Donna Ares: Samo vjerujte u mene

Piše: Redakcija

Mladost je uvijek lijepa, živio ti u istočnom Berlinu, Bejrutu ili ratnom Bihaću, trošio svoju 15.16 ili 17. godinu. Bilo nam je lijepo u naselju Ozimice između dvije bitke, dva ispraćaja tata i braće na frontove, između dva gladna obroka, dva derneka na vrhu zgrade.

Azra, ili kako je na estradi sad zovu Donna Ares, stanovala je na drugom, a ja na četvrtom sprate iste zgrade. Imale smo svoje tajne kodove. Kad bi otvorila vrata terase, sjela za klavira i onim svojim moćnim glasom zapjevala  “I Will Always Love You”, znala bih da trebam doći kod nje. Nešto se ima za reći. O dečkima koji su nam se sviđali, nekim zabavama na koje smo pozvane, onoj mrvi kreona koju smo dijelile.

Ko god je bio makar na kratko u blizini ove zaista posebne žene, svjedoči o snazi koju, naprosto, isijava. Zato sam ostala zabezeknuta kad sam čula da se suočava s teškom bolešću. Ne zato što se bolest ne dešava jakima, već zato što se svako zlo od nje odbijalo. I ne samo zlo, već i slabost i loša volja, loša karma, sve što je imalo negativnu konotaciju kraj nje nije uspijevalo. Vjerujem da će tako biti i ovog puta.

Balkanska kraljica žurke

Rat je prohujao našim krajem, gladni i žedni života i njegovih čudesa rasuli smo se, svako za svojom sudbinom. Njeni snovi o muzičkoj akademiji u Austriji rasuli su se kad su njenog tatu spuštali u zemlju. Na njoj je bilo da se brine o majci i mlađoj sestri Almi. Nikad se nije požalila da život nije fer već s punim žarom i entuzijazmom uzela mikrofon i počela raditi ono što će joj donositi profit. Koliko vatreno, najbolje svjedoči epitet kojim je okrunjena u zemljama bivše Jugoslavije – balkanska kraljica žurke.

Azra samo tako i zna – s puno žara i sa scene. I evo je… i sad iz bolničke postelje poziva na podršku, hrabri sebe i ostale, diže ruke, dirigira aplauze. To je moja cura.

– Mislim da ću večeras ili sutra za Sarajevo. Tamo krećemo s ozbiljnijom terapijom, ovdje smo sanirali stanje u organizmu – između ostalog, rekla nam je Azra.

Silne dijete i gust raspored učinili su da Azra, prema vlastitoj želji, počne gubiti kilograme. I bila je zadovoljna… do prije dva, tri mjeseca.

– Primijetila sam da nešto nije uredu. Više nisam bila na dijeti, a topila sam se. Ništa me nije boljelo, nisam osjećala nikakvu slabost, ali sam odlučila da provjerim zdravstveno stanje. I evo me, sad sam tu gdje jesam. Nije lako, ali predati se neću – u svom stilu kaže nam Azra.

Podrška stiže sa svih strana. Svi su saglasni da je Azra posebna pojava na estradi, nije tipična folkerka, a ja je kao takvu nikad nisam mogla ni gledati. Njen omiljeni bend je “Dubioza Kolektiv”, ne svađa se s kolegama, ne pravi skandale, pa čak kad se tetovirala, nije birala onaj dio pored guze (kako obično rade folkeri), već cijelu ruku. Hrabro, ludo – kako god hoćete. Više puta je krasila naslovnu stranu našeg magazina. Posljednji put to je bilo početkom ove godine. Pričali smo o velikim, bitnim odlukama koje je tada donijela. Istetovirala se, spremala se odseliti.

– Ne smatram da sam folkerka uopće. Ja sam tipična buntovnica koja neće da odraste, rokerica koja odlično pjeva i komponira, između ostalog, i folk. U nedostatku medijskog prostora koji se bavi pop scenom u vrijeme kada sam ja počinjala, kraj ’90-ih, mene su morali ubaciti u emisije koje se bave folk sadržajima, da bi ljudi uopće čuli moje pjesme.

Više se ne bunim

Kako je pop scena u BiH i Regionu bila potpuno potonula, ja sam preživjela uz narodnjake, ali i dalje sam pisala pop rock, s mrvicom folka, a folk je toliko ojačao i s vremenom su i mene doslovno spakovali u taj folk celofan, koji više nikako nisam mogla skinuti sa sebe bez obzira šta pjevam.

Publika, također, više nije željela odreći se Donne Ares s početka karijere, kada sam, osim autorskih, snimala i izvodila mix albume s obradama dobrih narodnih hitova. Sada, osim seta mojih pjesama, kojih nakon 15 godina ima i više nego dovoljno za jedan odličan pop-rock koncert, što se profesionalno i očekuje, mi moramo da odsviramo i dobar set narodnjaka.

Prvo, jer to radimo odlično, a drugo, jer publika to želi i vjeruje mi, što je najvažnije, pa je to još jedan od razloga što me danas po automatizmu svrstavaju u folk… ali, ne bunim se više. Bitno je da se mi svi volimo. A glavni cilj mi je zabaviti publiku i, ako treba, dubit ću na glavi, ali sigurno ću napraviti dobar show i atmosferu gdje god da se pojavim i šta god da pjevam ili sviram – tako nam je govorila Azra.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti