Božena Jelčić: Najljepši dani mog života

Piše: Redakcija

Božena Jelčić je jedna od najljepših Hercegovki, a oni upućeniji u bh. modna dešavanja i izbore ljepote, sjetit će je se i kao pobjednice Izbora Miss planete Zemlje 2006. godine. Božena je, također, bila svojevrsno zaštitno lice naših Fashion weekova, a podjednako uspješno je gradila i inozemnu karijeru. Sve je počelo njenim odlaskom u Milano, da bi nekoliko godina kasnije, putem svoje matične agencije, odselila u Minhen. U ovom gradu živi i radi danas. No, za razliku od njenih početaka u BiH, u Boženinom životu se dosta toga promijenilo. Pronašla je muškarca svog života, a prije tri godine se ostvarila i kao majka. Za naš magazin kaže da nikada nije bila srećnija. I vjerujemo joj, jer njen osmijeh govori više od ijedne riječi…

S obzirom da Vas već duže vrijeme nema na bh. modnoj sceni, kažite nam gdje u posljednje vrijeme najviše radite i zašto Vas tako malo ima u BiH?

– U posljednje vrijeme najviše radim u Njemačkoj, tačnije u Minhenu. A što se tiče bh. modne scene, nisam baš puno upućena, tim više što veoma rijetko dolazim.

Karijeru modela i manekenke počeli ste pobjedom na Izboru za Miss planete Zemlje 2006. godine. Kada se osvrnete unazad, je li to bio pravi put?

– Zapravo karijeru manekenstva počela sam malo ranije. A spomenuti izbor je uslijedio nakon dvije godine. Danas mogu reći da zasigurno nije bio pravi izbor, jer je to
najmanje bio moj izbor i moja želja. Bila sam mlada,nezrela i neiskusna, pa su drugi donosili odluke što se tiče toga.

Danas živite i radite u Njemačkoj, zašto ste izabrali baš ovu zemlju? Kako Vas je, zapravo, sudbina dovela u Njemačku?

– U Minhen sam došla prije skoro sedam godina. Moja tadašnja agencija Major Models Milano otvorila je svoju filijalu u Minhenu i poslali su me u novu agenciju. Od mnogih zemalja i gradova koje sam promijenila, Minhen mi se vezao za srce od prvog trenutka. Prelijep je grad, veliki, svjetski,ali opet malen i ono što najviše volim, nema ubrzan tempo života kao Milano,Pariz ili London.

Koliko ste se uopće navikli na njemačku discipliniranost i način života?

– Nakon haosa i načina života u Milanu, Minhen mi je godio. Više sam tip koji voli red,rad i disciplinu, ne volim stres i žurbu i volim kad je sve na vrijeme.

Nedavno ste krasili i naslovnicu njemačkog časopisa za vjenčanja “Hochzeit”. Ispričajte nam kako ste dobili ovaj angažman, kako je bilo na snimanju i jeste li znali da ćete “osvanuti” na naslovnici?

– Nekad prije sam radila za isti magazin i na istu temu. Bilo je to klasično snimanje za editorijal, ali imaju prvailo da svaku djevojku fotografiraju i za naslovncu. Na kraju izaberu finalnu sliku. Iskreno, nisam se nadala jer rijetko djevojke tamnijeg tena i kose dobiju naslovnicu za vjenčanja. Više im odgovaraju plavuše. Editorijal je izašao u julskom izdanju, a naslovnica u septembarskom. Sve u svemu, jedno lijepo iznenađenje.

Vaša ljepota podsjeća na ljepote žena s Bliskog Istoka, imate krupne smeđe oči, izražajne obrve…Kako ljudi u modnom svijetu reagiraju kad im kažete da, zapravo, dolazite iz srca Evrope, iz BiH?

– Baš sam nedavno na snimanju imala istu priču…., (smijeh). Najviše misle da dolazim iz Španije, Brazila ili Turske! I, onda, kad kažem odakle sam, pitaju me jesu li mi roditelji iz BiH.

Iz Vašeg iskustva, gdje je modeling najcjenjeniji posao?

– Pa, iskreno u Njemačkoj. Jedino mjesto gdje još dobro plaćaju (ne znam za američko tržište), gdje te tretiraju kao čovjeka, a ne kao modela kojeg treba ostaviti bez hrane,pića i odmora. U Njemačkoj još nikad nisam imala snimanje bez doručka i ručka (a da se ne radi o salati ) i jedini su koji plaćaju prekovremeno snimanje.

Koliko dugo se, uopće, još vidite u modelingu i čime biste ovo zanimanje jednog dana voljeli zamijeniti?

– Još jako dugo. Ja sam komercijalni tip modela, koji, što je stariji, sve bolje i bolje radi. Mada, zbog porodičnih obaveza, ne prihvatam svaki posao jer mi je porodica na prvom mjestu. Mislim da ću čitav život ostati u modi na ovaj ili onaj način. Imam mnoge projekte u izradi, ali o tome više drugi put kad ugledaju svjetlo dana.

Odličan ste stilista, a oni koji prate Vaše fotografije na Instagramu u to se mogu i uvjeriti. Pišete i modnu kolumnu u kojoj nas savjetujete o trendovima…Ko su vaši uzori kada je odijevanje u pitanju? Od koga ste uopće naslijedili sklonost ka modi?

– U neku ruku živim od mode. To je moj svijet već 10 godina, a kroz moj posao ta ljubav se najviše i rodila. Od malih nogu sam redizajnirala stvari, pravila nakit, dizajnirala, u pubertetskim danima sam sebi i prijateljicama uvijek za vikend šivala nove haljine, bluzice, prerađivala i ukrašavala stare sandale. Uvijek bismo se okupile kod neke prijateljice i ja bih ih oblačila i šminkala prije izlaska. Iz maminih ormara izvlačila sam duge suknje i pretvarala u haljine, a šalove u majice. Tako smo uvijek imale unikatne komade,….(smijeh). Ideja za pisanje kolumne za “extravagant.hr” se rodila upravo zbog mog Instagram profila. Nisam neki veliki modni ekspert, ali sam svjesna da se mnogima moj stil oblačenja sviđa.

Iza nas je ljeto, jeste li bili u rodnoj Čapljini? S obzirom da dolazite iz brojne porodice, kako izgledaju susreti s Vašim sestrama, roditeljima?

– Bila, ali nažalost kratko. Zbog naših obaveza i posla moramo i ljetovanje i obilazak porodica spakirati u nekih mjesec do mjesec I po. Iskreno, dobijem glavobolju, ali onu slatku glavobolju,….,(smijeh). Još dok smo u putu, mobilni milion puta zazvoni i pitaju: “A dokle ste, a kad ćete, a koliko još imate, a hoćete li odmah ići ili ćete biti malo kod nas”. Ne mogu da nas iščekaju, a kad dođemo ni ne parkiramo se, već nas okupiraju sa svih strana. Sad još više radi mog sina oko kojeg se svađaju ko će ga čuvati, ko će se s njim igrati, koga više od njih voli. Iako su mnogi od njih već i veliki, slatko ih je vidjeti i čuti, pogotovo najmlađu sestru Ivu koja ima tek devet godina, a tako slatko kaže mom sinu: „Dodji ti sa tetkom svojom”.

Koliko Vaš sinčić ima godina?

– Sin David u decembru puni tri godine. Već je veliki dječak što voli i sam reći. Jako je dobro i pažljivo dijete, puno ljubavi i pozitivne energije.

Koliko Vas je majčinstvo promijenilo kao osobu? I smatrate li da je majčinstvo za Vas došlo u pravo vrijeme?

– S obzirom na moju veliku porodicu i nije me toliko promijenilo niti mi je teško palo majčinstvo. Imala sam tek devet godina kad sam dobila brata, kojeg sam s njegovih šest mjeseci čuvala sama, dok su mama i tata radili, a starija sestra bila u školi. Ja sam ga čuvala ujutro, a sestra poslijepodne, jer je ona bila jutarnja, a ja poslijepodnevna smjena. Veoma rano sam stekla tu neku vrstu odgovornosti, rano sam sazrela i bila više nego spremna kad sam rodila svoje dijete. Imala sam, tako reći, sve u malom prstu.

Kako ste se, uopće, pripremali za dolazak bebe?

– Sve je išlo bez stresa, panike, a dani u trudnoći, pa do danas, su mi zasigurno najljepši dani života. Iako sam planirala prirodan porođaj, porodili su me 10 dana prije termina carskim rezom, radi bebine težine bebe (imao je 4 kg). Oporavak je malo duže trajao, ali preživjela sam. Imam divnog čovjeka pored sebe koji mi je bio velika podrška i pomoć u prvim danima, jer sam, na kraju, ipak, bila sama bez pomoći baka, dadilja ili tetki. Uživali smo jedno u drugom, stvorili izvrstan tempo spavanja, jela. Mogu reći da je njemačka discipliniranost veoma pridonijela odgoju mog dječaka.

Imali ste sreću da pronađete muškarca svog života, rodite predivnog dječaka, radite posao koji volite…Smatrate li se sretnom osobom?

– Zar to nije dovoljno da bi se neko osjećao sretnim? Volimo se, poštujemo i čuvamo i jedno drugom smo najsvetiji. A to je danas veoma bitno I, nažalost, toga ima sve manje i manje.

Nedavno ste boravili u Sarajevu kako biste snimili probne fotografije za Kaftan Studio…Koliko ste u mogućnosti pratiti rad bh. dizajnera i šta o njemu mislite?

– Do te saradnje je došlo sasvim slučajno. Zahvaljujem se predivnoj Emini na ponudi, a još više se zahvaljujem jer me podsjetila na prve dane moga manekenstva, na našu prvu
zajedničku saradnju. Kao što sam na samom početku intervjua pomenula, ne pratim puno rad naših dizajnera, ali Kaftan Studio sigurno je jedan od mojih favorita. Nisam neki tip koji lista modne časopise. Ponešto upratim putem FB-a. Više volim kuhanje, istraživanje zdrave ishrane, dječijih knjiga i odlazaka u kino ili park sa sinom, a navečer sa suprugom, uz večeru, ugašene telefone i dobar film.

[nggallery id=545]

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti