Islandski arhipelag: misteriozni otok sa samo jednom kućom bez struje, vode, interneta i ljudi

Piše: Redakcija

Na južnoj obali Islanda postoji prekrasan arhipelag, a na jednom od njegovih ostrva- Ellidaey nalazi se jedna jedina kuća. Dugo se smatrala misterijom. Pričalo se da je ona, u stvari, rezultat photoshopa, pa da u njoj živi tajanstveni milijarder koji se izolirao od civilizacije, da je mjesto u kojoj obitavaju pripadnici neke sekte, da oko nje hodaju zombiji…Bilo je svakakvih priča. Samo je jedna istinita, ali nijedna od navedenih.

otok4 otok3 otok2otok6

Kuća je, naime, u vlasništvu lokalnog lovačkog društva. U njoj nema vode, struje, ni interneta. Lovci svrate povremeno. Idealno je mjesto za odmor. Prije 300 godina na otoku  Ellidaey živjelo je pet porodica. Hranile su se ribolovom i lovom. Međutim, s vremenom su se potomci ovih porodica odselili u veća mjesta. Posljednji stanovnik otok je napustio 1930. godine.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti