Alma Alilović-Kurtović : Nakit je moj najbolji prijatelj

Piše: Redakcija

ČAROLIJA BIJELE I CRNE

Klasična bijela majica kratkih rukava je moj omiljeni izbor. Obično je nosim uz neku ogrlicu, šarenu maramu ili sako. Volim i punkerski print na majici. Onda je obično kombinujem sa kožnom jaknom. Za večer je moj izbor stara dobra crna haljinica. Ona popravlja raspoloženje i uvijek je tu kada ne znam šta da odjenem. Volim i maksi haljine klasičnijeg kroja i naglašenog struka.U njima se osjećam lepršavo i romantično.

CASUAL VARIJANTE

Sako je odlučan izbor svaku priliku. Idealan je za poslovne susrete, ali i u casual varijantama u kombinaciji sa farmerkama. Volim ga kombinovati i sa haljinama i suknjama. Nakit je moj najbolji prijatelj. Obećala sam sebi nakit dizajnerice Amile Hodžić, koja dizajnira i pravi divno prstenje kombiniranjem bijelog zlata i drveta. Remen je, opet, najbolji prijatelj mojih haljina. To je modni detalj kojim svojoj garderobi mogu dati potpuno novi izgled. U jesenjim danima ga volim kombinovati uz široke tunike koje obavezno idu uz čizme s visokom potpeticom.

NEUTRALNI KOLORIT

Volim neutralne boje. Ranije sam preferirala veseli kolorit, ali u posljednje vrijeme moj ormar je uglavnom ispunjen crnim, smeđim, bež, sivim, maslinasto zelenim krpicama. To su boje koje su uglavnom moja odjevna baza,koju ukrašavam detaljima. Kada su u pitanju detalji, volim se igrati žutom, koju kombinujem uz bijelu, zelenu ili mornarskoplavu boju. Takve kombinacije su najbolje za profesionalnu odjevnu kombinaciju.

DNEVNA I NOĆNA SMJENA

Dnevna kombinaciju uključuje dugu haljinu, koju obično mama sašije, uz Conversice ili ravne čizme „Shoe Be Do“ . Uvečer sam „svoja“ u hlačama „Mango“ u kombinaciji sa „Replay“ statement čizmama, a ostatak mora biti jednostavan.

INTUICIJA I OSJEĆAJI

Osjećaji i intuicija izgradili su moj stil. Možda ima i porodičnih faktora, jer je moj djed bio izvanredan krojač. Sjećam se da sam kao djevojčica šila „blesave“ odjevne predmete lutkicama, a kao gimnazijalka sam sama sebi šila haljine, kapute, hlače… I ta modna isnpiracija je uglavnom dolazila u skladu sa načinom življenja, muzikom koju sam slušala i prihvatanjem sebe. Stil nikada nisam planski gradila. Uvijek je to bio trenutak u kojem sam svaku odjevnu kombinaciju nekako prepoznala i željela da nosim.

ROMANTIKA BY JOHN GALLIANO

John Galliana volim zbog karizme, romantike, nepredvidivosti i „kiparstva“ u dizajnu. Dopada mi se neobičan pristup ženskom tijelu, asimetrija i slojevitost koja opet daje određenu dozu strogoće i odvažnosti. I danas u svom ormaru imam dizajnersku odjeću branda „Kao Pao Shu“, potom „She You“,a imam sjajnu haljinu naše mlade dizajnerice Nejre Sinanbašić, koja je sa dva lica, bež i crno, i savršena je  za dnevni, ali i noćni look.Imam nekoliko odjevnih predmeta „Lejle Mrak“ ,a super torba „Saso Mange Bags“ je moj omiljeni rođendanski poklon

PEDESETE SU NAJŽENSTVENIJE

Mislim da je odjeća 50-ih godina možda i najženstvenija. Decentna je i u prvi plan je stavila damu. Ja imam  faze 50-ih, ali i reinterpretaciju modnog izražaja 70-ih godina, upravo zbog toga što odjevne komade u tom stilu mogu nositi na više načina. Volim čiste linije i zemljane tonove koji su najbolji izbor za dnevne varijante.

SPISAK ŽELJA

Mantil sam jedva čekala da izvučem iz ormara. Idealan je za jesen i može se kombinirati uz razne odjevne predmete i s njim nikako ne možete pogriješiti.

Inače, dug je spisak želja, ali se mijenja iz dana u dan i zavisi od raspoloženja. Ono što mi je na trenutak interesantno, već sljedeći nije, ali uglavnom znam što mi je potrebno i to nastojim kupiti. Danas imam druge prioritete i vrlo često ako odem sebi nešto da kupim, novac uglavnom potrošim za svoju djevojčicu.

MOJE TORBE

U mom ormaru najskuplje su torbe.Obožavam ih i mislim da su dominantni modni detalj. U posljednje vrijeme preferiram velike torbe, jer kako kaže Andrić: „..svuda ih sa sobom nosim, jer sebi dugujem još po neku šetnju između očekivanog i neplaniranog“

SA SESTROM U OUTLET

Kupujem i rado svoj styling upotpunim dobro očuvanim i prije svega povoljnim komadima odjeće. Posljednje komade sam kupila u Švedskoj, koja je puna SHS i buvljaka. U Sarajevu često svratim do SHS „Jordan“ i tu pronađem super stvari koje su uglavnom nove i dizajnerske. Najviše volim beogradske outlete i slične radnje, koje obavezno „opustošim“ sa sestrom.

MANGO, MANGO

Iskreno, nemam omiljeni mass modni brand. Ono što mi modna kuća „Mango“ nudi je možda i najprihvatljivije. Izvuče najbolje iz svih modnih epoha. Volim njihove džempere, široke hlače, jakne i sakoe. Takvi odjevni predmeti se mogu super kombinovati i u najluđim izdanjima.

BLISTAVA ELMA POROBIĆ

Ako govorimo o stilu javnih ličnosti, ne bih izdvajala nikog posebno. Ima blistavih primjera, ali meni se najviše dopada stil Elme Porobić.

ELEMENT IZNENAĐENJA

To zovem  moj element iznenađenja. Možda kombinacija rokerske kožne jakne i svečane haljine. Može biti i veliki remen. Kombinirajte široke odjevne predmete sa uskim. U svom ormaru uvijek imam poneki „šlampavi“ komad odjeće i uvijek ga kombinujem sa omiljenim uskim stvarima. Volim kontraste.

IMATI STILA

 Imati stila znači znati se obući prikladno situaciji. Šta se nosi u kojoj prilici je pravilo koje se treba poštivati. Stil je dio našeg karaktera, harmonija onoga ko smo i kako izgledamo, zato je vrlo važno pokazati i tu stranu sebe. To mnogo govori o nama, o našem samopouzdanju i poštivanju događaja kojem prisustvujemo.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti