Izliječite laringitis prirodnim putem i pomozite djeci da lakše dišu

Piše: Redakcija

U većini slučajeva riječ je o akutnoj bolesti, koja prolazi za nekoliko dana.
Najgori simptomi traju oko 2-3 dana, a bolest se povlači u roku od jede sedmice. Hronični laringitis teže je stanje i nastaje usljed neliječenja akutnog laringitisa, ali i pušenja, uzimanja alkohola, zagađenog zraka, GERB-a i pretjerane upotrebe glasnica.

Smirite dijete

Kada dijete boluje od laringitisa, svaki roditelj plaši se noći. Simptomi su tada izraženiji poput jakog kašlja. Djeca se često bude u snu. Ne mogu disati, probudi ih kašalj, uplaši i tada počinje začarani krug iz kojeg treba što prije izaći. Najvažnije je smiriti dijete.
Svaki put kada ne uspije normalno udahnuti, uhvatit će ga novi kašalj, koji će ga dodatno prestrašiti i samo pogoršavati cijelu situaciju.
Postavite dijete u položaj s povišenim gornjim dijelom tijela. Možete ga staviti u krilo i nježno mu pričati, ljuljuškati ga.

Osigurajte dovoljno vlage

Potom što prije osigurajte dovoljno vlage u zraku. Za prvu pomoć možete se zatvoriti u kupaonicu i pustiti da vrući mlaz/tuš zagrije i navlaži prostor.
Para će smanjiti grč grkljana i osloboditi dišne puteve, što ćete primijetiti vrlo brzo. Možete djelovati i ranije: prije spavanja osigurajte dovoljno vlage uz pomoć ovlaživača prostora ili ih, za prvu ruku, napravite sami.
Evo kako: ulijte vruću vodu u 3-4 veće posude, dodajte par cvjetova kamilice ili sušenih listova nane i rasporedite ih po prostoriji. Već i manja količina vlage će pomoći.

Nedostatak ovog privremenog kućnog rješenja je u tome što će se voda ohladiti, pa ćete posude morati puniti vrućom vodom i nekoliko puta tokom noći.

U onim slučajevima kada dijete ne može doći do zraka, kada jedva diše ili je poplavilo, ne čekajte ni sekundu i odmah potražite ljekarsku pomoć.

Pomoć iz prirode

Najčešći uzrok laringitisa su virusi, a priroda se i ovaj put pobrinula da za bolest pronađe lijek. Čaj protiv laringitisa mješavina je biljaka koje svojim djelovanjem pomažu u liječenju laringitisa, umiruju nadražena područja i djeluju protuupalno.

Ljekoviti čaj od šest biljaka

Sastojci:

crni sljez (Malvae herba) 20 g
trputac (Plantaginis folium) 20 g
matičnjak (Melissae folium) 15 g
divizma (Verbasci flos) 10 g
majčina dušica (Serpylli herba) 10 g
komorač (Foeniculi fructus) 10 g
Priprema:

Jednu čajnu kašiku čaja prelijte sa 2,5 dl vrele vode i ostavite poklopljeno 15 minuta.

Čaj se pije mlak, u malim gutljajima. Ovisno o dobi, težini i simptomima, popiti dnevno od jedne do četiri šoljice čaja, sve dok se simptomi ne povuku.

Možete dodati med, čime ćete povećati ljekovito djelovanje biljaka. No med nemojte davati djeci mlađoj od godinu, te alergičnima na med i pčelinje proizvode.

Pomozite grlu – grgljanjem

Grlu pomaže još jedna biljka – turica (Agrimonia eupatoria), znana i kao petrovac.

Ova ljekovita biljka bila je poznata i starim Egipćanima. Izrazito je ljekovita za grlo, usnu šupljinu i ždrijelo.

Profesionalni govornici, predavači, voditelji, pjevači, odnosno svi koji moraju često i puno govoriti i trošiti glasnice, trebali bi grlo svakodnevno grgljati čajem od turice.

Istraživanja su dokazala njeno adstringentno (steže tkivo i djeluje protuupalno), antibakterijsko, antivirusno i imunostimulirajuće djelovanje.

Ublažava simptome laringitisa, kao što su grlobolja, kašalj i teškoće pri gutanju. Smanjuje upalu grla i potiče ozdravljenje.

Čajni oparak od turice

Sastojci:

1 kašika zelene turice (Agrimoniae herba)
2 dl vode

Vrelom vodom prelijte biljku, ostavite poklopljeno 15 minuta, a zatim procijedite. Grgljajte nekoliko puta dnevno.

Komorač i med

Ne možete li nabaviti turicu, za grgljanje možete staviti par kapi eteričnog ulja komorača u toplu vodu. U vodi prije toga otopite med.

Sastojci:

2 dl tople vode
1 kašika meda
2-10 kapi eteričnog ulja komorača (ovisi o dobi, težini i simptomima)

Grgljajte dva do tri puta dnevno.
Za grgljanje možete iskoristiti i kadulju te od nje napraviti oparak.
Možete iskoristiti i otopinu soli i vode – u 2 dcl mlake vode otopite ¼ čajne kašočice soli i grgljajte nekoliko puta dnevno.

Upotrijebite eterična ulja

Ovu mješavinu ulja dobro je imati u „prirodnoj kućnoj apoteci“, jer je odlično za sve bolesti dišnog sistema. Prikladna je za djecu stariju od tri godine.

Kombinacija ljekovitih ulja pomoći će djetetu (a i vama) da lakše dišete, spriječit će grčeve i djelovati protuupalno.

Ulje za masažu:

100 ml maslinovog ulja
20 kapi eteričnog ulja eukaliptusa ( radiata ili globulus)
20 kapi eteričnog ulja lavande
10 kapi eteričnog ulja ravensare
Ukapajte eterična ulja u bazno, maslinovo ulje te njime premažite prsa i leđa, blagim pokretima.

Za nekoliko minuta ulja će stići u krvotok i ljekovito djelovati.

Uz ljekovito maslinovo ulje, lavanda će djelovati umirujuće, eukaliptus protuupalno, analgetički i spazmolitički, a ravensara protuvirusno.

Ulje za djecu mlađu od tri godine

Za mlađu djecu potreban je veći oprez pri upotrebi eteričnih ulja.

Ne znači da ih ne smiju koristiti – ulja samo moraju biti blaža i koriste se u manjim dozama.

Ulje za djecu od 1-3 godine:

100 ml maslinovog ulja
10 kapi eteričnog ulja eukaliptusa radiata
10 kapi eteričnog ulja lavande
U bazno ulje dodajte eterična ulja i njima nježno masirajte leđa i prsa djeteta.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti