Ovo su dobitnici najprestižnije nagrade Oscar 2019

Piše: Redakcija

AFP

Alfonsu Cuarónu Oscar za režiju

Nakon Oscara za fotografiju i najbolji film na stranom jeziku, Alfonso Cuarón za film “Roma” osvojio je i onaj za režiju. 

– Želim zahvaliti Akademiji što je prepoznala film u čijem je središtu pripadnica domicilnog stanovništva, pripadnica 70 milijuna kućnih pomoćnica u svijetu, lik koji je kroz povijest bio prognan u zadnje redove kina – rekao je meksički redatelj,

Kao umjetnici, dodao je, moramo gledati ondje gdje drugi ne gledaju.

– To je još važnije u vremenima kada nas se potiče da skrenemo pogled – istaknuo je Cuarón.

Ovo mu je drugi Oscar za režiju, nakon što ga je 2013. osvojio za film “Gravitacija” i tako postao prvi Meksikanac koji je osvojio tu nagradu.

Film “Roma” bio je nominiran u deset kategorija, uz ostalo i za najbolji film, a u ovoj su mu kategoriji konkurirali Adam McKay (Čovjek iz sjene), Yorgos Lanthimos (Miljenica), Spike Lee (Crni član KKKlana) i Pawel Pawlikovski (Hladni rat).

“Shallow” najbolja pjesma, Oscari za najbolje scenarije “Zelenoj knjizi” i “Crnom članu KKKlana”

Oscar za najbolji originalni scenarij dodijeljen je filmu “Zelena knjiga: Vodič za život”, dok je najboljim adaptiranim scenarijem proglašen onaj za film “Crni član KKKlana”, najboljom pjesmom proglašena je pjesma “Shallow” koju u filmu “Zvijezda je rođena” izvode Lady Gaga i Bradley Cooper, a film “Black Panther” odnio je Oscara za najbolju muziku.

 AFP

Oscari za scenarij filmovima “Zelena knjiga” i “Crni član KKKlana” 

Najboljim originalnim scenarijem proglašen je scenarij Nicka Vallelonge, Briana Hayesa Currieja i Petera Farrellyja za film “Zelena knjiga: Vodič za život”, a u istoj kategoriji bili su nominirani scenariji za filmove “Miljenica”, “Iskušenik” (First Reformed), “Roma” i “Čovjek iz sjene”, a u kategoriji adaptiranog scenarija.

Scenarij za film “Crni član KKKlana” redatelja, i jednoga od scenarista filma, Spikea Leeja, proglašen je najboljim adaptiranim scenarijem.

Film o afroameričkom policajcu koji se želi infiltrirati u lokalni KKK, nominiran je u ukupno šest kategorija, uz koje i najbolji film, režija i sporedni glumac.

U toj su kategoriji nominirani bili i scenariji za filmove “The Ballad of Buster Scruggs”, “Can You Ever Forgive Me”, “If Beale Street Could Talk” i “Zvijezda je rođena”

AFP

Najbolja pjesma “Shallow”; najbolja muzika iz filma “Black Panther”

Oscara za najbolju pjesmu dobila je pjesma “Shallow” koju u filmu “Zvijezda je rođena” izvode Lady Gaga i Bradley Cooper. Pjesma je nagrađena i Zlatnim globusom, nagradom BAFTA-e i Grammyjem, a uz Lady Gagu autori su Mark Ronson, Anthony Rossomando i Andrew Wyatt.

Film je nominiran u osam kategorija, uz ostalo za najbolji film te najbolju mušku i žensku ulogu, a u ovoj kategoriji konkurirali su mu “The Ballad of Buster Scruggs”, “Black Panther”, “Povratak Mary Poppins” i “RBG”.

Nakon Oscara za montažu zvuka i zvuk, film “Black Panther” dobio je i Oscara za originalnu glazbu švedskog skladatelja Ludwiga Göranssona.

U istoj kategoriji nominirani su bili “Crni član KKKlana”, “If Beale Street Could Talk”, “Otok pasa” i “Povratak Mary Poppins”.

Oscar za vizualne efekte filmu “Prvi čovjek”

Oscara za vizualne efekte osvojio je “Prvi čovjek” (First Man), biografski film o životu Neila Armstronga, prvoga čovjeka na Mjesecu.

Film je osim u ovoj kategoriji imao i nominacije za montažu zvuka, zvuk i scenografiju, a u ovoj kategoriji konkurirali su mu “Osvetnici: Rat beskonačnosti” (Avengers: Infinity War), Christopher Robin, “Igrač broj 1” i “Solo: Priča iz Ratova zvijezda”.

“Skin” najbolji kratkometražni igrani film

Oscara za kratkometražni igrani film dobio je američki film “Skin”, a u konkurenciji su bili i irski film “Detainment”, španjolski film “Madre”, američki film “Fauve” i tajvanski film “Marguerite”.

Drugi Oscar za “Romu”, Mahershala Ali najbolji sporedni glumac

Mahershala Ali osvojio je Oscara za najbolju sporednu ulogu u filmu “Zelena knjiga: Vodič za život”, meksički film “Roma” Alfonsa Cuarona osvojio je Oscara za najbolji film na stranom jeziku, a “Bohemian Rhapsody” nagrađen je u kategoriji montaže.

Mahershala Ali, kojemu je ovo drugi Oscar, nagrađen je za ulogu u filmu “Zelena knjiga: Vodič za život” inspiriran istinitom pričom o afro-američkom klasičnom i jazz pianistu i njegovu vozaču i tjelohranitelju.

Prvog Oscara 45-godišnji Ali osvojio je prije dvije godine za ulogu u filmu “Mjesečina”.

Zahvaljujući na nagradi, Ali je rekao kako je “pokušavajući uhvatiti suštinu Dona Shirleya dosegao svoje granice, što pokazuje kakva je on osoba bio i kakav je život vodio”.

Film “Zelena knjiga” nominiran je u pet kategorija, uz ostalo za najbolji film, glavnu mušku ulogu i originalni scenarij.

Uz Alija u toj su kategoriji bili nominirani i Adam Driver (Crni član KKKluba), Sam Eliott (Zvijezda je rođena), Richard E. Grant (Can You Ever Forgive Me?) i Sam Rockwell (Čovjek iz sjene).

“Roma” najbolji film na stranom jeziku

Film “Roma”, crno-bijeli film o spremačici u porodici srednje klase, smješten u sedamdesete godine prošloga stoljeća, inspiriran je Cuaronovim djetinjstvom i ženom koja ga je odgajala.

Osim Cuaronova filma, koji je Meksiku donio prvog Oscara u historiji, u toj su kategoriji bili nominirani i poljski film “Hladni rat” Pawela Pawlikowskog, koji je nominiran i režiju, njemački film “Werk ohne Autor”, japanski “Porodičnee veze” i libanonski “Capharnaum”.

AFP

Montaža za “Bohemian Rhapsody”

Uz “Bohemian Rhapsody”  u kategoriji montaže bili su nominirani i filmovi “Crni član KKKlana”, “Miljenica”, “Zelena knjiga: Vodič za život” i “Čovjek iz sjene”.

“Bao” i “Spider-Man: Novi svijet” najbolji animirani filmovi

Najboljim dugometražnim animiranim filmom proglašen je film “Spider-Man: Novi svijet”, a u toj su mu kategoriji konkurirali “Izbavitelji 2”, “Otok pasa”, “Krši i lom 2” i “Mirai no Mirai”.

Filmu “Bao” o ženi koja žudi za majčinstvom redateljice Domee Shi, prvi Pixarov kratki film koji je režirala žena, nagrađen je Oscarom za najboljli kratkometražni animirani film.

U toj su kategoriji još bili nominirani “Životinjski porivi”, “Kasno popodne”, “One Small Step”, “Weekends”.

“Period. End of Sentence” najbolji kratkometražni dokumentarni film

Film “Period. End of Sentence” Rayke Zehtabchi, nagrađen Oscarom za najbolji kratkometražni dokumentarac govori o ženama u Indiji koje vode tihu revoluciju protiv stigme menstruacije.

U toj su kategoriji bili nominirani i “Crna ovca”, “End Game”, “Lifeboat” i “A Night at the Garden”.

Oscar za fotografiju Alfonsu Cuaronu, dva Oscara za “Bohemian Rhapsody”

Meksički redatelj Alfonso Cuaron nagrađen je Oscarom za fotografiju za crno-bijeli film “Roma”, film “Black Panther” nagrađen je u kategoriji za scenografiju, a “Bohemian Rhapsody” osvojio je Oscare za zvuk i montažu zvuka.

Cuaronov poluautobiografski film “Roma”, čija se radnja odvija sedamdesetih godina 20. stoljeća, nominiran je u deset kategorija, među kojima su i one za najbolji film, režiju, originalni scenarij, film na stranom jeziku te glavnu i sporednu žensku ulogu.

Uz “Romu” za najbolju fotografiju bili su nominirani i poljski film “Hladni rat”, njemački film “Werk ohne Autor”, “Miljenica” i “Zvijezda je rođena”. Prvi put u povijesti dodjele Oscara u toj su kategoriji nominirana tri filma na stranom jeziku

Oscar za scenografiju “Black Pantheru”

Film o američkom superjunaku nastao po Marvelovom stripu “Black Panther” osvojio je Oscara za najbolju scenografiju.

U toj su kategoriji bili nominirani i filmovi “Miljenica”, “Prvi čovjek” (First Man), “Povratak Mary Poppins” i “Roma”

Oscari za zvuk i montažu zvuka za “Bohemian Rhapsody”

Oscare za montažu zvuka i najbolji zvuk osvojio je film “Bohemian Rhapsody”, osvojivši tako prve dvije od pet nominacija.

Film je nominiran i u kategorijama najboljeg filma, glavne muške ulogu i montaže.

Uz taj film za montažu zvuka bili su nominirani i “Black Panther”, “Prvi čovjek”, “Mjesto tišine” i  “Roma”, a za najbolji zvuk “Black Panther”, “Prvi čovjek”, “Roma” i “Zvijezda je rođena”.

Oscari za šminku, kostimografiju i dugometražni dokumentarni film

Oscar za najbolju šminku i frizuru dodijeljen je filmu “Čovjek iz sjene”, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je film “Free Solo”.

Film “Čovjek iz sjene”, koji govori o američkom potpredsjedniku Dicku Chaneyu, u utrku za Oscare ušao je s osam nominacija, među kojima su i one za najbolji film, glavnu mušku (Christian Bale) i sporednu žensku ulogu (Amy Adams) te režiju  (Adam McKay).

U kategoriji najbolje šminke i frizure konkurirali su mu švedski fillm “Gräns” (Granica) i “Marija kraljica Škotske”.

Nagradu za najbolju kostimografiju osvojio je film o superheroju “Black Panther”, koji je nominiran u još sedam kategorija, uz ostalo i za najbolji film.

Za najbolju kostimografiju bili su nominirani i filmovi “The Ballad of Buster Scruggs”, “Miljenica”, “Marija kraljica Škotske” i “Povratak Mary Poppins”.

U kategoriji najboljega dugometražnog dokumentarnog filma nagrađen je film “Free Solo” o penjaču Alexu Honnoldu.

Nominirani su bili i filmovi “Hale County This Morning, This Evening”, “Minding the Gap”, “O očevima i sinovima” i “RBG”.

Prvi Oscar Regini King za najbolju žensku sporednu ulogu

Prvog Oscara na 91. dodjeli nagrada Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti osvojila je Regina King za najbolju žensku sporednu ulogu u filmu “If Beale Street Could Talk”.

Uz Reginu King u kategoriji sporedne ženske uloge bile su nominirane i Amy Adams (Čovjek iz sjene), Emma Stone (Miljenica), Marina de Tavira (Roma) i Rachel Weisz (Miljenica).

Film “If Beale Street Could Talk” nominiran je u kategorijama adaptiranog scenarija i originalne muzike.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti