Američka pjevačica albanskog porijekla priznala: Bolujem od bipolarnog poremećaja

Piše: Redakcija

Dvadesetogodišnja američka pjevačica albanskog podrijetla Bleta “Bebe” Rexha, objavila je na Twitteru da joj je dijagnosticiran bipolarni poremećaj, piše BBC.

Rexha je rekla da se često zna osjećati loše te da zbog svog zdravstvenog stanja ne može da radi. Dodala je i da se više ne “stidi”.

– Nisam razumjela zašto mi je bilo toliko loše – napisala je.

– Bila bi toliko neraspoložena da nisam htjela izlaziti iz kuće i biti među ljudima. S druge strane, znala sam biti toliko euforična da nisam spavala. Stalno sam radila na nekoj muzici. Sada znam razlog.

Bipolarni poremećaji obilježeni su manijom i depresijom koje se obično izmjenjuju. Tačan uzrok je nepoznat, no možda su uključeni nasljeđe, promjene u nivou moždanih neurotransmitera i psihosocijalni faktori. Bipolarni poremećaji obično započinju u tinejdžersko doba, 20-tim ili 30-tim godinama života. Učestalost je otprilike jednaka u muškaraca i žena.

Ekstremne epizode – manija i depresija – ponekad znaju trajati i sedmicama pa oboljeli rijetko iskuse “normalno” raspoloženje. Manične epizode mogu biti podjednako destruktive kao i depresivne. Oboljele osobe često se osjećaju kao da ne žele spavati i jesti, brzo se ljute pa čak znaju i potrošiti novac na stvari koje si ne mogu priuštiti. Tokom maničnih epizoda znaju biti podložne psihozama, odnosno znaju vidjeti i čuti stvari koje nisu stvarne.

Pročitajte još