Sve što niste znali o grudima

Piše: Redakcija

Kako ćete znati da vam je grudnjak dobre veličine?

Korpice moraju stajati ravno uz vašu kožu, zaokružiti dojke da se ne ‘prelijevaju’ u području dekoltea ili ispod ruku. Pojas ispod mora biti čvrst. Ako nosite korpicu B ili veću, birajte grudnjake sa žicom i od rastezljivog materijala.

Mogu li vas zbog kafe boljeti grudi?

Pitanje nije suludo iako tako zvuči. Kofein uzrokuje zadržavanje vode i može pojačati predmenstrualnu osjetljivost. Izbacite napitke koji sadrže kofein nekoliko dana prije mjesečnice.

Što uzrokuje oštru bol u području grudi?

Ako se bol pojavljuje sedam dana prije menstruacije, najvjerojatnije je uzrok normalna promjena hormona koja uzrokuje i superosjetljivost grudi u tom razdoblju. No, ako se bol pojavljuje samo u jednoj dojci, to može biti znak neke traume. Možda ste se udarili, a da to niste niti primijetili ili je to posljedica malo grublje predigre. Bol u grudima uglavnom nije zabrinjavajuća, ali ako ne prestaje, potražite savjet ljekara.

Je li štetno spavati u grudnjaku?

Zaboravite na glasine – nećete tako zaustaviti cirkulaciju, niti to uzrokuje rak. Pa ako imate zaista velike grudi, sasvim je u redu spavati u grudnjaku. Naravno, odaberite model sportskijeg tipa koji nema žicu i mnogo je udobniji.

Hoće li vam grudi biti veće ako se udebljate?

Grudi su uglavnom čista mast i svaka promjena težine uzrokovat će i promjene u njima (u kojoj mjeri, ovisi o građi tijela). To znači da će se prvo grudi smanjiti kada smršate. Razna istraživanja dovela su do zaključka da kod pretilih žena postoji pet puta veća vjerojatnost za razvoj raka dojke. Zašto? Masne stanice stvaraju estrogen – poznati okidač raka dojke.

Koliko dlaka na dojkama je normalno?

Gotovo sve žene imaju dlake na prsima u nekoj mjeri, od nekoliko oko bradavice do nekoliko dugih dlaka između grudi. Sve je to u granicama normale. Dlake, mogu biti nježnije i svjetlije ili crne i čvrste poput pubičnih.

Što ako je jedna dojka veća od druge?

To nije nimalo neobično. Kod 40 posto žena ona varira do veličine od otprilike pola šoljice. Ako vam to jako smeta, kupite grudnjake s kojih se mogu ukloniti jastučići. Izvadite veći jastučić u korpici grudi koja je veća, a ostavite ga u korpici one manje.

Trebate li se brinuti zbog uvučene bradavice?

Nimalo. To je vrlo čest slučaj. Neke će se bradavice izvući stimulacijom dok je kod drugih to trajno stanje. Ne morate se brinuti niti da će to utjecati na dojenje.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti