Protiv diskriminacije: New York u borbi za prirodnu kosu

Piše: Redakcija

Žene afričkog porijekla koje žive u Americi često se susreću s nekim oblikom diskriminacije zbog njihovog odabira da svoju kosu ne tretiraju štetnim hemikalijama za izravnavanje ili skrivaju ispod perika i umjetne kose.

Prošle godine, djevojčica  iz Louisiane, u školi je bila bila je izložena diskriminaciji zbog nošenja pletenica u školi,  rizure koja je očito bila u suprotnosti sa pravilima škole što se tiče prirodne kose, dok su hrvačici iz Floride tokom takmičenja naredili da odreže dreadove.

Žene u Americi su često bile ponižavane i ukorjenjivane zbog nošenja prirodne kose, ali s novim smjernicama koje je utvrdila Gradska komisija za ljudska prava u New Yorku, “policijski nadzor” nad prirodnom kosom bliži se kraju – barem što se tiče New York Cityja – tvrdi “New York Timesa”.

Nova promjena daje mogućnost onima koji su iskusili uznemiravanje ili diskriminaciju zbog svoje prirodne kose da poduzmu pravne mjere protiv pojedinaca koji krše nove smjernice u iznosu do 250.000 američkih dolara, a komisija može ući i promijeniti unutarnju politiku firmi i institucija ptrotiv kojih se digne tužba ako je potrebno. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti