Angelina Jolie nakon 20 godina humanitarnog rada polako se vraća glumi

Piše: Redakcija

AFP

Svima nam je već odavno poznato da glumica Angelina Jolie u saradnji s Ujedinjenim narodima već dvadeset godina pruža humanitarnu pomoć širom svijeta, a pored brojnih porodičnih obaveza i svog glumačkog rada kojem se polako vraća, ne isključuje mogućnost da se za javne dužnosti kandidira i ubuduće

– Nikad ne reci nikad – kazala je u intervjuu za časopis People, te dodala kako ipak gleda da vodstvo prepusti nekom drugom.

https://www.instagram.com/p/BvrgPEZgcDq/

Kazala je i da joj je takva uloga privlačna, ali nije mogla da se ne dotakne pitanja na koja je trenutno usredotočena, kao što je osnaživanje žena i prijedloga za stalnim međunarodnim tijelom koje će istraživati ratne zločine.

U protekla dvije decenije, Jolie je kao dugogodišnji član UN-ovog Visokog povjerenstva za izbjeglice veći dio svog slobodnog vremena provodila baveći se pitanjima međunarodnih ljudskih prava, a nedavno je pozvala zemlje da rasporede više žena u mirovnim misijama kako bi se spriječilo seksualno nasilje nad izbjeglicama.

– Pogledate li širom svijeta, previše je žena i djevojaka koje ne samo da ne vide nikakav napredak, nego i gube svoja prava. Moramo mijenjati zakone koji žene tretiraju kao građane drugog reda – rekla je Jolie.

https://www.instagram.com/p/BvrgPEZgcDq/

Pored toga što se bori za promjenu zakona, također se bori kako bi osigurala njegovu provedbu.

– Jedna od stvari koju sada iznosimo je prijedlog za stalnim međunarodnim tijelom za istraživanje ratnih zločina, uključujući masovna silovanja i druga seksualna i rodno uvjetovana nasilja – kazala je Jolie.

Na svom cilju radi još od 2012. godine kada je s bivšim britanskim ministrom vanjskih poslova Williamom Hagueom pokrenula Inicijativu za sprječavanje seksualnog nasilja. Jolie kaže kako sada imamo puno više svijesti i rasprava o toj temi te da su mnoge zemlje preuzele obveze.

https://www.instagram.com/p/BvuV5mBgFSo/

Konkretno, 156 zemalja svijeta dalo je obećanje da u pregovorima o mirovnim sporazumima neće pružati amnestiju za silovanja. Iako je teško u to povjerovati, mirovni sporazumi rutinski pružaju imunitet ljudima koji su izvršili najgore nasilne zločine protiv civila. Ono na čemu treba još raditi je osiguranje provedbe obveze u tim zemljama.

Podsjećamo, otkako je prije više od dvije godine prekinula s Bradom Pittom, Jolie je više usredotočena na svoje šestero djece, ali i na posao. Najstariji sin Maddox na jesen kreće na studij, a nakon četiri godine pauze od glume završila je i snimanje filma ‘Zlurada 2’ koji u kina stiže u oktobru.

Pročitajte još