Uhapšen Julian Assange! Nakon sedam godina u ambasadi, Ekvador povukao azil

Piše: Redakcija

Foto: AFP

Osnivač “WikiLeaksa”  Julian Assange uhapšen je jutros. Ekvadorski predsjednik objavio je da je Ekvador povukao azil koji je dao Assangeu, piše “Reuters”.  Vijest o hapšenju je potvrdila i britanska policija. Oni su, pozvani u ambasadu nakon što je vlada poništila azil.

– Julian Assange, uhapšen je danas MPS u ekvadorskoj ambasadi – kratko je objavila policija.

Nakon što je priveden u policijsku stanicu centru Londona, prevezen je u Westminsterski sud, gdje je saslušan. Izjasnio se da nije kriv.

Naime, Assange je uhapšen zbog američkog naloga za izručenje, objavio je Wikileaks na Twitteru. Saopćenje Wikileaksa uskoro je potvrdila i londonska policija.

– Julian Assange (47) je danas, 11. aprila, uhapšen u ime vlasti SAD-a, u 10.53 nakon njegovog dolaska u policijsku stanicu u središnjem Londonu. Ovo je nalog za izručenje pod odjeljkom 73 Zakona o izručenju. Bit će izveden pred sud kasnije danas – stoji u saopćenju londonske policije.

Američko Ministarstvo pravosuđa objavilo je i zašto je uhapšen Assange, odnosno za što ga tačno terete i zašto su tražili nalog za njegovo izručenje.

– U optužnici se navodi da je u martu 2010. Assange sudjelovao u zavjeri s Chelsea Manning, bivšom obavještajnom analitičarkom u američkoj vojsci, kako bi joj pomogao u “razbijanju lozinki” na klasificiranim računalnim sistemima Ministarstva obrane SAD-a – stoji u saopćenju Ministarstva pravosuđa.

Assange, kako javlja “Guardian”, uhapšen na temelju uhidbenog naloga koji je izdao sud u Westminsteru 29. juna 2012. godine, kad je prekršio uslove puštanja na slobodu uz kauciju. Umjesto da se prijavi sudu, on je tada pobjegao u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu gdje je zatražio i dobio azil. 

– Priveden je u policijsku stnicu u središnjem Londonu gdje će ostati prije nego što bude odveden pred sud u Westminsteru čim to bude moguće. Metropolitanska policijska služba ima dužnost izvršiti nalog uime suda u Westminsteru i pozvan je u veleposlanstvo od strane veleposlanika, nakon što je ekvadorsko veleposlanstvo povuklo azil -izjavila je prethodno londonska policija.

O hapšenju se oglasila i švedska glavna tužiteljica Ingrid Isgren.

– Ovo je vijest i za nas, tako da nismo mogli zauzeti stav o dosad dostupnim informacijama. Ni mi ne znamo zašto je uhapšen. Pratimo razvoj događaja.

Britanski ministar unutrašnjih poslova Sajid Javid o hapšenju se javio na Twitteru. 

– Sedam godina nakon što je ušao u ekvadorsku ambasadu mogu potvrditi da je Assange u pritvoru – napisao je zahvalivši Ekvadoru na saradnji. Sudit će mu se u Britaniji.

 

Pročitajte još