike, energiju i ljude. Teško puštate ono što vam je poznato, sigurno, ne volite promjene. Mogu da vas ljute haotične situacije, koje vas dovode do pretjerane kritičnosti ili strogosti u pokušaju da uvedete red i nametnete pravila.

Do središta kruga u kom je potpuni mir dok se oko njega sve vrti i mijenja, doći ćete ako shvatite da je život opipljiv i čvrst, pouzdan i stalan usred neprekidne promjene. Temeljne životne potrebe poput hrane, topline, ljubavi, sigurnosti, uvijek u svojoj suštini ostaju iste. Imajte više povjerenja u život koji će vam uvijek otvoriti nova vrata. Pronađite red u svojim mislima umjesto da insistirate na spoljnjem redu. Pustite energije svog života da teku, jer je to jedini način da se vrate i donesu ono što želite.

Vazdušni jang – Blizanci, Vaga i Vodolija

Jang kvalitet vašeg znaka odražava se u pokretljivosti ideja, brzim reakcijama i blistavoj inteligenciji koja se otvara svijetu i njegovim čudima. Stalna interakcija s okolinom, ljudima i događajima čini vas neumornim istraživačem koji žudi za znanjem, uzbuđenjima i komunikacijom. Ravnotežu gubite kad vam ideje postanu važnije od stvarnosti. Stvarni svijet u svojoj nesavršenosti može da vam postane dosadan, a vaš zaigrani i znatiželjni duh postaje površan i hladan. Kad u ime principa i stavova zanemarite osjećanja, kad hladnoća ideja i ubjeđenja zaledi toplinu stvarnog života, tada ste zaplesali svoj životni ples daleko od njegovog sigurnog i mirnog središta.

Svoje znanje i razumijevanje života primijenite na praktičan način. Prisjetite se da u svakoj, pa i najmanjoj stvari, postoje ista ona znanja i ideje koje tražite u velikom svijetu. Nemojte zanemariti ljude i njihova osjećanja, a posebno svoje emocije. Dopustite da mudrost srca povede vaš um. Vaše srce natopit će sve planove i ideje toplinom osjećanja koja će privlačiti ljude i događaje koje želite. Tako će vaša zaigranost, veselje i inteligencija zablistati istinskim razumijevanjem života.

Vatreni jang – Ovan, Lav i Strijelac  

Aktivni kvalitet vaše osnovne životne energije drži vas u stalnom stanju spremnosti za izazove. Imate potrebu da okušate snage i dokažete da ste posebni. Vaša vjera u sebe i žeđ za životom mogu prenaglasiti važnost koju dajete svom egu. Iz njega proizlazi potreba da se hvalite svojim specifičnostima i uspjesima, ali i nemir zbog kog stalno jurišate na vjetrenjače. Ako zaboravite na druge i počnete misliti da ste važniji od ostalih, da ste uvijek u pravu i da se sve okreće oko vas, duboko ćete narušiti životnu ravnotežu.

Vaše nemirno srce puno je planova, oduševljenja i topline koju možete nesebično da dijelite, bez straha da će se potrošiti. Kad u sebi prepoznate svoju snagu, znat ćete da je ništa ne može iscrpiti ili umanjiti – tada možete dopustiti i drugima da sjaje u vašoj blizini. Vi ste predvodnik koji drugima pokazuje put, pokretač i vizionar koji nadahnjuje druge. Naučit ćete da što više dajete, to jače sija vaše svjetlo za druge. Na taj način bit ćete bliže svom središtu, u kojem baš poput Sunca koje obasjava sve planete i daje im život vaša vrijednost i snaga nemaju kraj. A taj osjećaj će donijeti sigurnost i mir potpunog sklada.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti