Slavica Pecikoza : Nisam odustajala na parketu, a ne odustajem ni u životu

Piše: Redakcija

“Rekla sam da neću u svojoj garderobi imati trenerku. Rekla sam da neću nikad više obuti patike. Rekla sam da neću gledati nikakve utakmice i da ću rezultat čuti samo u večernjim vijestima. Rekla sam i to da mi niko više neće određivati jelovnik i vrijeme obroka. Sve sam to rekla, nekad davno. I opet, evo, oblačim trenerku, obuvam patike…- ovako je u svom blogu za Aljazeeru tokom Svjetskog fudbalskog prvenstva u Brazilu pisala Slavica Pecikoza, nekadašnja košarkaška šampionka, a danas portparolka Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH.

I uistinu, šta su strasti žene kojoj je sport obilježio cijeli život? Je li u moru “Adidasa” nekada bilo mjesta i za  popularnog Paciottija?

Dvije decenije na parketu

– Sticajem određenih okolnosti, moja košarkaška karijera je trajala duže nego što sam planirala. Došle su devedesete, prvo sam imala problem s kičmom, operisala sam je i jedno vrijeme bila praktično nepokretna, potom sam se ponovo vratila na teren, došao je nesretni rat, bilo je lakše da igram, nego da se zaposlim bilo gdje drugdje…

Skoro 23 godine sam provela na parketu, od te 22 ili 23 godine, nekih 15 godina sam trenirala bez prestanka. Nije bilo ljetnih raspusta, ekskurzija, odmora…, trenirali smo na Skenderiji dva puta dnevno, po pet, šest sati, i u tim okolnostima, najčešće si u trenerci i patikama.

U “Želji” sam 1998. godine okončala igračku karijeru, i tada sam  rekla samoj sebi da nikada više neću obuti patike i trenerku, zapravo da ih neću uopšte imati u svom ormaru. I jedan period je stvarno tako bilo, sve sam podijelila, i onda je došao drugi angažman, ovaj u Fudbalskom savezu, tako da sam ponovo u patikama i trenerki.

Naravno, volim dobre cipele, sada mi je mnogo lakše pronaći moj broj (41, op.a), nego što je bilo ranije. No, ja se, ipak, držim štikle od nekih sedam, osam centimetara (smijeh). Velika strast su mi i knjige. Imala sam običaj svakog rođendana sama sebi kupiti knjigu. Volim knjige, kupovala bih ih stalno – kaže Slavica za naš magazin.

Kompletan tekst možete pročitati u print izdanju Magazina AZRA ( broj 923)

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti